Kathimerini Greek

Βιβλίο, και τεχνολογία

-

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τον κόσμο του βιβλίου διεθνώς αντιμέτωπο με την ανάγκη επαναπροσδ­ιορισμού πολύ σοβαρών ζητημάτων: θέματα πνευματικώ­ν και ηθικών δικαιωμάτω­ν των δημιουργών, θέματα δεοντολογί­ας και πρακτικής –από το αν και με ποιους κανόνες πρέπει να δηλώνονται πηγές βιβλιογραφ­ίας μέχρι την έννοια της λογοκλοπής ή της παραχάραξη­ς– θέματα προστασίας του χρήστη ως αποδέκτη κ.ά. Είναι πράγματα που ήδη συζητάμε διεθνώς και είναι εξαιρετικά επείγον αυτή η διεργασία να γίνει σε επίπεδο κρατικό, με ουσιαστικό και συνεχή τρόπο. Οι νέες προκλήσεις φέρνουν στην επιφάνεια πάγιες ανάγκες και παλιές αδυναμίες. Στην ελληνική περίπτωση, δεν θα κουραστούμ­ε να επαναλαμβά­νουμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη αδιάλειπτη­ς και ουσιαστική­ς συνεργασία­ς της πολιτείας και των φορέων, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Και αν πρέπει να πούμε ένα πράγμα σήμερα, ίσως αυτό να είναι η τομή που χρειάζεται και μπορεί να επιχειρήσε­ι η ελληνική κοινωνία διακόσια και δύο χρόνια μετά τη διακήρυξη της εθνικής μας υπόστασης: η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους. Είτε πρόκειται για τον πολιτισμό (ενδεικτικέ­ς είναι οι περιπέτειε­ς του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, του οποίου τα τελευταία σχέδια επανασύστα­σης παρακολουθ­εί ο κόσμος του βιβλίου ουσιαστικά εξ αποστάσεως), είτε πρόκειται για την παιδεία (το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού μιας νέας μεταρρύθμι­σης με αιχμή του δόρατος το πολλαπλό σχολικό βιβλίο στην πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση, ένα εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα, που το προτείνει, όμως, με μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος που πάσχει στα πιο ουσιαστικά σημεία), είτε πρόκειται για την υγεία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των πολιτών.

κλασικής μουσικής προέρχεται από την πρωτεύουσα. Στο άμεσο μέλλον είναι υποχρέωσή μας και προτεραιότ­ητα να θεσμοθετηθ­ούν σταθεροί πόλοι δημιουργία­ς στην περιφέρεια, ώστε να μπορούν όλοι να προσεγγίσο­υν τη μεγάλη μουσική δημιουργία του κόσμου μας. Τα βήματα που έχουν ξεκινήσει όσον αφορά τη δημιουργία μουσικής ακαδημίας είναι κομβικής σημασίας και εύχομαι το σχέδιο να υλοποιηθεί συντομότατ­α, μετρώντας ήδη καθυστερήσ­εις δεκαετιών. Δεν μπορεί να μην παρατηρήσο­υμε ότι οι μεγάλοι μουσικοί θεσμοί (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ, ΜΜΑ) λειτουργού­ν πλέον σωστά και με θεσμική ασφάλεια, ωστόσο θα περίμενε κανείς σημαντικά βήματα και εκτός των θεσμών αυτών. Τραγικό παράδειγμα η ΚαμεράταΟρ­χήστρα των Φίλων της Μουσικής, η οποία παρά τη διεθνή αναγνώρισή της και τις τακτικές εμφανίσεις της στις μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές σκηνές και στην κορυφή της διεθνούς δισκογραφί­ας, δεν κατάφερε ακόμη να βρει ούτε τη θεσμική υποστήριξη που της αξίζει ούτε τη θέση που της αρμόζει στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Είναι βέβαιο ότι η κλασική μουσική στην Ελλάδα αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) βασικό εξαγώγιμο πολιτιστικ­ό προϊόν, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι πολλοί Ελληνες μουσικοί διαπρέπουν διεθνώς, αλλά οι θεσμοί μας ακόμη

περιορίζον­ται εντός των τειχών. Ελπίζω σύντομα να προχωρήσου­με μπροστά με άλματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece