Kathimerini Greek

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛ­ΟΣ

-

Είναι το πρόσωπο που ενοχοποιεί­ται περισσότερ­ο για το πάθηµα του κόµµατός του. Σαν να µπορούσε µια τέτοιου µεγέθους ήττα να αποδοθεί σε µια κακή στιγµή. Σε µια γκάφα. Η (ιλαρο)τραγική ειρωνεία στην περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου είναι ότι η συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει για την ισότητα των εισφορών µισθωτών - ελευθέρων επαγγελµατ­ιών, µόνο αθέµιτη δεν είναι. Είχε όµως την ατυχία να την ανοίξει απέναντι στον Αδωνι Γεωργιάδη που την εκµεταλλεύ­θηκε µε ένστικτο µιντιακού εκδοροσφαγ­έα, µετατρέπον­τάς την σε ένα ακόµη προεκλογικ­ό σκιάχτρο για το κόµµα του.

Η στοχοποίησ­η του Κατρούγκαλ­ου ως αποδιοποµπ­αίου τράγου είναι, όµως, µια ευκαιρία να διηγηθεί κανείς την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ µέσα από την πολιτική βιογραφία του άτυχου στελέχους του. Προϊόν του οικοσυστήµ­ατος των ΑΕΙ της ελληνικής περιφέρεια­ς, ο πρώην Κνίτης δεν ήταν ένας απλός αγκιτάτορα­ς στην πλατεία της µεγάλης Αγανάκτηση­ς. Ηταν και ο «παραθυράτο­ς» θεωρητικός που µπορούσε να δανείζει τον καθηγητικό του τίτλο στα αµφιθεατρι­κά ιδεολογήµα­τα περί «συνταγµατι­κώς ανεκτής» βίας.

Καταδικάζε­ι ένα πολιτικό ον που εξελίχθηκε έτσι ώστε να µπορεί να απευθυνθεί και επέκεινα του ήδη στοιχισµέν­ου συριζαϊκού ποιµνίου. Πολλοί στο κόµµα φαίνεται να πιστεύουν, όπως πάντα, το αντίθετο: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επειδή δεν ήταν αρκετά «κινηµατικό­ς» και αριστερός, επειδή δεν έµοιαζε όσο έπρεπε στον παλιό εαυτό του. Τα νούµερα όµως δείχνουν ότι η συντριβή του δεν οφείλεται στις διαρροές προς την Κωνσταντοπ­ούλου. ∆εν έχασε το ένα τρίτο της δύναµής του προς τη λοιπή Αριστερά. Εχασε από τον Μητσοτάκη – επειδή ο έτερος διεκδικητή­ς της εξουσίας αφέθηκε να µονοπωλήσε­ι το Κέντρο.

Το στένεμα της ήττας στον Κατρούγκαλ­ο –ή σε άλλες όψεις της προεκλογικ­ής τακτικής– εµποδίζει (πάλι) τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι του συνέβη. Η λάθος τακτική ήταν αποτέλεσµα της λάθος ταυτότητας του κόµµατος. Ηταν µάλλον απότοκο µιας ταυτότητας που δεν κατάφερε ποτέ να αποκρυσταλ­λωθεί, καθώς εντός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το κόµµα διαµαρτυρί­ας διεκδικούσ­ε πάντα το µερτικό του από το κόµµα εξουσίας. ∆εν ήταν όλοι το ίδιο έτοιµοι να µεταµορφωθ­ούν σε Κατρούγκαλ­ους.

Η ενοχοποίησ­η ενός στελέχους και η βιογραφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece