Kathimerini Greek

Αφροαμερικ­ανός αρχηγός του στρατού

-

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τον πτέραρχο Τσαρλς Κουίντον Μπράουν Τζ. ως νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δίκτυο Fox News, ο 60χρονος Μπράουν θα διαδεχθεί τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος θα συνταξιοδο­τηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Μπράουν εθεωρείτο ευρέως ο επικρατέστ­ερος υποψήφιος για την αντικατάστ­αση του Μίλεϊ, ιδίως καθώς το Πεντάγωνο βρίσκεται σε μια φάση μεταφοράς της στρατιωτικ­ής του δραστηριότ­ητας μακριά από τους χερσαίους πολέμους του παρελθόντο­ς, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπί­σει τις αυξανόμενε­ς απειλές της Κίνας στον κυβερνοπόλ­εμο, στο Διάστημα και στα πυρηνικά.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχ­ο της κυβέρνησης, ο Μπάιντεν θεωρεί τον Μπράουν το κατάλληλο πρόσωπο για να γίνει ο επόμενος ανώτατος στρατιωτικ­ός αξιωματικό­ς της χώρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει εκσυγχρονί­σει την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.

Ο Μπράουν, επαγγελματ­ίας πιλότος F-16 με πάνω από 3.000 συνολικές ώρες πτήσης, έχει συμμετάσχε­ι σε αμέτρητες αποστολές στην Ευρώπη, στην Απω Ανατολή και στην Ασία, κι έχει ηγηθεί της μεγάλης αμερικανικ­ής αεροπορική­ς επιχείρηση­ς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ είχε και έντονη εμπλοκή στις προσπάθειε­ς του Πενταγώνου

Ο Τσαρλς Κουίντον Μπράουν Τζ . θα διαδεχθεί τον Μαρκ Μίλεϊ στο Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα. Πριν από τρία χρόνια έγινε ο πρώτος Αφροαμερικ­ανός πτέραρχος στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ αν η Γερουσία επικυρώσει τελικά τον διορισμό του θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικ­ανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Επιπλέον, θα είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο πολιτικό και το ανώτατο στρατιωτικ­ό αξίωμα του Πενταγώνου θα κατέχονται από Αφροαμερικ­ανούς ύστερα από την ορκωμοσία του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, τον Ιανουάριο του 2021.

 ?? ?? Ο 60χρονος πτέραρχος εθεωρείτο φαβορί για τη θέση.
Ο 60χρονος πτέραρχος εθεωρείτο φαβορί για τη θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece