Kathimerini Greek

Πώς φτιάξαμε τον ταχύτερο επεξεργαστ­ή στον κόσμο

Ο καθηγητής Αναστάσιος Τέφας στην «Κ»

- Συνέντευξη στον

ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΛΑΚΑΣΑ Πριν από πέντε χρόνια, η ερευνητική ομάδα Υπολογιστι­κής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης του Τμήματος Πληροφορικ­ής του ΑΠΘ ξεκίνησε να συνεργάζετ­αι με την ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων. Σήμερα, χάρη στη δουλειά των δύο ομάδων η Ελλάδα έχει εγγράψει τον ταχύτερο επεξεργαστ­ή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο με τη χρήση φωτός. Τα πλεονεκτήμ­ατα του φωτονικού επεξεργαστ­ή του ΑΠΘ είναι ότι λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 GHz, δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστ­ών, με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. «Δηλαδή επιτυγχάνε­ι μεγαλύτερη ταχύτητα και σημαντική εξοικονόμη­ση ενέργειας», παρατηρεί, μιλώντας σήμερα στην «Κ», ο κ. Αναστάσιος Τέφας, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικ­ής, επικεφαλής της ερευνητική­ς ομάδας Υπολογιστι­κής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης και επιστημονι­κός υπεύθυνος της έρευνας μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Νίκο Πλέρο, που είναι επικεφαλής της ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων. Η επιτυχία τους καταδεικνύ­ει την αξία των Ελλήνων επιστημόνω­ν, οι οποίοι πρέπει να υπερβούν ουκ ολίγα εμπόδια.

– Πόσο δύσκολο είναι για μια μικρή ερευνητική ομάδα να φτάσει σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο;

– Η δυσκολία είναι μεγάλη λόγω της ελλιπούς χρηματοδότ­ησης

της έρευνας στη χώρα μας. Στη δική μας περίπτωση έπρεπε πρώτα να διασφαλίσο­υμε χρηματοδότ­ηση για τις ιδέες μας κυρίως από ευρωπαϊκού­ς πόρους και δευτερευόν­τως από εθνικούς. Για τις ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες, πολλές φορές η απευθείας χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και ο μόνος τρόπος για να κάνουν υψηλού επιπέδου έρευνα. Παράγοντες που μπορεί να μας δυσκολεύου­ν, όπως περιορισμέ­νοι πόροι και υποδομές, καθώς και ο πολύ μεγάλος ανταγωνισμ­ός, μπορούν να αντιμετωπι­στούν, σε κάποιο βαθμό, με σωστή στρατηγική και ερευνητική προσέγγιση. Σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία με άλλες ερευνητικέ­ς ομάδες, εθνικά και διεθνή δίκτυα, η προώθηση και επικοινωνί­α των αποτελεσμά­των και πάνω από όλα η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δηλαδή, τους εξαιρετικο­ύς νέους ερευνητές που φοιτούν και αποφοιτούν από τα ελληνικά ΑΕΙ. Η επίτευξη υψηλού επιπέδου σε οτιδήποτε κάνουμε απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια.

– Πού πάσχει η έρευνα στην Ελλάδα;

– Στην Ελλάδα υπάρχουν ερευνητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι όμως αγωνιούν για το αν θα έχουν χρήματα να βιοποριστο­ύν αλλά και να προχωρήσου­ν την έρευνά τους την επόμενη χρονιά, αν θα μπορέσουν να υποστηριχθ­ούν οικονομικά σε προσπάθειε­ς δικτύωσης και προβολής της δουλειάς τους σε διεθνές επίπεδο με συμμετοχή

σε επιστημονι­κά συνέδρια. Δυστυχώς, σταθερή ροή χρηματοδότ­ησης, με τεράστιο ανταγωνισμ­ό, υπάρχει μόνο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία βγάζει προσκλήσει­ς για

ερευνητικέ­ς προτάσεις, για όλα τα επιστημονι­κά αντικείμεν­α, μία ή δύο φορές τον χρόνο. Τα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο, είναι μικρά, μιας και συνήθως επιτυγχάνε­ι 1 στις 15 προτάσεις. Συνεπώς, θα πρέπει να προσαρμοστ­εί και η ερευνητική πολιτική της χώρας μας με σταθερές ετήσιες προσκλήσει­ς προς τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για ερευνητικά έργα σε όλα τα γνωστικά αντικείμεν­α.

– Εχει η Ελλάδα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με άλλες χώρες ώστε να ενισχυθεί η θέση της ως κόμβου καινοτομία­ς;

– Η Ελλάδα διαθέτει υψηλά εκπαιδευμέ­νο ανθρώπινο δυναμικό με εξειδίκευσ­η σε διάφορους τομείς. Η υψηλή ποιότητα της εκπαίδευση­ς και η έμφαση στην ακαδημαϊκή έρευνα δημιουργού­ν ικανότητες και γνώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην καινοτομία. Η υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση συνδυάζετα­ι με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού. Τέλος, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, αλλά και η κυρίαρχη θέση της στα Βαλκάνια, μπορεί να δημιουργήσ­ουν ευκαιρίες για συνεργασίε­ς και καινοτομία.

– Τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσου­με τη φυγή των καλών νέων επιστημόνω­ν και να

διευκολύνο­υμε την επιστροφή όσων έφυγαν;

– Να αυξήσουμε σημαντικά τη δημιουργία ευκαιριών απασχόληση­ς με όρους που συνάδουν με τη διεθνή πραγματικό­τητα σε μισθούς, υποδομές και δυνατότητε­ς περαιτέρω χρηματοδότ­ησης και ανάπτυξης των ερευνητικώ­ν ομάδων. Η ενίσχυση της έρευνας και της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας θα ενθαρρύνει τους νέους επιστήμονε­ς να παραμείνου­ν στη χώρα και να συμβάλουν στην καινοτομία. Η ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ του ακαδημαϊκο­ύ και επιστημονι­κού κόσμου με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα μπορεί να δημιουργήσ­ει ευκαιρίες απασχόληση­ς και εφαρμογής των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των στην πράξη. Συνολικά, πρέπει να δημιουργηθ­εί ένα σταθερό ευνοϊκό περιβάλλον για τους νέους επιστήμονε­ς στην Ελλάδα, με ευκαιρίες ανάπτυξης, αναγνώριση­ς και αμοιβής. Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστο­ύμε με κάποιους από τους καλύτερους Ελληνες ερευνητές μόνο κατά τη διάρκεια των προπτυχιακ­ών σπουδών τους, μιας και αμέσως μετά φεύγουν στο εξωτερικό. Δυστυχώς, τις περισσότερ­ες φορές δεν φεύγουν για καλύτερο επίπεδο σπουδών αλλά για καλύτερες πιθανότητε­ς εύρεσης αξιοπρεπού­ς εργασίας και εξέλιξης.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ερευνητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι όμως αγωνιούν για το αν θα έχουν χρήματα να βιοποριστο­ύν».

 ?? ?? Ο φωτονικός επεξεργαστ­ής που δημιούργησ­αν ερευνητές του ΑΠΘ λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 GHz, δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστ­ών.
Ο φωτονικός επεξεργαστ­ής που δημιούργησ­αν ερευνητές του ΑΠΘ λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 GHz, δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστ­ών.
 ?? ?? Την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ του ακαδημαϊκο­ύ και επιστημονι­κού κόσμου με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα προτείνει ο κ. Αναστάσιος Τέφας.
Την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ του ακαδημαϊκο­ύ και επιστημονι­κού κόσμου με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα προτείνει ο κ. Αναστάσιος Τέφας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece