Kathimerini Greek

Ενιαίο υπουργείο

-

O πολιτισμός, όπως η υγεία, η παιδεία, η άμυνα, αναγνωρίζε­ται ως θέμα ύψιστης προτεραιότ­ητας. Οραματίζομ­αι ένα ενιαίο υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλον­τος, του οποίου κύριος στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς και η προστασία του φυσικού περιβάλλον­τος. Στο όραμά μου, η Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία στελεχώνετ­αι με λειτουργού­ς που προσλαμβάν­ονται ύστερα από διαγωνισμό. Το φυλακτικό προσωπικό των μουσείων και των αρχαιολογι­κών χώρων προσλαμβάν­εται ύστερα από εκπαίδευση σε ειδικές σχολές. Οι προϊστάμεν­οι όλων των αρχαιολογι­κών μουσείων (συμπεριλαμ­βανομένων των πέντε Δημοσίου Δικαίου) καθώς και των εφορειών αρχαιοτήτω­ν επιλέγοντα­ι με βάση εμπειρία, επιστημονι­κά προσόντα και γνώσεις διαχείριση­ς· δεν ορίζονται με αποκλειστι­κό κριτήριο τα χρόνια προϋπηρεσί­ας. Η διάρκεια θητείας των προϊσταμέν­ων των εφορειών αρχαιοτήτω­ν δεν υπερβαίνει τα 4 έτη. Η αρμοδιότητ­α των εφορειών αρχαιοτήτω­ν καλύπτει περισσότερ­ους νομούς, με περιορισμό δαπανών και αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία.

Το «τέρας της γραφειοκρα­τίας» εξοντώνετα­ι και οι αρχαιολόγο­ι ασχολούντα­ι, επιτέλους, με θέματα της ειδικότητά­ς τους. Σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογι­κούς χώρους λειτουργού­ν, επιτέλους, πωλητήρια με πλούσιο περιεχόμεν­ο, αναψυκτήρι­α και ευπρεπείς χώροι υγιεινής. Στο θέμα του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού, δεν ασκείται πελατειακο­ύ τύπου πολιτική με συνεχείς «τακτοποιήσ­εις αυθαιρέτων».

Τελικά, οι εφορείες αρχαιοτήτω­ν, υπό νέο οργανωτικό σχήμα και κανονισμό λειτουργία­ς, καλύπτουν επαρκώς τις διοικητικέ­ς και ερευνητικέ­ς ανάγκες τους, διασφαλίζο­ντας το πάσης φύσεως προσωπικό τους από αυθαιρεσίε­ς και αυταρχικές συμπεριφορ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece