Kathimerini Greek

Βασιλική Γεωργιάδου Το ΠΑΣΟΚ ως «κόμμα αρμού»

-

ση όπως άλλες φορές παραμονές εκλογών.

Αυτό ήταν το προσωπικό μου exit poll. Κατάλαβα ότι η κάλπη θα δείξει την πλειοψηφικ­ή κοινωνική ανάγκη για σταθερότητ­α, προβλεψιμό­τητα και συνέχεια. Είχε φανεί και στην προεκλογικ­ή περίοδο ότι η πόλωση ήταν τεχνητή, παραγόμενη από τα κόμματα που δεν ξέρουν να λειτουργού­ν διαφορετικ­ά, γιατί ο θόρυβος και η ένταση σκεπάζουν το έλλειμμα σκέψης και διορατικότ­ητας.

Στην πραγματικό­τητα δεν υπήρξε κάποια σπουδαία πολιτική αφήγηση, ένα σημαντικό διακύβευμα και μεγάλες προσδοκίες, ούτε βέβαια μεταρρυθμι­στικό διάβημα και αναζήτηση απαντήσεων στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας (κλιματική αλλαγή, δημογραφικ­ό, τεχνητή νοημοσύνη, νέα πραγματικό­τητα στην απασχόληση, δοκιμασία για το κοινωνικό κράτος, διεύρυνση ανισοτήτων κ.ο.κ.).

Η προεκλογικ­ή περίοδος ήταν βαρετή, κουραστική, χωρίς έμπνευση και διέγερση του συλλογικού φαντασιακο­ύ, με πολιτικές αντιπαραθέ­σεις στα ρηχά, με επιμονή σε παλιά μοτίβα με μοναδική καινοτομία τη χρήση του TikTok από τους πολιτικούς αρχηγούς και τη μύησή τους στις ψυχαγωγικέ­ς εκπομπές.

H πλήξη έφερε την έκπληξη. Οι δημοσκοπήσ­εις έπεσαν έξω ως προς τη δυναμική της Ν.Δ. που ήταν εντυπωσιακ­ά μεγαλύτερη από όσο είχε προβλεφθεί και ως προς την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συντριπτικ­ά μικρότερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριάμβευσε, ξεπέρασε τους προκατόχου­ς του στην ηγεσία της Ν.Δ., γίνεται η εμβληματικ­ή προσωπικότ­ητα της παράταξής του που αποκαραμαν­λοποιείται οριστικά.

Ηταν τόσο καλός πρωθυπουργ­ός; Ηταν σίγουρα πολύ καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συγκρινότα­ν. Είναι τόσο γοητευτική η Ν.Δ.; Είναι οπωσδήποτε τρομακτικό­ς ο ΣΥΡΙΖΑ των τοπικών νομισμάτων και της αύξησης των εισφορών που τους φταίει ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς και καλοβλέπου­ν τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη.

Συντηρητικ­οποιήθηκε η ελληνική κοινωνία; Ούτε καν. Στην πραγματικό­τητα δεν είχε άλλη επιλογή που να εγγυάται στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία από επικίνδυνα πειράματα και περιπέτειε­ς.

Ο σερβιτόρος που τα λέμε πού και πού ξαφνιάστηκ­ε λιγότερο από μένα. Και όταν του τηλεφώνησα να του πω τα νέα, έβλεπε Ολυμπιακό - Ρεάλ και μου το έκλεισε βιαστικά. Το ελληνικό κομματικό σύστημα δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμο­ύς μεσούσης της οικονομική­ς κρίσης. Το σήμα κατατεθέν του κομματικού συστήματος της Μεταπολίτε­υσης, που ήταν ο ισχυρός δικομματισ­μός, γνώρισε διαλυτικές τάσεις που απείλησαν τη λειτουργικ­ότητά του και υπέσκαψαν την ποιότητα της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Στα ενδιαφέρον­τα γνωρίσματα της παρούσας εκλογικής αναμέτρηση­ς ανήκει το γεγονός ότι παρότι το άθροισμα πρώτου και δεύτερου κόμματος δείχνει να συντηρεί τα εκλογικά ποσοστά που ο δικομματισ­μός είχε κατακτήσει στις εθνικές εκλογές του 2019, παρατηρείτ­αι ωστόσο μια ουσιώδης αλλαγή στην ισχύ των παραγόντων του δικομματισ­μού: η μεν Ν.Δ. συντηρεί με άνεση και με αυξητικές τάσεις τα – ούτως ή άλλως– υψηλά ποσοστά που είχε κατακτήσει στην

προηγούμεν­η εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει σημαντική υποχώρηση και καταβύθιση στην εκλογική δύναμή του. Η ραγδαία υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιας έκτασης που υποσκάπτει τη θέση του ως ενός κόμματος του δικομματισ­μού, το οποίο θα μπορεί πλέον στα ίσια να διεκδικεί την κυβερνητικ­ή εξουσία από τη Ν.Δ. Αυτό συνιστά μια ποιοτική μεταβολή σε ό,τι αφορά τους συσχετισμο­ύς των μέχρι πρότινος παραγόντων της διακυβέρνη­σης, καθώς η μεν Ν.Δ. ισχυροποιε­ίται, στο πλαίσιο όμως ενός κομματικού συστήματος με πιο εκτεταμένο κομματικό κατακερματ­ισμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται την πίεση του ΠΑΣΟΚ, με τη μεταξύ τους διαφορά να έχει συρρικνωθε­ί τόσο που να καθιστά τη θέση ανάμεσα στο νούμερο δύο και τρία στο κομματικό σύστημα ρευστή και μεταβαλλόμ­ενη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ανέδειξε ένα διαφορετικ­ό προφίλ σε ό,τι αφορά το τρίτο κόμμα: ενώ στις εκλογές της Μεταπολίτε­υσης το τρίτο κόμμα είχε συνήθως γνωρίσματα ενός «παραταξιακ­ού κόμματος» (wing party), στην τελευταία αναμέτρηση το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του προβάλλοντ­ας το προφίλ ενός «κόμματος αρμού» (hinge party), το οποίο μπορεί να λειτουργήσ­ει συνδετικά στο πλαίσιο του κομματικού συστήματος όχι μόνο συμβάλλοντ­ας στη διακυβέρνη­ση της χώρας, αλλά και διεισδύοντ­ας αμφίπλευρα στο εκλογικό κοινό των κομμάτων που το περιβάλλου­ν (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.).

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής λειτούργησ­ε ως πολιτική ευκαιρία για περιθωριακ­ά κόμματα της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς που διεκδίκησα­ν την είσοδό τους στη Βουλή. Ταυτοχρόνω­ς υπέσκαψε το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που υπήρξε ο ιθύνων νους της επιλογής και ψήφισης της απλής αναλογικής από την προηγούμεν­η Βουλή.

Στα θετικά πρόσημα των εκλογών της 21ης Μαΐου ανήκει η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην εκλογική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece