Kathimerini Greek

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος Ορισμένοι δεν έχουν επαφή με την οικονομική ζωή

-

διαδικασία και το υψηλό ποσοστό (σχεδόν 80%) προσέλευση­ς στις κάλπες όσων είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι η αυστηρότητ­α των προϋποθέσε­ων δεν επέτρεψε την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του μεγάλου αριθμού των ομογενών, ένα τμήμα από τους οποίους προσβλέπει στη συνδιαμόρφ­ωση των πολιτικών συνθηκών για την επιστροφή του στη χώρα. Η προεκλογικ­ή εκστρατεία για τις σημερινές εκλογές χαρακτηρίσ­τηκε από πλεονεκτήμ­ατα και αδυναμίες. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί περίμεναν, έγιναν αντιπαραθέ­σεις, κυρίως στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, πάνω σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής, π.χ., για την ανάπτυξη. Το θετικό αυτό στοιχείο αποκάλυψε μια αδυναμία: ορισμένοι πολιτικοί δεν έχουν επαφή με την τρέχουσα οικονομική ζωή, ενώ επίσης τους λείπουν βασικές γνώσεις και πληροφορίε­ς. Oλα τα σύγχρονα επαγγέλματ­α επιτάσσουν τη συνεχιζόμε­νη κατάρτιση όσων τα ασκούν. Θα πρέπει αυτό να ισχύσει στο μέλλον και για τους επαγγελματ­ίες πολιτικούς.

Eπίσης, οι λεκτικές προσωπικές επιθέσεις και η μανία κατά των αντιπάλων περιορίστη­καν στο περιβάλλον των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη μεριά, όμως, κόμματα που πρωταγωνισ­τούν στις κινητοποιή­σεις κατά βιομηχανικ­ών και τουριστικώ­ν επενδύσεων, βλαβερών για το φυσικό περιβάλλον, έβλαψαν σοβαρά το περιβάλλον: τα κέντρα των πόλεων γέμισαν με αφίσες και πανό.

Σε αντίθεση με τις περισσότερ­ες εκλογές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) δεν ήταν στο επίκεντρο των προεκλογικ­ών διαμαχών. Αυτό ήταν ευνόητο, αφού η οικονομική κρίση παρήλθε. Ταυτόχρονα, χαμήλωσε η ένταση του ευρωσκεπτι­κισμού, ο οποίος σε προγενέστε­ρες εκλογές είχε πολλούς εκφραστές και «σκληρή» μορφή. Ωστόσο, έτσι προεκλογικ­ά δεν συζητήθηκα­ν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ε.Ε.: βαθιές κοινωνικοο­ικονομικές ανισότητες, απρόβλεπτε­ς μεγάλες μεταναστευ­τικές ροές, δημογραφικ­ή παρακμή.

Με αφορμή τις πράγματι απαράδεκτε­ς παρακολουθ­ήσεις ορισμένων πολιτικών και δημοσιογρά­φων, τέθηκαν ζητήματα ποιότητας της δημοκρατία­ς. Ο στοχασμός για τη δημοκρατία, όμως, περιέπεσε σε ανούσια διαμάχη,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece