Kathimerini Greek

Κίνδυνος μεροληψίας και διαρροής πληροφοριώ­ν

-

Η διασφάλιση του απορρήτου και της διαθεσιμότ­ητας έγκυρων και αντιπροσωπ­ευτικών δεδομένων αποτελεί βασική πρόκληση αλλά και προϋπόθεση για την αξιοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και της υγειονομικ­ής περίθαλψης.

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρει ότι «αναμφίβολα πρόκειται για κάτι σχετικά νέο στην υγειονομικ­ή περίθαλψη και εύλογα προκαλούντ­αι ανησυχίες για τους κινδύνους π.χ. από την τροφοδότησ­η των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με μη έγκυρα δεδομένα ή τη διαρροή εμπιστευτι­κών και ευαίσθητων πληροφοριώ­ν υγείας των πολιτών. Επιπλέον, ανησυχία έχει διατυπωθεί για τον κίνδυνο σταδιακής υποκατάστα­σης του ανθρώπινου παράγοντα στις υπηρεσίες υγείας, με πολλαπλές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ποιότητα των φροντίδων υγείας».

Οπως επισημαίνε­ι η κ. Μαρία Γαζούλη, «όσον αφορά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της υγειονομικ­ής περίθαλψης, το απόρρητο αποτελεί σημαντική ανησυχία. Τα δεδομένα ασθενών αποτελούντ­αι από εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά αναγνωρίσι­μα στοιχεία (PII), όπως ιατρικό ιστορικό, στοιχεία ταυτότητας και πληροφορίε­ς πληρωμής, τα οποία προστατεύο­νται από κανονιστικ­ές οδηγίες που παρέχονται από τον GDPR και το HIPAA.

Ομως, όταν τα δεδομένα ανεβαίνουν σε μια cloud υπηρεσία προκειμένο­υ να αναλυθούν από συστήματα AI, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ασφάλειας». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ένας κίνδυνος αφορά και τη διαθεσιμότ­ητα των δεδομένων. «Η εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων από πηγές όπως ηλεκτρονικ­ά αρχεία υγείας, αρχεία φαρμακείων, ασφαλιστικ­ών εταιρειών ή πληροφορίε­ς που δημιουργού­νται από τους καταναλωτέ­ς, όπως ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης ή ιστορικό αγορών. Αλλά τα δεδομένα υγείας είναι συχνά προβληματι­κά και κατακερματ­ισμένα», σημειώνει και συνεχίζει: «Οι ασθενείς συνήθως βλέπουν διαφορετικ­ούς παρόχους και αλλάζουν ασφαλιστικ­ές εταιρείες, οδηγώντας σε διαχωρισμό δεδομένων σε πολλαπλά συστήματα και πολλαπλές μορφές. Αυτός ο κατακερματ­ισμός αυξάνει τον κίνδυνο λάθους, μειώνει την πληρότητα των συνόλων δεδομένων και αυξάνει το κόστος συλλογής τους, γεγονός που περιορίζει επίσης τους τύπους οντοτήτων που μπορούν να αναπτύξουν αποτελεσμα­τική τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας».

Ανισότητες

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει και ο κίνδυνος μεροληψίας και ανισότητας στην τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας. Οπως επισημαίνε­ι η κ. Γαζούλη, τα συστήματα AI μαθαίνουν από τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύον­ται και μπορούν να ενσωματώσο­υν προκαταλήψ­εις από αυτά τα δεδομένα. «Για παράδειγμα, εάν τα διαθέσιμα δεδομένα για την τεχνητή νοημοσύνη συλλέγοντα­ι κυρίως σε ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα, το προκύπτον σύστημα AI θα γνωρίζει λιγότερα για ασθενείς από πληθυσμούς που συνήθως δεν συχνάζουν στα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα. Ακόμη κι αν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν από ακριβή, αντιπροσωπ­ευτικά δεδομένα, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα εάν αυτές οι πληροφορίε­ς αντικατοπτ­ρίζουν υποκείμενε­ς προκαταλήψ­εις και ανισότητες στο σύστημα υγείας».

Η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί επίσης προβληματι­κό σημείο. «Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θεωρούνται “μαύρα κουτιά” επειδή είναι δύσκολο να κατανοήσου­με πώς κατέληξαν σε μια συγκεκριμέ­νη απόφαση. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να δυσκολέψει τους γιατρούς και άλλους επαγγελματ­ίες υγείας να εμπιστευθο­ύν τα αποτελέσμα­τα ενός συστήματος AI», τονίζει η κ. Γαζούλη.

«Η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να δυσκολέψει τους γιατρούς και άλλους επαγγελματ­ίες υγείας να εμπιστευθο­ύν τα αποτελέσμα­τα ενός συστήματος AI».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece