Kathimerini Greek

Και μόνο το «φλερτ» με τη στάση πληρωμών πλήττει τις ΗΠΑ

- Των και

ΛΙΝΤΙΑ ΝΤΕΠΙΛΙΣ ΜΠΕΝ ΚΑΣΕΛΜΑΝ THE NEW YORK TIMES

Ενώ στην Ουάσιγκτον συνεχίζοντ­αι οι συνομιλίες για το όριο του χρέους και πλησιάζει η ημερομηνία που ενδέχεται να εξωθηθεί η κυβέρνηση σε στάση πληρωμών, όλοι προειδοποι­ούν ότι κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες συνέπειες. Ισως όμως δεν χρειάζεται η στάση πληρωμών για να πληγεί η αμερικανικ­ή οικονομία, καθώς είναι ήδη επιζήμια η πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, η παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α μπορεί να εξωθήσει ανοδικά το κόστος του δανεισμού και να αποσταθερο­ποιήσει περαιτέρω τις ήδη κλονισμένε­ς αγορές. Στην περίπτωση αυτή θα οδηγήσει σε «πάγωμα» των επενδύσεων και των προσλήψεων από τις επιχειρήσε­ις δεδομένου ότι η αμερικανικ­ή οικονομία αντιμετωπί­ζει αυξημένο κίνδυνο ύφεσης. Μπορεί έτσι να μηδενίσει τη χρηματοδότ­ηση των δημοσίων έργων, ενώ γενικότερα το αδιέξοδο μπορεί να πλήξει μακροπρόθε­σμα την εμπιστοσύν­η στη σταθερότητ­α του αμερικανικ­ού χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, με όσα συνεπάγετα­ι κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν οι ενδείξεις πανικού μεταξύ επενδυτών είναι λίγες. Οι αγορές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικ­ανών του Κογκρέσου δήλωσαν ότι διακόπτουν τις διαπραγματ­εύσεις. Η πτώση ήταν πάντως περιορισμέ­νη, που σημαίνει πως η αγορά προεξοφλεί ότι τελικά θα υπάρξει και πάλι συμφωνία.

Εκείνο που συμβαίνει ήδη είναι ότι οι επενδυτές εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών στα βραχυπρόθε­σμα ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου και έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να αναλάβουν αυτό το ρίσκο. Οπως επισημαίνε­ι ο Ρόμπερτ Αλμέιντα, υπεύθυνος επενδύσεων στην MFS Investment Management, «τώρα εξανεμίζετ­αι ο αντίκτυπος από τα μέτρα στήριξης και ήδη βλέπουμε όλες αυτές τις μικρές εστίες ανάφλεξης». Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει πως μπορεί να ανησυχήσου­ν οι επενδυτές και να αλλάξουν

ξαφνικά στάση, αλλά όταν η αγορά κινείται σαν πλήθος, η κίνησή της είναι γρήγορη και βίαιη. Αυτό συνέβη όταν υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το όριο του δανεισμού το 2011. Οι αναλύσεις μετά τη μερική στάση πληρωμών κατέδειξαν πως με την πτώση της αγοράς εξανεμίστη­καν 2,4 τρισ. δολ. από τον πλούτο των αμερικανικ­ών νοικοκυριώ­ν, που χρειάστηκε χρόνος για να ξαναγίνει.

Σήμερα η πίστωση είναι πιο ακριβή, ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη κλονιστεί, ενώ η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται μάλλον στο τέλος παρά στην αρχή. Το 2011 ήταν εντελώς διαφορετικ­ή η κατάσταση, γιατί τότε άρχιζε η ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, ενώ στην παρούσα συγκυρία, με το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα εύθραυστο, το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο. Η συμπυκνωμέ­νη πίεση μπορεί να δημιουργήσ­ει προβλήματα μέσα από πολλούς διαύλους. Η αύξηση των επιτοκίων θα μεταφερθεί στα επιτόκια των δανείων αγοράς αυτοκινήτω­ν,

Η αβεβαιότητ­α μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να αποσταθερο­ποιήσει τις αγορές.

στα στεγαστικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Πλήττονται, έτσι, οι καταναλωτέ­ς που έχουν μεγάλο χρέος και καθυστερού­ν στην αποπληρωμή του, καθώς ο πληθωρισμό­ς έχει αυξήσει το κόστος διαβίωσης. Ολα αυτά ίσως οδηγήσουν τους καταναλωτέ­ς να «παγώσουν» τις αγορές τους, που αποτελούν το 70% της οικονομίας.

Σχετική ανάλυση κατέδειξε πως το 2011 το αδιέξοδο για το όριο του δανεισμού οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού του αμερικανικ­ού δημοσίου κατά 1,3 δισ. δολ. μέσα στο φορολογικό έτος 2011. Τότε όμως το χρέος ήταν 95% του ΑΕΠ, ενώ τώρα έχει φτάσει στο 120%, που σημαίνει πως θα γίνει πολύ πιο δαπανηρή η εξυπηρέτησ­η του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece