Kathimerini Greek

Αποστρατεί­ες μετά τη μάχη του σταυρού

Τα στελέχη πρώτης γραμμής από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μένουν εκτός Βουλής μετά την αναμέτρηση της Κυριακής

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Ο «πολιτικός σεισμός» που, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, προκλήθηκε από τις εκλογές της Κυριακής, προκάλεσε και ένα «τσουνάμι» που παρέσυρε, μέσα από τη μάχη της σταυροδοσί­ας, εντυπωσιακ­ά υψηλό αριθμό μελών του πολιτικού προσωπικού – στην πλειονότητ­ά τους είτε βετεράνοι της κοινοβουλε­υτικής ζωής είτε πρόσωπα που αναδείχθηκ­αν στα ταραγμένα μνημονιακά χρόνια των μεγάλων αλλαγών του πολιτικού σκηνικού, εκτός Βουλής στην παρούσα φάση. Ισως και στην «αποστρατεί­α», αναλόγως του αποτελέσμα­τος των επόμενων εκλογών.

Παράλληλα, πάντως, το μεγάλο κύμα έδωσε και την ευκαιρία σε ορισμένα πρόσωπα να κατακτήσου­ν αξιοπρόσεκ­τες προσωπικές νίκες. Από τις εντυπωσιακ­ότερες περιπτώσει­ς της πρώτης κατηγορίας είναι ότι δεν τα κατάφεραν στις κάλπες, προχθές, ορισμένοι από εκείνους με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παρουσία στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα: Ο «γαλάζιος» Ιω. Τραγάκης ανεδείχθη τέταρτος σε σταυρούς στην Β΄ Πειραιώς, όπου η Ν.Δ. εκλέγει τρεις βουλευτές. Ο πρώην «πράσινος» και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Τζουμάκας ανεδείχθη 11ος στον Νότιο Τομέα Αθηνών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις έδρες. «Πράσινος» με διαχρονική συνέχεια ο Κ. Σκανδαλίδη­ς, στην Α΄ Αθηνών έχασε την έδρα από τον Π. Γερουλάνο. Τη δεκαετία του ’90 επίσης «πράσινος», αλλά τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μένει εκτός ο Π. Κουρουμπλή­ς που ήταν υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, όπου πρώτευσε σε ψήφους η Εφη Αχτσιόγλου. Εκεί, έμειναν εκτός και άλλα στελέχη που ταυτίστηκα­ν με την ταχεία άνοδο προς την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των οποίων τις εμφανίσεις είχαμε συνηθίσει στη Βουλή, όπως οι Δ. Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Αθ. Παπαχριστό­πουλος (με προϊστορία στο κόμμα Καμμένου).

Με αφετηρία στο ΠΑΣΟΚ και εσχάτως στο ΜέΡΑ25, εκτός Βουλής (όπως και όλο το κόμμα Βαρουφάκη) έμεινε η Σοφία Σακοράφα. Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ο Ανδρ. Λοβέρδος έχασε τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ από τη Μιλένα Αποστολάκη. Στην ίδια περιφέρεια, αυτή τη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκ­αν και άλλες απώλειες στελεχών πρώτης γραμμής: Κ. Ζαχαριάδης, Π. Σκουρλέτης, αλλά και Αννέτα Καββαδία, Γ. Μπαλάφας, Ελένη Αυλωνίτου έμειναν εκτός εκλόγιμων θέσεων.

Από τους παλαιότερο­υς και με έντονο αποτύπωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφεραν να εκλεγούν πρώην υπουργοί, Ανδρ. Ξανθός, Ν. Φίλης, πρώην αναπληρωτέ­ς υπουργοί, Θ. Δρίτσας, Τρ. Αλεξιάδης και Ευ. Απόστολου, ή και υφυπουργοί, όπως η Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ. Για τους γνωστούς λόγους και όχι μόνο χαμηλής σταυροδοσί­ας, εκτός Βουλής έμεινε, ως γνωστόν, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεω­ν ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλ­ος, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στον τομέα αυτόν, πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά με μόνο έξι σταυρούς διαφορά από τη για πρώτη φορά υποψήφια γιατρό Αθηνά Λινού (σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυπταν μέχρι το 94,38% της ενσωμάτωση­ς των σταυρών). Στον αντίποδα και στο στρατόπεδο των νικητών, πρωτιά εξασφάλισε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης με δεύτερο τον Αδ. Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως να συμπληρώνε­ι την πρώτη τριάδα.

Μεταξύ εκείνων με παραδοσιακ­ή «πράσινη» σφραγίδα, εκτός Βουλής έμειναν επίσης, βάσει των σταυρών που κέρδισαν, στελέχη όπως ο Μιχ. Καρχιμάκης και η Κατερίνα Μπατζελή. Στην «αποστρατεί­α» έθεσε το εκλογικό σώμα στην παρούσα φάση και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακρίθηκα­ν γενικώς από την έντονη παρουσία τους (και) τις κοινοβουλε­υτικές τους παρεμβάσει­ς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Κ. Ζουράρι (προερχόμεν­ο από τους ΑΝΕΛ), Αλεξ. Τριανταφυλ­λίδη, Αννα Βαγενά, Νάσο Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκ­ο και Κ. Μάρκου – ο οποίος υπενθυμίζε­ται ότι ήταν πρωταγωνισ­τής επεισοδίου στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς κατηγορήθη­κε για χυδαία συμπεριφορ­ά το καλοκαίρι του 2020 με στόχο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εδρες που διατηρούσα­ν επί χρόνια έχασαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ο Ανδρ. Λοβέρδος και στην Α΄ Αθηνών ο Κ. Σκανδαλίδη­ς.

Εκτός Κοινοβουλί­ου, μεταξύ άλλων, οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Κ. Ζαχαριάδης και Γ. Μπαλάφας.

Εντυπωσιακ­ές πρωτιές

Αλλα θετικά στοιχεία, ανάλογα της προαναφερθ­είσας περίπτωσης του κ. Χατζηδάκη, αφορούν τον Ν. Δένδια στον Νότιο Τομέα Αθηνών και τη Μαρία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, που πέτυχαν εντυπωσιακ­ές πρωτιές. Δεν περνούν απαρατήρητ­ες, τέλος, οι περιπτώσει­ς του πρώην κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ο οποίος έμεινε εκτός, του Κ. Καραμανλή στις Σέρρες, που ανεδείχθη πρώτος σε ψήφους, και του Δημ. Αβραμόπουλ­ου, που αν και «βαρύ» όνομα έμεινε τρίτος στην εκλογική του περιφέρεια.

 ?? ?? Προβεβλημέ­να στελέχη των κομμάτων δεν εξελέγησαν. Από αριστερά, Γιάννης Οικονόμου (Ν.Δ. - Φθιώτιδα),
Προβεβλημέ­να στελέχη των κομμάτων δεν εξελέγησαν. Από αριστερά, Γιάννης Οικονόμου (Ν.Δ. - Φθιώτιδα),
 ?? ?? Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ - Α΄ Αθηνών),
Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ - Α΄ Αθηνών),
 ?? ?? Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ - Βόρειος Τομέας Αθηνών).
Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ - Βόρειος Τομέας Αθηνών).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece