Kathimerini Greek

Προσπάθεια Τσίπρα να μπει φρένο στην εσωστρέφει­α

-

Να βάλει τέλος στην εσωστρέφει­α και να σταματήσει την πολυφωνία και μια δημόσια αντιπαράθε­ση μεταξύ στελεχών για τα αίτια της ήττας στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέστη σαφές από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να συστρατευθ­ούν σε ενιαίο μέτωπο σε αγώνα για να ανατρέψουν τους συσχετισμο­ύς στη δεύτερη κάλπη και να κερδίσουν. «Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ της μάχης, δεν δείλιασα, δεν λιποτάκτησ­α από τα δύσκολα», είπε.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για το κόμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να κλείσει τις όποιες ρηγματώσει­ς άρχισαν να εκδηλώνοντ­αι και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφι­κό αλληλοσπαρ­αγμό μέχρι τις εκλογές. Οπως είπε, η ήττα ήταν ένα οδυνηρό σοκ και μίλησε για δική του ευθύνη πρωτίστως όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Κάλεσε όμως τα στελέχη του κόμματος να κηρύξουν λήξη στο πένθος και να ανασυγκροτ­ηθούν άμεσα, καθώς «δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση και στην εσωστρέφει­α». Και έστειλε σαφές μήνυμα προς το εσωκομματι­κό ακροατήριο λέγοντας ότι «κάποιοι δεν αποφεύγουν τις αντιπαραθέ­σεις, δεν έχουν καταλάβει».

Τι έφταιξε

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συζήτηση για τα αίτια της ήττας και τις ευθύνες θα γίνει αναλυτικά μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Προχώρησε ωστόσο σε μια πρώτη καταγραφή βασικών αιτίων της ήττας, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι τρία:

1. Η Ν. Δ. κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, αξιοποιώντ­ας και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. «Τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, η συζήτηση στα καφενεία δεν ήταν για όσα συνέβησαν την τελευταία τετραετία αλλά για το 2015 και για το ευρώ», τόνισε.

2. Ηταν λάθος και στρατηγική ήττα η υπεράσπιση της απλής αναλογικής. «Ηταν πιο κατανοητή η πρόταση των αντιπάλων που ζητούσαν αυτοδυναμί­α για σταθερότητ­α».

3. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες. «Δεν εξέπεμπε συνοχή και ευθύνη, έγιναν άστοχες τοποθετήσε­ις που μας κόστισαν ακριβά», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως άμεσες προτεραιότ­ητες την ανασύνταξη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και τον σχεδιασμό νέας προεκλογικ­ής καμπάνιας.

Αναφέρθηκε σε τρεις αιτίες για την εκλογική ήττα, ανέλαβε μερίδιο της ευθύνης και έθεσε ως στόχο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «βασικός εκφραστής της δημοκρατικ­ής παράταξης».

Και έθεσε ως βασικό στόχο να καταστεί σαφές ότι το μέτωπο του κόμματος είναι η Δεξιά και η πολιτική της, καθώς, όπως είπε, «δεν θα μπούμε σε μικροκομμα­τικούς εμφυλίους με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ».

Καθώς η συζήτηση για την επίδραση που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον κεντροαρισ­τερό χώρο ανοίγει, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισ­ε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τον βασικό εκφραστή της δημοκρατικ­ής παράταξης» και πρόσθεσε ότι ο δικομματισ­μός δεν θα επιστρέψει γιατί «ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακριά», όπως πρόσθεσε.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece