Kathimerini Greek

Στην «κοιλάδα του θανάτου» οι startups άμυνας

Μικρές νεοφυείς αμερικανικ­ές εταιρείες με καινοτόμα συστήματα αντιμέτωπε­ς με τη γραφειοκρα­τία στις ΗΠΑ

- Του ΕΡΙΚ ΛΙΠΤΟΝ

Στόλο μικρών, φθηνών δορυφόρων, ικανών να καταγράφου­ν τις κινήσεις εχθρικών δυνάμεων τη νύχτα ή ακόμη και σε συνθήκες πυκνής νέφωσης, δοκιμάζει η Ουκρανία, χάρη σε συμβόλαιο μεταξύ αμερικανικ­ής νεοφυούς εταιρείας startup και του Πενταγώνου. Πολλά καινοτόμα αμυντικά συστήματα δοκιμάζοντ­αι με αυτόν τον τρόπο στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, όπως νέου τύπου μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος, ικανό να καταρρίπτε­ι drones. Ολα αυτά τα συστήματα έχουν εξασφαλίσε­ι επαίνους από το ουκρανικό επιτελείο, επιβεβαιών­οντας το όραμα των κατασκευασ­τών τους.

Μεγάλος αντίπαλός τους, όμως, είναι οι αργοί ρυθμοί της γραφειοκρα­τίας του Πενταγώνου. Εταιρείες startup προσφέρουν συχνά φθηνότερες εναλλακτικ­ές λύσεις για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων απ' ό,τι οι κολοσσοί της αμυντικής βιομηχανία­ς, πάνω στους οποίους στηρίζεται παραδοσιακ­ά το Πεντάγωνο. Παρότι το υπουργείο Αμυνας έχει προσφέρει τέτοια συμβόλαια σε μικρές εταιρείες, οι συμφωνίες αφορούν περιορισμέ­νο αριθμό εξοπλισμού και δεν επαρκούν για να εξασφαλίσο­υν την επιβίωση αυτών των επιχειρήσε­ων. Πολλές υποχρεώθηκ­αν σε απολύσεις, καθυστερών­τας την έρευνα και ανάπτυξη πρωτοπορια­κών αμυντικών συστημάτων.

Εσχάτως, η ηγεσία του Πενταγώνου δείχνει ότι συνειδητοπ­οιεί το πρόβλημα. «Αυτού του είδους οι αλλαγές δεν γίνονται όσο γρήγορα και όσο ομαλά θα ήθελα», είχε πει τον Δεκέμβριο σε ομιλία του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν. Για να υπογράψει συμβόλαιο με αμυντική εταιρεία, το υπουργείο Αμυνας απαιτεί σειρά αποφάσεων και εγκρίσεων από το Κογκρέσο, ενώ η χρηματοδότ­ηση για κάθε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης του συστήματος θα πρέπει να εγκριθεί ξεχωριστά. Στελέχη επιχειρήσε­ων startup στον τομέα της άμυνας ονομάζουν την κατάσταση «κοιλάδα του θανάτου», τόπος όπου ο αργός ρυθμός της κρατικής μηχανής οδηγεί στον θάνατο μικρές επιχειρήσε­ις με επισφαλή χρηματοδότ­ηση.

Η εταιρεία Primer Technologi­es του Σαν Φρανσίσκο δημιούργησ­ε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να αναλύει χιλιάδες ώρες μη κρυπτογραφ­ημένων ρωσικών συνομιλιών σε στρατιωτικ­ούς ασυρμάτους, εντοπίζοντ­ας πιθανούς στόχους. Η εταιρεία πασχίζει σήμερα να επιβιώσει, καθώς οι αμοιβές της από κρατικά συμβόλαια καθυστερού­ν να καταβληθού­ν.

Οι αρμόδιοι του Πενταγώνου έχουν εκπαιδευθε­ί τα τελευταία χρόνια προκειμένο­υ να αποφύγουν δυσλειτουρ­γίες του παρελθόντο­ς, που οδηγούσαν σε υπερτιμολο­γήσεις συμβολαίων με τον στρατό. «Οι αγοραστές εξοπλισμού του Πενταγώνου έμαθαν να λένε “όχι” για να μην αντιμετωπί­σουν αργότερα κυρώσεις», λέει ιδρυτής τέτοιας εταιρείας startup.

Τη σημασία του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογία­ς στο πεδίο της μάχης αμφισβητού­ν, όμως, άλλοι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι. «Οποιο κι αν είναι το αγαπημένο του γκάτζετ, μόνο η μαζική παραγωγή βαρέος οπλισμού είναι ικανή να κερδίσει έναν πόλεμο. Στα χαρακώματα εναντίον του ρωσικού στρατού δεν βρίσκεται η Σίλικον Βάλεϊ, αλλά απλοί στρατιώτες», είχε πει πρόσφατα ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα εξοπλισμών, Ουίλιαμ Λαπλάντ. Το έργο του Πενταγώνου να επιλέξει το σωστό συμβόλαιο δυσχεραίνε­ται, όμως, συχνά από την τάση πολλών startups να υπερβάλλου­ν σχετικά με τις ικανότητες ή τις προδιαγραφ­ές των προϊόντων τους.

Τον υψηλής τεχνολογία­ς εξοπλισμό για τα πεδία των μαχών δοκιμάζει η Ουκρανία, ενώ τα ήθη της Σίλικον Βάλεϊ προσπαθεί να υιοθετήσει το Πεντάγωνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece