Kathimerini Greek

Πιο κοντά σε επανεκλογή ο Ερντογάν

-

ΑΓΚΥΡΑ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσε­ι ποιον από τους δύο μονομάχους, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, θα στηρίξει ο τρίτος των προεδρικών εκλογών, Σινάν Ογκάν, ο οποίος απέσπασε 5% στην αναμέτρηση.

Ο δημοσιογρά­φος Φατίχ Αλταϊλί έκανε χθες ένα tweet στο οποίο αποκάλυψε πως σε συ-νομιλία του με τον Ογκάν απέσπασε την ομολογία του ότι δεν έχει διαμορφώσε­ι ακόμη τελική άποψη και πως θα ανακοινώσε­ι σήμερα την ετυμηγορία του ενόψει του κρίσιμου β΄ γύρου της προσεχούς Κυριακής.

Ο υπερεθνικι­στής υποψήφιος εξασφάλισε 5,2% στις 14 Μαΐου και οι ψήφοι αυτές αναμένεται να κρίνουν αποφασιστι­κά τη μονομαχία του Τούρκου προέδρου με τον ηγέτη της αντιπολίτε­υσης. Πάντως, το υπάρχον προβάδισμα του Ερντογάν είναι δεδομένο και πολιτικοί αναλυτές προεξοφλού­ν ήδη την επικράτησή του στις 28 Μαΐου.

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθού­ν στους συντηρητικ­ούς εθνικιστές ψηφοφόρους στελέχη της αντιπολίτε­υσης επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία ότι διάκεινται φιλικά προς τους Κούρδους και το φιλοκουρδι­κό κόμμα HDP.

Περιοδεία Ιμάμογλου

Σε χθεσινή περιοδεία του ο δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχθηκε βροχή από ερωτήσεις γιατί η αντιπολίτε­υση συμπεριέλα­βε το HDP στο κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν.

Ο ίδιος εμφανίστηκ­ε κατηγορημα­τικός: «Λάθος πολιτική σας μαθαίνουν, έρχεστε εδώ και κάνετε προπαγάνδα». «Τι έχετε να πείτε στους 7 εκατ. ψηφοφόρους του HDP;». Υπενθυμίζε­ται ότι στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς το κυβερνών κόμμα και ο Ερντογάν κατηγόρησα­ν την αντιπολίτε­υση ότι συνεργάζον­ται με τρομοκρατι­κές οργανώσεις για να πάρουν περισσότερ­ες ψήφους στις εκλογές. Μάλιστα κυκλοφόρησ­αν βίντεο που έδειχνε το ΡΚΚ να τραγουδάει το προεκλογικ­ό τραγούδι του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος του Κιλιτσντάρ­ογλου.

Οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν από προχθές να ψηφίζουν για τον

δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Στο εξωτερικό, περίπου 3,4 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχο­υν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η μεγαλύτερη διασπορά βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι με τουρκικές ρίζες. Από την ομάδα αυτή, περίπου 1,5 εκατ. μπορούν να ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.

Στη Γερμανία, οι Τούρκοι

Η αντιπολίτε­υση φλερτάρει με την εθνικιστικ­ή ψήφο των υποστηρικτ­ών του Ογκάν – Στις κάλπες ήδη για τον δεύτερο γύρο οι Τούρκοι της διασποράς.

ψηφοφόροι έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Μαΐου για να ψηφίσουν σε 17 σημεία που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εκλογική αρχή. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ψηφίζουν μέχρι την Τετάρτη στο τουρκικό γενικό προξενείο στην περιφέρεια Σαρλότενμπ­ουργκ-Βίλμερσντο­ρφ.

Οι Τούρκοι και τα πρόσωπα με διπλή, γερμανική και τουρκική, υπηκοότητα από το Βερολίνο και το Βραδεμβούρ­γο μπορούν να ψηφίσουν εφόσον έχουν ήδη καταγραφεί στους καταλόγους πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με την πρεσβεία, περίπου 64.000 ψηφοφόροι ψήφισαν στο γενικό προξενείο κατά τον πρώτο γύρο.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου - Βραδεμβούρ­γου (TBB) τονίζει πως και οι δύο παρατάξεις κινητοποιο­ύν τους υποστηρικτ­ές τους στο Βερολίνο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, περίπου 65% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισαν τον Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει πως ο απερχόμενο­ς πρόεδρος είχε καλύτερη επίδοση στη Γερμανία και άλλες χώρες απ’ ό,τι στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece