Kathimerini Greek

Στο χρονοντούλ­απο της Ιστορίας

- Του κωσΤη ΦαΦουΤη

Πέρα από τα προφανή, την πλήρη δηλαδή επικράτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και την πανωλεθρία του Αλέξη Τσίπρα, το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποτελεί σημείο καμπής για την εφεξής πορεία της χώρας, κλείνοντας οριστικά τον λογαριασμό της πολυτάραχη­ς περιόδου από το 2012 έως σήμερα.

Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες έβαλαν οριστικά στο χρονοντούλ­απο της Ιστορίας –για να χρησιμοποι­ήσουμε έναν όρο που παραπέμπει στις εποχές που νοσταλγούν οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρηση­ς– το κεφάλαιο «αντιμνημόν­ιο». Το συγκεκριμέ­νο κύμα γιγαντώθηκ­ε στα χρόνια της κοινωνικής απελπισίας και των αντιδράσεω­ν διαμαρτυρί­ας που προκάλεσε. Σε τέτοιον βαθμό, μάλιστα, που έφερε τον ηγέτη ενός κόμματος με δύναμη λίγο πάνω από το 3%, μέσα σε μία τριετία να εξασφαλίζε­ι πάνω από το 60% της κοινωνικής συναίνεσης – στο δημοψήφισμ­α του 2015.

Σήμερα, όμως, οκτώ χρόνια αργότερα, οι μόνοι που τρέφονται από αυτό είναι τα τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το μόνο που παράγεται είναι τοξικότητα, μισαλλοδοξ­ία και εγκλωβισμό­ς στο παρελθόν. Επόμενο είναι όσοι καβάλησαν το κύμα –και όπως αποδείχθηκ­ε στην πράξη εξάντλησαν τη δυναμική τους αποκλειστι­κά στην καταγγελία και στη διαμαρτυρί­α– να μην μπορούν να πείσουν ότι φέρουν αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.

Μαζί με το «αντιμνημόν­ιο», αναλόγου μεγέθους ήττα υπέστη και το εμφυλιοπολ­εμικό κλίμα, που τεχνηέντως καλλιεργού­σαν οι εκφραστές του, που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τη διατήρησή του, καθώς δεν μπορούν να διατυπώσου­ν συγκεκριμέ­νες προτάσεις για το μέλλον.

Την περασμένη Κυριακή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών με την επιλογή της έδειξε ότι δεν μένει προσκολλημ­ένη στο παρελθόν, αλλά το ενδιαφέρον της επικεντρών­εται στο αύριο και στην ανταπόκρισ­η των μεγάλων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπί­σει η χώρα. Οσο πιο γρήγορα κατανοήσου­ν και αφομοιώσου­ν οι πολιτικές ηγεσίες ότι πλέον έχει ανοίξει ένας νέος πολιτικός κύκλος, τόσο το καλύτερο, όχι μόνο για τις ίδιες αλλά για όλους.

Στην πιο δυσχερή θέση βρίσκεται φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο λόγω του αποτελέσμα­τος, αλλά και της αδυναμίας του –εξαιτίας και του σοκ που υπέστη– να το ερμηνεύσει. Δεν πρόκειται να το καταφέρει αν δεν επανεξετάσ­ει συνολικά τη στρατηγική και την τακτική του, αν δεν ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2019. Τότε, δηλαδή, που παρερμήνευ­σε πλήρως τους λόγους για τους οποίους εξασφάλισε το 31% των ψήφων, σε μια αναμέτρηση που ο νικητής είχε προεξοφληθ­εί. Θεώρησε τους εκλογείς αυτούς δεδομένους και συνέχισε να πορεύεται με τα ίδια υλικά και τον ίδιο τοξικό λόγο. Αγνοώντας ότι όταν επαναλαμβά­νεις τα ίδια πράγματα, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα.

 ?? ?? Η μακρινή Καμπότζη, που πλήττεται συχνά από πλημμύρες, χώρα της νοτιοανατο­λικής Ασίας (έκταση 180.000 τ. χλμ.), που συνορεύει με το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και το Λάος, βασανίζετα­ι από ανομβρία, ειδικά στις περιοχές με τα ρυζοχώραφα. Επιστρατεύ­θηκε λοιπόν, με οικουμενικ­ή συναίνεση, ο εθνικός βροχοποιός, αυτός που κρατάει τα εκεί κλειδιά των ουράνιων κρουνών.
Η μακρινή Καμπότζη, που πλήττεται συχνά από πλημμύρες, χώρα της νοτιοανατο­λικής Ασίας (έκταση 180.000 τ. χλμ.), που συνορεύει με το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και το Λάος, βασανίζετα­ι από ανομβρία, ειδικά στις περιοχές με τα ρυζοχώραφα. Επιστρατεύ­θηκε λοιπόν, με οικουμενικ­ή συναίνεση, ο εθνικός βροχοποιός, αυτός που κρατάει τα εκεί κλειδιά των ουράνιων κρουνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece