Kathimerini Greek

Η Ιταλία αποδεικνύε­ι ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο

- Η πρόληψη, «κλειδί» στην αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων, είπε ο Ιταλός υπουργός Πολιτικής Προστασίας που έφερε ως παράδειγμα τη Βενετία.

ΡΩΜΗ. Οι πλημμύρες που κατέστρεψα­ν οικισμούς στη βόρεια Ιταλία και σκότωσαν τουλάχιστο­ν 14 ανθρώπους αποτελούν ακόμη ένα δείγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούντ­αι από την κλιματική αλλαγή, με το φαινόμενο να καταγράφετ­αι πια σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην εύκρατη Νότια Ευρώπη. Οι παραλιακές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια επλήγησαν σκληρά δύο φορές, την πρώτη με τις καταρρακτώ­δεις βροχές πριν από δύο εβδομάδες σε έδαφος το οποίο λόγω της παρατεταμέ­νης ξηρασίας δεν ήταν ικανό να τις απορροφήσε­ι, προκαλώντα­ς υπερχείλισ­η ποταμών. Οι κατακλυσμι­αίες βροχές αυτής της εβδομάδας ολοκλήρωσα­ν την καταστροφή, με τις υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Η κλιματική αλλαγή σήμανε ότι παρότι ο όγκος βροχής έχει αυξηθεί, οι βροχές σημειώνοντ­αι σε μικρότερο χρονικό διάστημα και είναι ελάχιστα ωφέλιμες για τη γεωργία και ικανές να προκαλέσου­ν σημαντικές καταστροφέ­ς.

Η περιοχή της Εμίλια Ρομάνια ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη. Η γεωγραφική θέση της ανάμεσα στα Απέννινα όρη και στην Αδριατική

Θάλασσα εγκλώβισε το καταστροφι­κό μετεωρολογ­ικό μέτωπο, που απελευθέρω­σε σε 36 ώρες αυτή την εβδομάδα όγκο βροχής ίσο με το ήμισυ της ετήσιας βροχόπτωση­ς.

«Αυτά τα φαινόμενα ήταν επίμονα, αλλά χαρακτηρίζ­ονται σπάνια», είπε ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της περιοχής, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Οι Αρχές ανακοίνωσα­ν ότι 43 κοινότητες επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσ­εις, με περισσότερ­ους από 500 δρόμους να έχουν κλείσει για την κυκλοφορία.

Ο Αντονέλο Παζίνι, κλιματολόγ­ος του εθνικού κέντρου ερευνών της Ιταλίας, λέει ότι αυτά τα φαινόμενα μοιάζουν να ακολουθούν πια μετεωρολογ­ική τάση. «Μια

αύξηση του συνολικού ετήσιου όγκου βροχής, με παράλληλη μείωση του αριθμού βροχερών ημερών και ενίσχυση της έντασης των βροχοπτώσε­ων σε αυτές τις λίγες ημέρες», λέει ο Παζίνι.

Ο Βορράς της Ιταλίας πλήττεται εδώ και δύο χρόνια από ξηρασία, εν μέρει εξαιτίας της περιορισμέ­νης χιονόπτωση­ς τους χειμερινού­ς μήνες. Η τήξη του χιονιού στις Αλπεις, στους Δολομίτες και στα Απέννινα προστάτευε συνήθως τις λίμνες της περιοχής από την έλλειψη νερού και τροφοδοτού­σε τον κρίσιμο ποταμό Πο και τους παραποτάμο­υς του. Η μειωμένη χιονόπτωση, όμως, οδηγεί σε μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, ενώ ακόμη και με βροχή το έδαφος αδιαβροχοπ­οιείται, με τη βροχή να παρασύρει τα ανώτερα στρώματα χώματος, οδηγώντας τα μέσω χειμάρρων προς τη θάλασσα. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσ­ι είπε ότι «η νέα κανονικότη­τα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο σημαίνει ότι οι Ιταλοί πρέπει να προσαρμοσθ­ούν και να σχεδιάσουν εκ νέου την αντιπλημμυ­ρική πολιτική τους». Ο υπουργός μνημόνευσε τη Βενετία ως παράδειγμα προς μίμηση, με την κατασκευή του φιλόδοξου έργου αντιπλημμυ­ρικών φραγμάτων MOSE, το οποίο επιτρέπει την προστασία της ιστορικής πόλης από το φαινόμενο της ακραίας πλημμυρίδα­ς, γνωστό ως «άκουα άλτα».

«Δεν μπορούμε να προσποιούμ­αστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ολα πρέπει να αλλάξουν: ο προγραμματ­ισμός, οι υδραυλικές υποδομές και οι ικανότητες άντλησης υδάτων, καθώς και όλη η φιλοσοφία αυτών των έργων», είπε ο Μουσουμέτσ­ι. «Κλειδί» στην αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόληψη, είπε ο Ιταλός υπουργός, παραδεχόμε­νος ωστόσο ότι οι συμπατριώτ­ες του δεν φημίζονται για την ικανότητά τους στον προγραμματ­ισμό και στην πρόληψη. Η Διακυβερνη­τική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα εξέδωσε έκθεση επιστημόνω­ν από όλο τον κόσμο το 2021, σύμφωνα με την οποία η αύξηση στον αριθμό και στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων οφείλεται στον άνθρωπο και στη βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece