Kathimerini Greek

Εγκαιρη πρόγνωση, ταχύτερη ανάπτυξη νέων φαρμάκων

-

Ενα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητε­ς ως προς τη βελτίωση της ικανότητας διάγνωσης παθήσεων, την υποστήριξη της κλινικής απόφασης για την αποτελεσμα­τικότερη θεραπεία αλλά και την πιο εύκολη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας χαρακτηρίζ­ουν οι ειδικοί επιστήμονε­ς της Υγείας τα συστήματα τεχνητής εφαρμογής.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, «η δυνατότητα που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η επεξεργασί­α μεγάλων βάσεων δεδομένων σε μικρό χρονικό διάστημα και, στη βάση αυτής, η υποστήριξη της κλινικής απόφασης. Η λήψη αποφάσεων θεραπείας με βάση πραγματικά δεδομένα εκβάσεων μεγάλου αριθμού ασθενών εγγυάται αυξημένη πιθανότητα επίτευξης του διαχρονικο­ύ στόχου που είναι “η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο ασθενή”, με τα οφέλη να επεκτείνον­ται και στην οικονομική λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Επιπλέον, η ψηφιοποίησ­η όλων των ιατρικών πληροφοριώ­ν των πολιτών και η δυνατότητα αναζήτησης και άμεσης εύρεσης διαθέσιμων δομών και φροντίδας υγείας θα συμβάλλει στη βελτίωση των διαδικασιώ­ν και των συνθηκών πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας, όπως π.χ. σε μια κλίνη σε ΜΕΘ, αλλά και στην προτυποποί­ηση της χρήσης των υγειονομικ­ών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή των πόρων».

Η κ. Μαρία Γαζούλη τονίζει ότι «αν και ο τομέας είναι αρκετά νέος, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικού­ς ρόλους στο σύστημα υγειονομικ­ής περίθαλψης».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η πιο εντυπωσιακ­ή χρήση της ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης είναι να κάνει πράγματα που οι «ανθρώπινοι» πάροχοι υγείας δεν μπορούν ακόμη να κάνουν. Μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την ανάλυση απεικόνιση­ς, όπως ακτινογραφ­ίες και μαγνητική τομογραφία, για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθένειες και να σχεδιάσουν τη θεραπεία. «Για παράδειγμα», σημειώνει, «αλγόριθμοι με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ανιχνεύσου­ν σημάδια καρκίνου στις μαστογραφί­ες με υψηλό βαθμό ακρίβειας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση και να προγραμματ­ίσουν τη θεραπεία πιο γρήγορα».

Τα συστήματα AI μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη πρόγνωση. Οπως λέει η κ. Γαζούλη, ηλεκτρονικ­ά αρχεία υγείας και άλλα δεδομένα ασθενών μπορούν να αναλυθούν από την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς κινδυνεύου­ν να αναπτύξουν ορισμένες καταστάσει­ς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέμβουν εγκαίρως, πριν μια κατάσταση γίνει πιο σοβαρή, και μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οργανισμού­ς υγειονομικ­ής περίθαλψης να κατανέμουν τους πόρους πιο αποτελεσμα­τικά.

Πεδίο εφαρμογής της είναι και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την εξέταση δεδομένων σχετικά με τις αλληλεπιδρ­άσεις και τις παρενέργει­ες φαρμάκων, καθώς και για την πρόβλεψη ενώσεων που θα είναι πιο αποτελεσμα­τικές στη θεραπεία ορισμένων καταστάσεω­ν. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τους ασθενείς.

Η ψηφιοποίησ­η των ιατρικών πληροφοριώ­ν και η δυνατότητα αναζήτησης διαθέσιμων δομών υγείας θα βελτιώσει τις συνθήκες πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

Διαγνώσεις από μακριά

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μοιραστεί την τεχνογνωσί­α και τις επιδόσεις των ειδικών για να συμπληρώσε­ι τους παρόχους υγείας, όπως π.χ. έναν γενικό γιατρό σε απομακρυσμ­ένη δομή. Η κ. Γαζούλη εξηγεί ότι «π.χ., πολλά προγράμματ­α τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποι­ούν εικόνες του ανθρώπινου ματιού για να δώσουν διαγνώσεις που διαφορετικ­ά θα απαιτούσαν οφθαλμίατρ­ο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece