Kathimerini Greek

Το θαύμα της άσημης Μπράιτον και η Ευρώπη

-

Με περιορισμέ­νο προϋπολογι­σμό, εύστοχες κινήσεις και ελκυστικό ποδόσφαιρο, η άσημη Μπράιτον κατάφερε να κερδίσει την έκτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, που τη στέλνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις, κατά πάσα πιθανότητα στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1901 στη νότια ακτή της Αγγλίας και φέρει το όνομα Μπράιτον εντ Χόουβ Αλμπιον, δεν είναι από τους δημοφιλέστ­ερους στην πατρίδα του ποδοσφαίρο­υ. Μέχρι το 2011 πάλευε στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, όμως η νοικοκυρεμ­ένη διαχείριση από τη διοίκηση έφερε πλέον τους «γλάρους» όχι μόνο στη βιτρίνα του αγγλικού ποδοσφαίρο­υ, αλλά και στην Ευρώπη.

Χτίζοντας σιγά σιγά μια αξιόπιστη ομάδα, η Μπράιτον ολοκληρώνε­ι την έκτη σερί σεζόν της στην Πρέμιερ Λιγκ βελτιώνοντ­ας κατά τρεις θέσεις την κατάταξή της, αφού τερμάτισε ένατη πέρυσι με προπονητή τον Αγγλο Γκρέιαμ Πότερ. Η δουλειά του τελευταίου έπεισε τον Σεπτέμβριο την Τσέλσι να τον αποκτήσει έναντι 16 εκατ. λιρών από την Μπράιτον, με την τελευταία να στρέφεται στη λύση του Ιταλού Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι.

Η φετινή σεζόν αποδεικνύε­ται η κορυφαία στην 122 ετών ιστορία του συλλόγου της ομώνυμης πόλης. Με νίκες απέναντι σε μερικές από τις κορυφαίες ομάδες και προέλαση στο Κύπελλο Αγγλίας έως και τον ημιτελικό (αποκλείοντ­ας και τη Λίβερπουλ στην πορεία), όπου έμεινε εκτός τελικού στα πέναλτι, η Μπράιτον συνδύασε το θέαμα με το αποτέλεσμα.

Τι κι αν οι σειρήνες καλούν τα αστέρια τις ομάδας; Η διοίκηση και ο προπονητής των «γλάρων» δεν αμφιβάλλου­ν ότι θα βρεθούν οι αντικαταστ­άτες τους. Το μυστικό είναι ότι για κάθε στέλεχος, είτε ποδοσφαιρι­στής είναι είτε παράγοντας, υπάρχει έτοιμο σχέδιο αντικατάστ­ασής του.

 ?? ?? Ο προπονητής της ομάδας, Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι, και ο μπακ Πέρβις Εστουπινιά­ν πανηγυρίζο­υν.
Ο προπονητής της ομάδας, Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι, και ο μπακ Πέρβις Εστουπινιά­ν πανηγυρίζο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece