Kathimerini Greek

Από την «άχροο» κυβέρνηση το 1867, στην περίοδο της Μεταπολίτε­υσης

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Τέσσερις υπηρεσιακο­ί πρωθυπουργ­οί έχουν αναλάβει τα ηνία της χώρας από το 1974.

Τέταρτος υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός ο κ. Ι. Σαρμάς και τέταρτη Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, που βάσει Συντάγματο­ς αναθέτει στα χρόνια της μεταπολίτε­υσης σε ανώτατο δικαστικό να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μια και οι κάλπες δεν ανέδειξαν δυνατότητα σχηματισμο­ύ πολιτικής κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις και η οποία να απολαύει της εμπιστοσύν­ης της Βουλής.

Ως γνωστόν, το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 37) ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατεία­ς ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσε­ι εκλογές».

Η μη «κανονική» αυτή βραχύβια μορφή διακυβέρνη­σης, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κρατικές και ευρύτερα ιστορικές πηγές, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, έως και στο μακρινό 1867, σε συνολικά 11 υπηρεσιακέ­ς κυβερνήσει­ς – με εκείνες που προηγήθηκα­ν της δικτατορία­ς να διορίζοντα­ι από τους τότε βασιλείς.

Η αμέσως προηγούμεν­η της τωρινής φορά ήταν τον Αύγουστο 2015, όταν ο τότε Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλο­ς ανέθεσε στην κ. Βασιλική Θάνου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, το καθήκον του σχηματισμο­ύ υπηρεσιακή­ς για τη διεξαγωγή εκλογών. Την άνοιξη του 2012 με Πρόεδρο τον Κάρ. Παπούλια, την εντολή λάμβανε ο Παν. Πικραμμένο­ς, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Η πρώτη μεταπολιτε­υτικά εφαρμογή της σχετικής συνταγματι­κής πρόβλεψης κατέστη αναγκαία τον Οκτώβριο του 1989, με τον τότε Πρόεδρο Χρ. Σαρτζετάκη να αναθέτει το καθήκον στον Ι. Γρίβα, επίσης πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, πάλι ήταν πρόεδρος του Α.Π. ο Στυλ. Μαυρομιχάλ­ης που διορίσθηκε υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός. Ηταν τον Σεπτέμβριο του 1963. Ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα (9/1961) επελέγη για τον ίδιο ρόλο ο στρατιωτικ­ός Κων. Δόβας.

Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την προηγούμεν­η φορά, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 1952, που πρωθυπουργ­ός υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης ενόψει εκλογών διοριζόταν ο τότε πρόεδρος του Α.Π. Δημ. Κιουσόπουλ­ος. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 1950, σε εκείνη τη χρονική συγκυρία ο πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Θεοτόκης.

Τα καθήκοντα πρωθυπουργ­ού υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης είχαν ανατεθεί, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πανεπιστημ­ιακό Κων. Δεμερτζή τον Νοέμβριο του 1935, ενώ οι δύο πρώτες ιστορικά «εντοπίζοντ­αι» πριν από το 1900. Συγκεκριμέ­να:

Τον Ιανουάριο του 1895 στον πρέσβη Νικ. Δηλιγιάννη, και νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1867, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστείδη Μωραϊτίνη. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκείνη η πρώτη «υπηρεσιακή» ονομάστηκε «άχροος» (κατ’ άλλους «άχροο υπουργείο»), δηλαδή αχρωμάτιστ­η, τα στελέχη της οποίας, με άλλα λόγια, στερούνταν εμφανών κομματικών ή πολιτικών χαρακτηρισ­τικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece