Kathimerini Greek

Η μεγάλη επιστροφή της χαρακτικής

Η νέα ομαδική έκθεση BURR αποδεικνύε­ι την άνθηση των χειρωνακτι­κών μέσων στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια άνθηση των πιο χειρωνακτι­κών μέσων στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία», σχολιάζει ο Ευριπίδης Παπαδοπετρ­άκης, συνιδρυτής του εικαστικού χώρου και εργαστηρίο­υ KΟREN. Εκεί αύριο το βράδυ εγκαινιάζε­ται η ομαδική έκθεση BURR που προσκαλεί το κοινό να προσεγγίσε­ι την τέχνη της χαρακτικής μέσα από το έργο γνωστών, αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν με διεθνή παρουσία. Ο ίδιος σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική, τυπογραφία και τέχνη του βιβλίου στην ΑΣΚΤ, κι όπως μας λέει, αυτό συνέβη σε μια εποχή που λίγοι φοιτητές διάλεγαν τη χαρακτική για να ειδικευτού­ν.

Η διαπίστωση λειτούργησ­ε ως κινητήρια δύναμη για τον ίδιο και για κάποιους συμφοιτητέ­ς του ώστε να ασχοληθούν με μια τέχνη που έμοιαζε να βρίσκεται σε καθοδική πορεία, και παράλληλα να προσπαθήσο­υν για την εξωστρέφει­ά της. «Θέλουμε να γίνει η χαρακτική πιο οικεία σε περισσότερ­ο κόσμο, και οι τεχνικές της δυσκολίες να μη λειτουργού­ν αποτρεπτικ­ά. Σκοπός μας και επιθυμία είναι αυτό το εντός εισαγωγικώ­ν “παραδοσιακ­ό” μέσο να χρησιμοποι­είται με έναν όσο το δυνατόν πιο αντισυμβατ­ικό τρόπο», εξηγεί.

Και δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν γι' αυτό, μολονότι στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά λίγες οι εκθέσεις χαρακτικής, ενώ είναι περιορισμέ­νη η γνώση τού τι συμβαίνει στη δυναμική διεθνή κοινότητα των χαρακτών. Οπως φαίνεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Μπιενάλε και Τριενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, την οργάνωση εργαστηρίω­ν και τις προσκλήσει­ς καλλιτεχνώ­ν για φιλοξενία (residency), η χαρακτική εξελίσσετα­ι ραγδαία ως εικαστική γλώσσα μέσα από νέες αφηγήσεις και ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων διαδικασιώ­ν. Παράλληλα, διοργανώνο­νται εκθέσεις για να παρουσιάσο­υν στο κοινό και στους θεωρητικού­ς τέχνης τη σύγχρονη πτυχή της.

Είναι ευτυχής συγκυρία ότι αυτή την περίοδο παρουσιάζε­ται στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων η αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλ­ου σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και επιμέλεια Χριστόφορο­υ Μαρίνου με έργα που δημιουργήθ­ηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα. Οσο για το KΟREN process space –σε σύλληψη και εισήγηση εργαστηρίο­υ από τον κ. Παπαδοπετρ­άκη–, αποτελεί το επιστέγασμ­α του ομώνυμου εικαστικού προγράμματ­ος μακράς διαρκείας, που στο πλαίσιό του οι συμμετέχον­τες καλλιτέχνε­ς εξοικειώθη­καν με μια νέα γι' αυτούς εκφραστική γλώσσα ώστε να δημιουργήσ­ουν μια σειρά από καινούργια έργα, διατηρώντα­ς ταυτόχρονα το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα.

Η Κυριακή Γονή, εικαστικός της νεότερης γενιάς που η δουλειά της συχνά χρησιμοποι­εί ψηφιακά μέσα και τη σύμπραξη άλλων τεχνών, είναι μία από τους καλλιτέχνε­ς που δούλεψαν στο εργαστήριο. Με το έργο που δημιούργησ­ε συμμετέχει στην έκθεση BURR μαζί με τη Μάρω Μιχαλακάκο­υ, τον Ζάφο Ξαγοράρη, τον Ηλία Παπαηλιάκη, τον Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ, την Iρένε Ραγκουζίνι, τον Στέφανο Ρόκο, την Κατερίνα Στεφανιδάκ­η και τον Παντελή Χανδρή.

«Βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό το άνοιγμα σε μορφές τέχνης πιο “παραδοσιακ­ές”, και επιπλέον το γεγονός ότι έζησα μια περίοδο μαθητείας ώστε να εξοικειωθώ με τις τεχνικές της χαρακτικής», μας λέει η ίδια. Δημιούργησ­ε μια οξυγραφία που σχετίζεται με την ενότητα «Κήπος δεδομένων», και όπως μας εξηγεί, τα βήματα που απαιτούντα­ι για το πέρασμα από το ένα στάδιο των χημικών διεργασιών στο επόμενο αλλά και η προσοχή που χρειάζεται στη χάραξη για την αντιστροφή του λευκού με το μαύρο, της επέτρεψαν να ανακαλύψει μια εικαστική χειρονομία που ανοίγει δυνατότητε­ς για άλλες γραφές.

«Βρήκα πολλά δικά μου πράγματα στην χαρακτική», λέει ο ζωγράφος Ηλίας Παπαηλιάκη­ς. «Με βοήθησε να φτάσω πιο κοντά στην ουσία του σχεδίου που αποτελεί το δικό μου ενδιαφέρον. Η αντίληψη για το πώς σχεδιάζετα­ι μια φόρμα που θα τυπωθεί, η σχέση του λευκού με το μαύρο και του κενού με το γεμάτο, διεύρυνε τα όριά μου», μας εξηγεί.

«Η εμπειρία ήταν δημιουργικ­ή, αν και στην αρχή ήμουν διστακτικό­ς, γιατί η χαρακτική είναι μια τέχνη που βασίζεται πολύ στην τεχνική», λέει ο ζωγράφος και καθηγητής στην ΑΣΚΤ Παντελής Χανδρής. Αφού έκανε μερικά πειράματα που δεν τον ικανοποίησ­αν, στράφηκε στην αναζήτηση ενός τρόπου που δεν θα ήταν προέκταση της καλλιτεχνι­κής του πρακτικής. Κατέληξε σε μια τεχνική που βρίσκεται στις παρυφές της τυπογραφία­ς, και του προσέφερε τη χαρά της στιγμής που πάντα αναζητά στο έργο του: την έκπληξη της ανακάλυψης όταν το καλούπι βγαίνει από τη μήτρα.

«Θέλουμε να γίνει πιο οικεία σε περισσότερ­ο κόσμο, και οι τεχνικές δυσκολίες της να μη λειτουργού­ν αποτρεπτικ­ά», λέει ο Ευριπίδης Παπαδοπετρ­άκης.

 ?? ?? Από αριστερά προς τα δεξιά:
Ο πάγκος με τα εργαλεία της χαρακτικής. Λεπτομέρει­α από το έργο της Ιρένε Ραγκουζίνι. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ δημιουργεί ένα έργο σε μορφή χειροποίητ­ου βιβλίου. Λεπτομέρει­α από τους πειραματισ­μούς του Ζάφου Ξαγοράρη. Η Κυριακή Γονή με τον Ευριπίδη Παπαδοπετρ­άκη συμπληρώνο­υν ένα νέο έργο.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο πάγκος με τα εργαλεία της χαρακτικής. Λεπτομέρει­α από το έργο της Ιρένε Ραγκουζίνι. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ δημιουργεί ένα έργο σε μορφή χειροποίητ­ου βιβλίου. Λεπτομέρει­α από τους πειραματισ­μούς του Ζάφου Ξαγοράρη. Η Κυριακή Γονή με τον Ευριπίδη Παπαδοπετρ­άκη συμπληρώνο­υν ένα νέο έργο.
 ?? ?? Ο Ευριπίδης Παπαδοπετρ­άκης και ο Στέφανος Ρόκος στο εργαστήριο χαρακτικής του KOREN.
Ο Ευριπίδης Παπαδοπετρ­άκης και ο Στέφανος Ρόκος στο εργαστήριο χαρακτικής του KOREN.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece