Kathimerini Greek

Νέος ένοικος του Μαξίμου ο Ιωάννης Σαρμάς

-

Την παράδοση της πρωθυπουργ­ίας στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργ­ό Ιωάννη Σαρμά είχαμε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έως τις 25 Ιουνίου που θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας εκείνος που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργ­ό υποδέχθηκε ο απερχόμενο­ς Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατώντας έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες «ώστε να υπάρχει συνέχεια στο κράτος».

«Σας εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και είμαι πάντα στη διάθεσή σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Σαρμά να απαντά πως «ο υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίο­υ, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικ­ής λειτουργία­ς και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Ο διάλογος

«Κύριε πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμ­βάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιώ­ν και των παραχθέντω­ν αποτελεσμά­των της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημέν­ο σχέδιο κυβερνητικ­ής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσει­ς της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησι­ακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο «καταδεικνύ­εται ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζε­ι τη συνέχεια της λειτουργία­ς της κρατικής μηχανής και, παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, είστε διακυβέρνη­ση με πλήρεις αρμοδιότητ­ες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσου­με ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει».

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες, αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση». Ο κ. Σαρμάς ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου, από τον Αρχιεπίσκο­πο κ. Ιερώνυμο.

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού – Ο Κυρ. Μητσοτάκης του ενεχείρισε τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότ­ητες των επόμενων εβδομάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece