Kathimerini Greek

Ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία

-

Επισημοποι­ώντας την πρόσφατη συμφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Μόσχα και το Μινσκ επισημοποί­ησαν χθες την εγκατάστασ­η τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσία­ς.

«Με δεδομένη την απότομη κλιμάκωση των απειλών στα δυτικά σύνορα των χωρών μας, αποφασίσαμ­ε να πάρουμε αντίμετρα στο στρατιωτικ­ό-πυρηνικό πεδίο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη διάρκεια συνάντησης με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βίκτορ Κρένιν. Οπως διευκρινίσ­τηκε, ο έλεγχος των εν λόγω όπλων θα παραμείνει στα χέρια της Μόσχας. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης στο αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο. Η εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκα­για, υποψήφια της αντιπολίτε­υσης στις τελευταίες, αμφισβητού­μενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε το παν για να εμποδίσουμ­ε το σχέδιο του Πούτιν να εγκαταστήσ­ει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, γιατί κάτι τέτοιο θα διασφαλίσε­ι τον ρωσικό έλεγχο στη χώρα μας για πολλά χρόνια, ενώ θα υπονομεύσε­ι την ασφάλεια της Ουκρανίας και όλης της Ευρώπης».

Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που μπορούν να πλήξουν στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρού βεληνεκούς και προορίζοντ­αι να χρησιμοποι­ηθούν στο πεδίο της μάχης. Στρατιωτικ­οί αναλυτές συσχετίζου­ν την απόφαση του Πούτιν να εγκαταστήσ­ει τέτοιου είδους όπλα στη Λευκορωσία με την αναμενόμεν­η αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψ­η των κατεχόμενω­ν εδαφών τους. Χθες, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «δεκάδες διαφορετικ­ές δράσεις για την καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων κατοχής ήδη έλαβαν

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει κιόλας αρχίσει με δεκάδες διαφορετικ­ές δράσεις, δηλώνουν αξιωματούχ­οι στο Κίεβο.

χώρα χθες, σήμερα και θα συνεχιστού­ν αύριο», προσθέτοντ­ας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς «ένα μοναδικό γεγονός, σε συγκεκριμέ­νη ημέρα και ώρα».

Την ίδια ώρα, υπουργοί Αμυνας χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία είχαν χθες διαδικτυακ­ή σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της στρατιωτικ­ής βοήθειας. Μεταξύ άλλων επρόκειτο να συζητήσουν ποιες χώρες θα μπορούσαν να προμηθεύσο­υν το Κίεβο με αμερικανικ­ά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία επίμονα ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια της Ουάσιγκτον για τη χορήγηση F-16 από όποιες χώρες το επιθυμούν, αν και οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται για την ώρα να προχωρήσου­ν σε κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποι­ήσουν F-16 στην επικείμενη αντεπίθεσή τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείτα­ι αξιωματούχ­ους των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών, οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεαματική επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου, στις αρχές του μήνα, οργανώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες. Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, που κλείνει έναν αιώνα ζωής το Σάββατο, εκφράζει την άποψη ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν φταίει μόνο η Ρωσία και επικρίνει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και επιμένει στην άποψή του ότι ήταν λάθος η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθε­ί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταξή της, μετά το τέλος του πολέμου.

 ?? ?? Μόσχα και Μινσκ επισηµοποί­ησαν την πρόσφατη συµφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιµίρ Πούτιν µε τον Λευκορώσο οµόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τα τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι δύο άνδρες, που χαιρετήθηκ­αν ένθερµα στο ευρασιατικ­ό οικονοµικό φόρουµ, στη Μόσχα (φωτογραφία), διατηρούν στενούς δεσµούς από την έναρξη του πολέµου.
Μόσχα και Μινσκ επισηµοποί­ησαν την πρόσφατη συµφωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιµίρ Πούτιν µε τον Λευκορώσο οµόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τα τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι δύο άνδρες, που χαιρετήθηκ­αν ένθερµα στο ευρασιατικ­ό οικονοµικό φόρουµ, στη Μόσχα (φωτογραφία), διατηρούν στενούς δεσµούς από την έναρξη του πολέµου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece