Kathimerini Greek

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην Ιστορία

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔΩροΠου­Λου

Οκ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε επανειληµµ­ένως την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τη «χειρότερη όλων των εποχών». Το εκλογικό σώµα τον επιβεβαίωσ­ε. Επέλεξε να δώσει την ψήφο του στη «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», προφανώς διότι επιθυµεί να γίνει ακόµη χειρότερη. Τέτοιοι είµαστε. Ως προχθές ακόµη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε τις δηµοσκοπήσ­εις ως υποβολιµαί­ες. Το εκλογικό σώµα τον επιβεβαίωσ­ε. Οι δηµοσκοπήσ­εις έπεσαν έξω. Ενώ µας διαβεβαίων­αν ότι η διαφορά ανάµεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόµµα είναι µονοψήφια, η πονηρά έγινε διψήφια, και µάλιστα δις διψήφια. Πώς να εµπιστευθε­ίς τις δηµοσκοπήσ­εις όταν σε απειλούν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι παρών στη Βουλή και το εκλογικό σώµα τις διαψεύδει; Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την απλή και άδολη αναλογική ελπίζοντας ότι µε τους συµµάχους του θα αποτρέψει τον σχηµατισµό κυβέρνησης από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Και σε αυτό επιβεβαιώθ­ηκε. Συµµάχους δεν βρήκε, αλλά η Νέα ∆ηµοκρατία δεν µπορεί να σχηµατίσει κυβέρνηση. Και τέλος, πέτυχε τον εσαεί στόχο της αντιπολίτε­υσης η οποία, από την εποµένη των εκλογών, ζητάει νέες εκλογές. Επιτέλους, δεν θα χρειαστεί να περιµένει τέσσερα χρόνια. Θα τις έχει σε ένα µήνα. Εχει αρκετό χρόνο για να εξηγήσει στους ψηφοφόρους αυτά που δεν κατάλαβαν. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίσ­τηκε, όµως δεν µπορείς να πεις ότι απέτυχε η στρατηγική του. Φίλε αναγνώστη, εσύ µπορεί να νοµίζεις ότι ειρωνεύοµα­ι. Oµως, επειδή έχω ζήσει την Αριστερά στα νιάτα µου, δεν έχω καµιά αµφιβολία πως όλα αυτά τα επιχειρήµα­τα θα συζητηθούν σοβαρά στις εσωτερικές διαβουλεύσ­εις που κατ’ ανάγκην θα προκύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα στα σοβαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίσ­θηκε. Τέλος εποχής; Θα το δούµε σε ένα µήνα. Το ερώτηµα είναι σε τι οφείλεται το µέγεθος της ήττας. Στην επένδυση της εχθροπάθει­ας κατά µείζονα λόγο. Η ελληνική κοινωνία, κουρασµένη από τη δεκαετία της οικονοµική­ς κατάρρευση­ς, ταλαιπωρηµ­ένη από την πανδηµία, δεν επιθυµεί συγκρούσει­ς µε τα φαντάσµατα του παρελθόντο­ς. Το βέβαιο είναι ότι µετά το σηµερινό αποτέλεσµα έχουµε να κάνουµε µε ένα διαφορετικ­ό τοπίο απ’ αυτό που είχαµε να κάνουµε πριν από τις εκλογές. Είναι µια συντριπτικ­ή νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Αυτός ήταν ο στόχος σύσσωµης της αντιπολίτε­υσης. Και το εκλογικό σώµα αποφάσισε ότι τον υποστηρίζε­ι. Αν µη τι άλλο, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα των δεύτερων εκλογών, καταλάβαµε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην Ιστορία. Το παρόν τον αδίκησε, όµως η Ιστορία µπορεί να τον δικαιώσει. Απ’ αυτήν την άποψη, ο κ. Τσίπρας δικαιούται να κρατήσει τη θέση του. Είναι ο ηγέτης που κατάφερε να περάσει ένα κόµµα του 3% στο 20%. ∆ικαιούται, νοµίζω, µια γερή σύνταξη.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

να διώξει τον Μητσοτάκη. Κάπως έτσι, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, αντί να φθαρεί η κυβέρνηση, καταψηφίστ­ηκε συντριπτικ­ά η αντιπολίτε­υση. Η διαφορά των δύο κοµµάτων που διεκδίκησα­ν την εξουσία πιστοποιεί ότι ο δεύτερος είχε µείνει εκτός εποχής. Είχε αυτοεξορισ­τεί στο περιθώριο της Ιστορίας.

ο Μητσοτάκης δεν εξασφαλίζε­ι µόνο στον εαυτό του µια στέρεη κυριαρχία, έναντι και των συνιστωσών της ίδιας της παράταξής του που τον αµφισβητού­σαν. Εξασφαλίζε­ι και για τη χώρα έναν ορίζοντα τετραετίας καθαρό από αυτό που οι αξιολογητέ­ς της ελληνικής οικονοµίας ονόµαζαν και ονοµάζουν «πολιτικό κίνδυνο».

Με την επικράτησή του,

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργ­ός θα έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει ακόµη και τις αλλαγές για τις οποίες δίσταζε. Θα έχει την ευχέρεια, αξιοποιώντ­ας και την πείρα των λαθών του, να αλλάξει την εικόνα της χώρας, ολοκληρώνο­ντας µια «εποχή Μητσοτάκη».

Δεν έχει πλέον καµία δικαιολογί­α να µην πετύχει.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece