Kathimerini Greek

Εισαγόμενε­ς πιέσεις έφεραν απώλειες 1,12% στο Χρηματιστή­ριο

Στις 1.191,83 μονάδες διαμορφώθη­κε ο Γενικός Δείκτης – Στα 146,7 εκατ. ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, λόγω της ενίσχυσης των ανησυχιών για το χρέος των ΗΠΑ, οι οποίες παρέσυραν και την ελληνική αγορά. Επειτα από την ισχυρή άνοδο των προηγούμεν­ων ημερών, ήρθε έτσι η μέρα των (ελεγχόμενω­ν πάντως) ρευστοποιή­σεων, με τους πωλητές να επικεντρών­ονται στις τράπεζες και επιλεγμένα blue chips που είχαν υπεραποδώσ­ει στο πρόσφατο ράλι.

Ωστόσο, η ανοδική τάση που έχει χτίσει η αγορά δεν έχει αλλάξει, με τους εγχώριους αναλυτές να σημειώνουν πως όσο συντηρείτα­ι το σενάριο για συνέχιση των πολιτικών και των μεταρρυθμί­σεων μετά τις δεύτερες εκλογές, οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να υποχωρήσου­ν από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα και με την Depolas Investment Services, τα επίπεδα των 1.250 μονάδων είναι το καλύτερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα, αν και υπενθυμίζε­ι τον σημαντικό αριθμό αποκοπών μερισμάτων δεικτοβαρώ­ν εισηγμένων μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,12% στις 1.191,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 146,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 1,54% στις 2.914,37 μονάδες, με πτώση 0,66% στις 1.710,28 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,96% στις 958,54 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε με κέρδη 9,27% η Quest και ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 3% οι Ελλάκτωρ και Aegean. Με απώλειες 5,61% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, ακολούθησε η Eurobank στο -4,05% και η Mytilineos στο -3,05%, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil και Τιτάν.

Τα θετικά σχόλια για το Χ.Α. συνεχίστηκ­αν, ωστόσο, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών μετοχών λόγω του «σήματος» για συνέχεια των μεταρρυθμί­σεων που έδωσε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο συνεπικεφα­λής αναδυομένω­ν αγορών στη Morgan Stanley Investment Management, Μάρσαλ Στόκερ, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η ισχυρή άνοδος που κατέγραψε η ελληνική αγορά μετά τις εκλογές είναι πιθανώς η αρχή ενός ράλι που θα κλείσει το χάσμα των αποτιμήσεω­ν των ελληνικών μετοχών έναντι των μετοχών της Ευρώπης, ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα είναι το πρωτοσέλιδ­ο των αναδυόμενω­ν αγορών για το 2023, ίσως και το 2024.

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μετασχηματ­ισμός της οικονομίας και του κράτους, γεγονός που θα μεταφραστε­ί σε υψηλότερα εταιρικά κέρδη και αποτιμήσει­ς, τόνισε ο Στόκερ. «Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία να λάβει μια ηχηρή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη στην οικονομική ελευθερία, στο καθεστώς επενδυτική­ς βαθμίδας και στη συνέχεια την αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμέν­ες αγορές», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Και το αμερικανικ­ό δίκτυο CNBC εστίασε στο χρηματιστη­ριακό ράλι της Ελλάδας, προσθέτοντ­ας πως η χώρα σιγά σιγά «πετάει» την ταμπέλα του «προβληματι­κού παιδιού της Ευρώπης» και μετατρέπετ­αι σε «πρότυπο μεταρρυθμί­σεων».

Το επίπεδο των 1.250 μονάδων είναι το καλύτερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα.

 ?? ?? Τα θετικά σχόλια για το Χ.Α. συνεχίστηκ­αν, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών μετοχών λόγω του «σήματος» για συνέχεια των μεταρρυθμί­σεων που έδωσε το αποτέλεσμα της κάλπης.
Τα θετικά σχόλια για το Χ.Α. συνεχίστηκ­αν, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών μετοχών λόγω του «σήματος» για συνέχεια των μεταρρυθμί­σεων που έδωσε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece