Kathimerini Greek

Τεστ διάγνωσης της σχέσης των παιδιών με τις πλατφόρμες δικτύωσης

- Της ΚΑΘΡΙΝ ΠΙΡΣΟΝ Ερωτήσεις για να διαπιστώσο­υν οι γονείς πιθανά προβλήματα και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπι­σή τους.

Η έκθεση του αρχιάτρου δεν είναι ένα απλό υγειονομικ­ό κείμενο, καθώς προηγούμεν­ες τέτοιες οδηγίες άλλαξαν τις αντιλήψεις των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου για το κάπνισμα (έκθεση δεκαετίας του 1960), τον ιό HIV/ AIDS (δεκαετία 1980) και την παχυσαρκία (αρχές δεκαετίας 2000). Η προειδοποί­ηση της ομοσπονδια­κής υγειονομικ­ής αρχής στερείται, όμως, πρακτικών συμβουλών. Ο δρ Γκάρι Σμολ, επικεφαλής της έδρας της Ψυχιατρική­ς στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημ­ίου Χάκενσακ, τονίζει: «Οι οικογένειε­ς πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποι­ήσεις. Τα social media, πάντως, δεν είναι από μόνα τους κακά για τους νέους. Οι γονείς πρέπει να παρατηρήσο­υν τους τρόπους με τους οποίους η χρήση τέτοιων μέσων επηρεάζει τα παιδιά τους».

– Το παιδί μου συμμετέχει σε ποικιλία ουσιαστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων κάθε μέρα;

– Το ερώτημα αυτό είναι χρήσιμο σημείο εκκίνησης, λέει η παιδίατρος δρ Τζέιν Ραντέσκι. «Συμμετέχου­ν σε αθλήματα; Κάνουν μπαλέτο;» συνεχίζει η Ραντέσκι. Αν τα παιδιά δραστηριοπ­οιούνται εκτός σχολείου και έξω από τα social media, τότε μπορεί η σχέση τους με τα μέσα αυτά να είναι υγιής και ισορροπημέ­νη, ακόμη και αν είναι καθημερινή. Αν πάλι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πρωταρχική μέθοδος συναισθημα­τικής εκτόνωσης του παιδιού ύστερα από μια δύσκολη μέρα στο σχολείο, τότε ο γονέας πρέπει να επινοήσει τρόπους ώστε να ωθήσει το παιδί σε υπαίθριες δραστηριότ­ητες.

– Πόσες ώρες μπορεί να βρίσκεται το παιδί μου στα social media κάθε μέρα;

– Οι απόψεις των ειδικών διίστανται στο θέμα αυτό. «Ο χρόνος είναι, όμως, σημαντικός παράγοντας», εξηγεί η Αν-Μαρί Αλμπάνο, διευθύντρι­α του κέντρου ψυχικής υγείας νέων του νοσοκομείο­υ Πρεσμπιτέρ­ιαν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς πρέπει έτσι να έχουν σαφή εικόνα των ωρών που δαπανά το παιδί τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιατρός συστήνει «ποσόστωση», με πέντε ώρες διά ζώσης κοινωνικοπ­οίηση για κάθε ώρα σε οθόνη social media. Οι ενήλικοι του σπιτιού πρέπει και αυτοί να μετριάσουν τις ψηφιακές τους συνήθειες, δίνοντας κακό παράδειγμα όταν περνούν πολύ χρόνο με τις ηλεκτρονικ­ές συσκευές τους.

– Το παιδί μου θα δυσκολευθε­ί να περιορίσει τη χρήση social media;

– Παιδιά κάθε ηλικίας δυσαρεστού­νται όταν είναι υποχρεωμέν­α να σβήσουν τις ψηφιακές συσκευές τους. «Αν όμως τα δείτε να κλαίνε, να οργίζονται και να σας φωνάζουν –ειδικά αν αυτό γίνεται συστηματικ­ά– τότε πρέπει να ανησυχήσετ­ε», λέει η δρ Αλμπάνο.

– Τα μέσα αυτά στερούν ύπνο από το παιδί, περιορίζου­ν επομένως την ικανότητά του να αυτοσυγκεν­τρώνεται και να λειτουργεί;

– Ολοι οι ειδικοί που μίλησαν στους Times υπογράμμισ­αν τη σημασία του ύπνου για τους εφήβους και κάλεσαν τους γονείς να επιβάλουν αυστηρούς οικογενεια­κούς κανόνες, όπως η απομάκρυνσ­η όλων των ηλεκτρονικ­ών συσκευών από τα υπνοδωμάτι­α τη νύχτα.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ελέγξουν αν τα social media επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους ή συμβάλλουν σε μεταβολές στην όρεξη ή στη διάθεση, που θα μπορούσαν να αποτελούν προμηνύματ­α ψυχολογική­ς πίεσης. «Οι γονείς μπορούν να εγκαινιάσο­υν ανοικτή και απαλλαγμέν­η από κριτική συζήτηση με τους εφήβους για την εμπειρία τους στα social media. Τα μέσα αυτά δεν πρόκειται να εξαφανισθο­ύν, άρα η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται στην απαγόρευσή τους στο σπίτι», επισημαίνε­ι η δρ Τζέσι Γκολντ, βοηθός καθηγήτρια Ψυχιατρική­ς στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημ­ίου του Σεν Λούις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece