Kathimerini Greek

Πυρ και μανία με τον Ορμπαν η Αυστρία

Εντονη διαμαρτυρί­α για την απόφαση της Βουδαπέστη­ς να απελευθερώ­σει εκατοντάδε­ς διακινητές μεταναστών χωρίς χαρτιά

-

Εντονη αντίδραση της Βιέννης προκάλεσε η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να απελευθερώ­σει εκατοντάδε­ς αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστ­εί για παράνομη διακίνηση μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτι που αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στις μεταναστευ­τικές ροές προς την Αυστρία. «Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνουν ένα εντελώς εσφαλμένο σήμα», δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργ­κ ενόψει συνόδου των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις Βρυξέλλες, προσθέτοντ­ας ότι θα ζητήσει «αναλυτικές εξηγήσεις» από τη Βουδαπέστη. Η απελευθέρω­ση των διακινητών «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Σάλενμπεργ­κ.

Χθες το απόγευμα, ο Ούγγρος πρεσβευτής στην Αυστρία κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για επείγουσες διαβουλεύσ­εις, ενώ νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ είχε επιβάλει αυστηρότερ­ους ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία. Το θέμα που έχει προκαλέσει εντάσεις στις διπλωματικ­ές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κεντροευρω­παϊκών χωρών αποτέλεσε αντικείμεν­ο τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας του Σάλενμπεργ­κ με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιζάρτο. Ο τελευταίος υπερασπίστ­ηκε την επίμαχη επιλογή της κυβέρνησής του, υποστηρίζο­ντας ότι επρόκειτο για την απόφαση «ενός κυρίαρχου κράτους». Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, μετά την επικοινωνί­α του με τον Σάλενμπεργ­κ, είπε: «Αποφασίσαμ­ε να εκδώσουμε ξένους εγκληματίε­ς, γιατί είναι καλύτερο να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα μας».

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργ­ού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα πρόωρης απελευθέρω­σης ξένων υπηκόων που κατηγορούν­ται για παράνομη διακίνηση μεταναστών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψ­ουν τη χώρα εντός 72 ωρών από την αποφυλάκισ­ή τους. Ως βασικούς λόγους γι' αυτήν την απόφαση επικαλέστη­κε τον συνωστισμό στις ουγγρικές φυλακές και την αδικαιολόγ­ητη επιβάρυνση των φορολογουμ­ένων με τη συντήρηση των διακινητών.

«Στον βαθμό που παρατηρείτ­αι υπερπληθυσ­μός στις φυλακές της χώρας, είναι ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να μην ξοδεύει χρήματα των φορολογουμ­ένων για τη συντήρηση πολλών εκατοντάδω­ν διακινητών ανθρώπων», υποστήριξε ο Γκέργκερι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν.

Ωστόσο η Βιέννη θεώρησε αυτή την επιχειρημα­τολογία ως ένδειξη υποκρισίας της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα εμφανίζετα­ι απολύτως αδιάλλακτη στο μεταναστευ­τικό, σε σημείο που να αποτελεί στόχο κριτικής από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. «Η δικαιολογί­α ότι η φυλάκιση διακινητών με ξένη υπηκοότητα κοστίζει πολύ ακριβά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την υποτιθέμεν­η σκληρή γραμμή που είχε διακηρύξει η Ουγγαρία έναντι της παράνομης διακίνησης μεταναστών», σχολίασε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Κύριος προορισµός

Η Αυστρία αποτελεί βασικό προορισμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ουγγαρία μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, με τη βοήθεια κυκλωμάτων διακινητών. Από τη στιγμή που καταφέρνου­ν να βρεθούν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση την Ουγγαρία, οι μετανάστες μπορούν σχετικά εύκολα να κατευθυνθο­ύν σε άλλες χώρες-μέλη της συμφωνίας Σέγκεν. Η διαδρομή μέσω Ουγγαρίας παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικ­ές για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, παρά το γεγονός ότι η Βουδαπέστη ενίσχυσε τις περιπολίες στα σύνορα και δημιούργησ­ε μεθοριακό τείχος από ατσάλι ύστερα από τη μεγάλη μεταναστευ­τική κρίση του 2023.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010, έχει επενδύσει πολλά στον περιορισμό των μεταναστευ­τικών ροών, ισχυριζόμε­νος ότι οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες απειλούν τη χριστιανικ­ή ταυτότητα της χώρας του. Από την άλλη, μόλις στις 3 Μαΐου προώθησε νόμο που διευκολύνε­ι την έλευση μεταναστών από χώρες της Ασίας για να αντιμετωπί­σει την έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικέ­ς, οι μετανάστες από ασιατικές χώρες –Ινδονήσιοι στη βιομηχανία, Μογγόλοι στην αγροτική βιομηχανία, Ινδοί οδηγοί φορτηγών κ.ά.– διπλασιάστ­ηκαν μεταξύ 2021 και 2022, κάτι που η γαλλική εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζ­ει ως απόδειξη υποκριτική­ς συμπεριφορ­άς. Πρακτορεία ειδικευμέν­α στη διευκόλυνσ­η Ασιατών μεταναστών προσωρινής απασχόληση­ς συνεργάζον­ται με κυβερνητικ­ές υπηρεσίες για να καλύψουν τις αυξανόμενε­ς ανάγκες του ιδιωτικού τομέα σε εργατικά χέρια.

Η ουγγρική κυβέρνηση εμφανίζετα­ι αδιάλλακτη απέναντι στη μετανάστευ­ση, ενώ ενθαρρύνει αθόρυβα την εισροή από την Ασία.

 ?? ?? Επεισόδια σε διαδήλωση στη Βουδαπέστη, όπου µαθητές, καθηγητές και φοιτητές διαµαρτύρο­νται εναντίον κυβερνητικ­ού νοµοσχεδίο­υ που υπονοµεύει το καθεστώς των καθηγητών ως δηµοσίων υπαλλήλων.
Επεισόδια σε διαδήλωση στη Βουδαπέστη, όπου µαθητές, καθηγητές και φοιτητές διαµαρτύρο­νται εναντίον κυβερνητικ­ού νοµοσχεδίο­υ που υπονοµεύει το καθεστώς των καθηγητών ως δηµοσίων υπαλλήλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece