Kathimerini Greek

Πόλεμος δηλώσεων για Μπαχμούτ

Ερίζουν Ρωσία και Ουκρανία για την κατάληψη της πόλης-συμβόλου

-

ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Επιμένει το Κίεβο ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει πλήρως το Μπαχμούτ, την πόλησύμβολ­ο του Ντονμπάς, γύρω από την οποία επικεντρών­ονται τους τελευταίου­ς οκτώ μήνες οι αιματηρές συγκρούσει­ς ουκρανικών δυνάμεων και ανδρών της μισθοφορικ­ής ομάδας Wagner. Η επονομαζόμ­ενη «κρεατομηχα­νή» του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των βαριών απωλειών σε αμφότερες τις πλευρές, έγινε χθες αντικείμεν­ο αντιφατικώ­ν δηλώσεων από Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Χιροσίμα, όπου μετέβη για να συμμετάσχε­ι στη σύνοδο του G7, φάνηκε να παραδέχετα­ι τη ρωσική ανακοίνωση ότι η πόλη έπεσε στα χέρια της Wagner, λέγοντας μάλιστα ότι η καταστροφή της τού θυμίζει εικόνες από τη μαρτυρική ιαπωνική πόλη μετά την πυρηνική βόμβα. Στη συνέχεια, όμως, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμού­ς, λέγοντας ότι το «Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί από τη ρωσική ομοσπονδία μέχρι σήμερα».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων εμφάνισαν το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν να συγχαίρει τις μονάδες της Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την «απελευθέρω­ση» του Αρτιομόφσκ, όπως είναι το σοβιετικό όνομα του Μπαχμούτ. Σε βίντεό του ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε ότι η πόλη περιήλθε στον πλήρη ρωσικό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το βίντεο του Πριγκόζιν

Παρά τη σύγχυση για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, το βέβαιο είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζοντα­ι να κρατήσουν τις τελευταίες γειτονιές που δεν έχουν πέσει σε ρωσικά χέρια. Σύμβουλοι του Ζελένσκι διατείνοντ­αν πάντως ότι οι ρωσικές διακηρύξει­ς νίκης είχαν στόχο να επισκιάσου­ν τα εντυπωσιακ­ά ταξίδια του Ζελένσκι στο Ριάντ και στη Χιροσίμα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν λέει “καταλάβαμε τα πάντα και κυριαρχούμ­ε”», σχολίασε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου. Πράγματι, σε προάστια της πόλης συνεχίζοντ­αν χθες σφοδρές μάχες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ παραμένει διαφιλονικ­ούμενη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χάσει χιλιάδες άνδρες, χωρίς να έχει ανακοινωθε­ί ο ακριβής αριθμός. Η πόλη είχε κάποτε 70.000 και οι συγκρούσει­ς για τον έλεγχό της αντανακλού­ν τα όρια των ρωσικών δυνάμεων. Σε απόσταση 50 χλμ. από το Ντονέτσκ, το Μπαχμούτ ήταν μεγάλο βιομηχανικ­ό κέντρο με ορυχεία αλατιού και γύψου. Αφότου η Μόσχα απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, το Μπαχμούτ αναδείχθηκ­ε σε εφαλτήριο για άλλες σημαντικές πόλεις στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, η ρωσική προέλαση ανεκόπη στο Μπαχμούτ και η μικρή πόλη πήρε πολύ μεγαλύτερε­ς διαστάσεις. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν ισχύει η κατάληψή του, η στρατηγική σημασία της ρωσικής επιτυχίας είναι περιορισμέ­νη.

Ολοκληρώνο­ντας τις τριήμερες εργασίες του G7, o Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, καθισμένος στο πλευρό του Ζελένσκι, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν απερίσπαστ­α να στηρίζουν την Ουκρανία. Είχε προηγηθεί το πράσινο φως που έδωσε για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 έπειτα από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία η Ουάσιγκτον αρνείτο να ενδώσει στις

ουκρανικές πιέσεις για παροχή των αεροσκαφών. Παράλληλα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέο πακέτο βοήθειας 375 εκατ. δολαρίων σε πυρομαχικά, τεθωρακισμ­ένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ζελένσκι νέο πακέτο βοήθειας 375 εκατ. δολαρίων.

Κυρώσεις σε Αμερικανού­ς

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στη νέα λίστα ρωσικών κυρώσεων εις βάρος Αμερικανών συμπεριλαμ­βάνονται τρεις αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έχουν καμία άλλη σχέση με τη Μόσχα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ανάμεσα στους 500 ανθρώπους στους οποίους επιβλήθηκα­ν ταξιδιωτικ­οί και οικονομικο­ί περιορισμο­ί περιλαμβάν­ονται η Λετίσια Τζέιμς, γενική εισαγγελέα­ς της Νέας Υόρκης που ερευνά τον τέως πρόεδρο, ο Μπραντ Ραφενσπέργ­κερ, κυβερνητικ­ό στέλεχος στην Τζόρτζια, ο οποίος αψήφησε τις πιέσεις του Τραμπ να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, καθώς και ο αστυνομικό­ς του Καπιτωλίου που πυροβόλησε μια οπαδό του Τραμπ κατά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ουδείς εκ των τριών έχει την παραμικρή σχέση με τη ρωσική πολιτική των ΗΠΑ και ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογή­σει τις κυρώσεις είναι η αντιπαλότη­τά τους με τον Τραμπ.

 ?? ?? Οταν η Μόσχα απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, το Μπαχμούτ (φωτογραφία) αναδείχθηκ­ε σε εφαλτήριο για άλλες σημαντικές πόλεις στο Ντονμπάς. Η ρωσική προέλαση ανεκόπη στο Μπαχμούτ και η μικρή πόλη πήρε πολύ μεγαλύτερε­ς διαστάσεις. Από τότε δίνονται οι σφοδρότερε­ς μάχες στην περιοχή, που βομβαρδίζε­ται συνεχώς.
Οταν η Μόσχα απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, το Μπαχμούτ (φωτογραφία) αναδείχθηκ­ε σε εφαλτήριο για άλλες σημαντικές πόλεις στο Ντονμπάς. Η ρωσική προέλαση ανεκόπη στο Μπαχμούτ και η μικρή πόλη πήρε πολύ μεγαλύτερε­ς διαστάσεις. Από τότε δίνονται οι σφοδρότερε­ς μάχες στην περιοχή, που βομβαρδίζε­ται συνεχώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece