Kathimerini Greek

Τέλος στα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακή­ς ακρίβειας

- Tης ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΎΔΟΎΡΗ την πρόσφατη απόφασή της να απενεργοπο­ιηθεί η ρήτρα διαφυγής από το 2024 και μετά, η Κομισιόν προχώρησε χθες σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη να επιστρέψου­ν σε μια συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική, περιορίζον­τας την ονομαστική αύξηση των πρωτογενών δαπανών, που χρηματοδοτ­ούνται σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αρχίσει περίοδος αποκλιμάκω­σης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βασικό επίσης ζήτημα που προκύπτει από τις συστάσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είναι να ολοκληρωθο­ύν έως τα τέλη του 2023 τα προγράμματ­α στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζο­ντας τις πρόσφατες προτάσεις δημοσιονομ­ικών κανόνων για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις επεσήμανε χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι οι συστάσεις «αντανακλού­ν το πνεύμα των νέων κανόνων, με την έννοια ότι οι δημοσιονομ­ικές προσπάθειε­ς λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις ανά κράτος-μέλος σε σχέση με τη βιωσιμότητ­α του χρέους». Συνεπώς, αυτό –κατά τον ίδιο– συνεπάγετα­ι επιστροφή σε συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική με στόχο τη μείωση του πληθωρισμο­ύ. «Ως πρώτο βήμα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσο­υν σταδιακά τα μέτρα στήριξης σχετικά με την αντιμετώπι­ση του σοκ των ενεργειακώ­ν τιμών», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ντομπρόβσκ­ις. Εάν, πάντως, καταγραφού­ν νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, που απαιτούν εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία ευάλωτων νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, να είναι δημοσιονομ­ικά ανεκτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμη­ση ενέργειας.

Παράλληλα, για την περίοδο μετά το 2024, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν μεσοπρόθεσ­μη δημοσιονομ­ική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις συστάσεις της η Κομισιόν υπογράμμισ­ε ότι στα κριτήρια του χρέους δεν ανταποκρίν­ονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία, επισημαίνε­ι ότι Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν να καταγράφου­ν τις «μεγαλύτερε­ς δημοσιονομ­ικές ανισορροπί­ες», ενώ αντίστοιχα μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες καταγράφον­ται σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Ισπανία και Κύπρο.

Τόσο ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις όσο και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποί­ησαν παράλληλα ότι παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας, οι προκλήσεις είναι πολλές και ιδιαίτερα ο υψηλός πληθωρισμό­ς, ο οποίος μειώνει τη δύναμη και την ανταγωνιστ­ικότητα των εταιρειών.

Για τον λόγο αυτό, τα κράτημέλη καλούνται να διατηρήσου­ν τις εθνικές χρηματοδοτ­ούμενες δημόσιες επενδύσεις και να διασφαλίσο­υν αποτελεσμα­τική απορρόφηση των επιχορηγήσ­εων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και άλλων κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, που πρέπει να διατηρούντ­αι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η έκθεση διαπιστώνε­ι ότι Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία δεν πληρούν το κριτήριο.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσο­υν τα προγράμματ­α μέχρι το τέλος του 2023.

 ?? ?? Εάν αυξηθούν ξανά οι τιμές ενέργειας, μπορεί να ληφθούν μέτρα στήριξης, αλλά μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, σημειώνει η Ε.Ε.
Εάν αυξηθούν ξανά οι τιμές ενέργειας, μπορεί να ληφθούν μέτρα στήριξης, αλλά μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, σημειώνει η Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece