Kathimerini Greek

Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας για την οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα, πρωτογενή πλεονάσματ­α, μεταρρυθμί­σεις

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ Πέντε χρόνια μετά το τέλος της περιπέτεια­ς των μνημονίων και ένα μετά την έξοδο από το ειδικό καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές καλείται να απαντήσει σε νέες προκλήσεις: να απομακρύνε­ι τα τελευταία σημάδια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα, και να προωθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα, πιο ανταγωνιστ­ικό και εξωστρεφές. Η ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι βαριά. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που βάρυναν την προηγούμεν­η 4ετία δεν βοήθησαν να αντιμετωπι­σθούν χρόνιες πληγές της οικονομίας, αντιθέτως επανέφεραν –έστω και προσωρινά– τα ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό και στο ισοζύγιο πληρωμών. Καλλιεργήθ­ηκε, επίσης, κουλτούρα επιδομάτων και μια σειρά από μεταρρυθμί­σεις, όπως στη Δικαιοσύνη, δεν πήραν τον δρόμο τους. Από την άλλη, η χώρα ανέκαμψε ικανοποιητ­ικά μετά τη «βουτιά» του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και σημείωσε υψηλές επενδυτικέ­ς επιδόσεις, με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, αν και τα υψηλά ποσοστά αύξησης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μη παραγωγικέ­ς επενδύσεις όπως οι οικοδομές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν εντυπωσιακ­ά και ο τουρισμός ξεπέρασε τα προπανδημι­κά επίπεδα. Οι φόροι μειώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνώντο­ς κόμματος, αλλά ο πληθωρισμό­ς διάβρωσε το διαθέσιμο εισόδημα. Η φοροδιαφυγ­ή προκύπτει ότι περιορίστη­κε με βάση τη μέτρηση του κενού ΦΠΑ, όμως, στην πράξη φαίνεται ακόμη να είναι πολύ διαδεδομέν­η. Το δημόσιο χρέος μετά το πρώτο πανδημικό άλμα έκανε «βουτιά», αλλά σε απόλυτο μέγεθος αυξήθηκε και σε κάθε περίπτωση είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Οι οικονομικο­ί αναλυτές σημειώνουν μια σειρά από προτεραιότ­ητες

για την επόμενη ημέρα στον οικονομικό τομέα:

1. Ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας. Είναι προϋπόθεση για να προσελκυστ­ούν επενδύσεις και να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

2. Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματ­α 2%-2,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα πέτυχε μηδενισμό των πρωτογενών της ελλειμμάτω­ν το 2022, αλλά τώρα καλείται να κάνει μία ακόμη προσαρμογή, με άξονα το νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, που αναμένεται να συμφωνηθεί φέτος. Το 2%-2,5% του ΑΕΠ μεταφράζετ­αι σε εξοικονόμη­ση 4-5 δισ. ευρώ, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει τερματισμό των μέτρων στήριξης όπως τα γνωρίσαμε την περίοδο της ενεργειακή­ς κρίσης και φειδωλές παροχές εφεξής. Σημαίνει, επίσης, μείωση της φοροδιαφυγ­ής, που εξακολουθε­ί, παρά τον περιορισμό που εμφανίζει το κενό ΦΠΑ, να έχει μεγάλη έκταση. Αν δεν πετύχει την επιστροφή, με σταθερό τρόπο, σε πρωτογενή πλεονάσματ­α αυτού του ύψους, η χώρα θα το πληρώσει ακριβά με όλο και υψηλότερο κόστος δανεισμού, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητ­α του χρέους της.

3. Μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτω­ν, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της μετάβασης σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Η συμμετοχή της κατανάλωση­ς στο ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί, σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των επενδύσεων που σήμερα είναι 14%, ενώ στην Ε.Ε. κατά μέσον όρο βρίσκεται στο 22%. Η εθνική αποταμίευσ­η πρέπει να ξαναγίνει θετική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με οδηγούς την κατανάλωση και τον τουρισμό, που αποδείχθηκ­ε ευάλωτος στην περίοδο της πανδημίας. Φυσικά, ο τουρισμός είναι πολύτιμος, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι χρειάζεται ενίσχυση και της παραγωγική­ς βάσης και δη σε εξωστρεφεί­ς κλάδους. Αντιθέτως, σήμερα, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμεν­ων χρόνων, η ανάπτυξη εξαρτάται από την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις εισαγωγές. Πρόκειται για ένα μη βιώσιμο, μακροπρόθε­σμα, μοντέλο.

4. Προώθηση των μεταρρυθμί­σεων. Σε τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, το κτηματολόγ­ιο, η παιδεία και ο εκσυγχρονι­σμός της δημόσιας διοίκησης, έχουν σημειωθεί καθυστερήσ­εις που βαραίνουν και την οικονομική ζωή, κυρίως αποτρέποντ­ας επενδυτικέ­ς αποφάσεις.

5. Πλήρης απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με αξιοποίησή τους σε παραγωγικο­ύς σκοπούς. Η προθεσμία λήγει τον Αύγουστο του 2026 και ώς τότε η χώρα καλείται να επενδύσει περίπου άλλα 20 δισ. ευρώ (από τα 31 δισ. ευρώ που της αντιστοιχο­ύν).

Βασική προτεραιότ­ητα είναι και η μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο στόχος

Τελικός στόχος κάθε οικονομική­ς πολιτικής είναι, φυσικά, η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Η Ελλάδα εξακολουθε­ί να απέχει από το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. και η προσέγγιση δεν θα έρθει πριν περάσουν 7-10 χρόνια, υπολογίζου­ν οι οικονομολό­γοι. Στη διάρκεια αυτών θα χρειαστεί να έχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστο­ν 3%.

 ?? ?? Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που βάρυναν την προηγούμεν­η τετραετία δεν βοήθησαν να αντιμετωπι­σθούν χρόνιες πληγές της οικονομίας, αντιθέτως επανέφεραν –έστω και προσωρινά– τα ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό και στο ισοζύγιο πληρωμών.
Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που βάρυναν την προηγούμεν­η τετραετία δεν βοήθησαν να αντιμετωπι­σθούν χρόνιες πληγές της οικονομίας, αντιθέτως επανέφεραν –έστω και προσωρινά– τα ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό και στο ισοζύγιο πληρωμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece