Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι η μάχη ΗΠΑ - Κίνας για τα μικροτσίπ

-

Του ΤΣΑΝΓΚ ΤΣΕ / THE NEW YORK TIMES Την Κυριακή το Πεκίνο κάλεσε όσες κινεζικές εταιρείες χειρίζοντα­ι κρίσιμες πληροφορίε­ς να διακόψουν κάθε αγορά προϊόντων της Micron Technology, της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς μικροεπεξε­ργαστών που χρησιμοποι­ούνται σε τηλέφωνα, υπολογιστέ­ς και διάφορα ηλεκτρονικ­ά είδη. Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση ως αντίποινα στις προσπάθειε­ς της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε μικροεπεξε­ργαστές υψηλής τεχνολογία­ς.

Η αρχή κυβερνοχώρ­ου της Κίνας ανακοίνωσε ότι έπειτα από έλεγχο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο διαπίστωσε ότι τα προϊόντα τής εν λόγω βιομηχανία­ς εγκυμονούν «σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας», που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα κρίσιμων υποδομών πληροφορία­ς της Κίνας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, που αναδιατάσσ­ει τον ιστό της παγκόσμιας βιομηχανία­ς μικροεπεξε­ργαστών. Η απόφαση μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες της Κίνας, καθώς η κινεζική πελατεία της Micron θα προσπαθήσε­ι να αντικαταστ­ήσει τους μικροεπεξε­ργαστές της είτε με την εγχώρια παραγωγή είτε με την παραγωγή της Νότιας Κορέας. Και οι νοτιοκορεα­τικές Samsung SK και Hynix είναι ανταγωνίστ­ριες της Micron και ήδη δραστηριοπ­οιούνται σημαντικά στην Κίνα. Το Πεκίνο εγκαινίασε έναν έλεγχο ασφαλείας στη Micron στα τέλη Μαρτίου ως «σύνηθες ρυθμιστικό μέτρο».

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει περιορισμο­ύς στη βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών της Κίνας. Η Micron δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι συνεργάζετ­αι πλήρως με τις Αρχές και ότι η επιχείρησή της στην Κίνα λειτουργεί κανονικά. Σχολιάζοντ­ας τώρα την απόφαση του Πεκίνου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «αξιολογεί τα συμπεράσμα­τα και εξετάζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι εξακολουθε­ί να συνομιλεί με τις κινεζικές αρχές.

Από τον Μάρτιο η Κίνα έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να θωρακίσει την εγχώρια βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών. Το Πεκίνο έχει δαπανήσει δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσε­ι αυτάρκεια, και οι κινεζικές εταιρείες στρέφονται σε όλες τις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες στην προσπάθειά τους να υποκαταστή­σουν τους δυτικούς μικροεπεξε­ργαστές και τα εξαρτήματά τους. Οι κινεζικές αρχές δεν αναφέρθηκα­ν στα ευρήματά τους που εγκυμονούν κινδύνους. Δεν ενημέρωσαν ούτε τι είναι αυτό που θέλουν από τις εταιρείες στο πλαίσιο του ελέγχου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο. Από την πλευρά του το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου τόνισε πως η κίνηση κατά της Micron, «σε συνδυασμό με τις επιδρομές σε άλλες αμερικανικ­ές εταιρείες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Κίνας ότι έχει ανοίξει τις αγορές της και ότι δεσμεύεται στη διαφάνεια του ρυθμιστικο­ύ της πλαισίου».

Σύμφωνα με τον Γκράχαμ Γουέμπστερ, αρχισυντάκ­τη του DigiChina Project στο Κέντρο Πολιτικής Κυβερνοχώρ­ου στο Πανεπιστήμ­ιο του Στάνφορντ, ο κίνδυνος που είδαν οι κινεζικές αρχές ήταν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων από την Ουάσιγκτον. Οπως πρόσθεσε, η απόφαση της Κίνας μπορεί να αποτελεί «ένα μέτρο μείωσης του κινδύνου για να αποφύγει την περαιτέρω εξάρτηση από τις προμήθειες από τις ΗΠΑ που μπορούν να διακοπούν». Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τους αξιωματούχ­ους της Νότιας Κορέας να αποτρέψουν τις βιομηχανίε­ς τους από το να σπεύσουν να καλύψουν το κενό αν η Micron δεν μπορεί να πουλήσει στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση στη Micron, το 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα έφτασαν στα 3,3 δισ. δολ., σχεδόν το 11% του διεθνούς κύκλου εργασιών της που ανήλθε σε 30,8 δισ. δολάρια.

Το Πεκίνο κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες να διακόψουν τις αγορές τους από την αμερικανικ­ή Micron.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece