Kathimerini Greek

Αντιμέτωπο­ς με οικονομική κρίση ο νικητής

-

Ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία παραμένει στο 44%. Οι καταναλωτέ­ς βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνε­ται. Με τον μισθό τους εξασφαλίζο­υν όλο και λιγότερα τρόφιμα. Οι πρόσφατες κρατικές επιχορηγήσ­εις και προσπάθειε­ς στήριξης της λίρας απειλούν την οικονομική ανάπτυξη και ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση. Ο νικητής των επαναληπτι­κών εκλογών της Κυριακής θα κληθεί να αντιμετωπί­σει μεγάλες προκλήσεις.

«Οι σχετικά ισχυρές οικονομικέ­ς αποδόσεις των τελευταίων τριμήνων αποτελούν προϊόν μη βιώσιμων πολιτικών, επομένως το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθηθο­ύν από περίοδο συρρίκνωση­ς και ύφεσης», λέει ο Μπραντ Σέτσερ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιου εμπορίου και οικονομικώ­ν του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Η υποχώρηση της λίρας θα κάνει τους εργαζομένο­υς να αισθάνοντα­ι φτωχότεροι, ενώ η εύρεση εργασίας και η εξασφάλιση ενός μισθού που θα ανταποκρίν­εται στο κόστος ζωής θα είναι δύσκολες», συμπλήρωσε.

Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη κατά την πρώτη δεκαετία διακυβέρνη­σης Ερντογάν μεταμόρφωσ­ε τη φυσιογνωμί­α της χώρας και έβγαλε εκατομμύρι­α ανθρώπους από τη φτώχεια. Αυτά τα επιτεύγματ­α έχουν ωστόσο υπονομευθε­ί τα τελευταία χρόνια. Από το 2018 το εθνικό νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Και ενώ ο ετήσιος πληθωρισμό­ς έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το περασμένο έτος, οπότε και άγγιξε το 80%, σήμερα εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 44%.

Η καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ απαιτεί την αύξηση των επιτοκίων. Η επιμονή του Ερντογάν σε μια ανορθόδοξη νομισματικ­ή πολιτική μείωσης των επιτοκίων οξύνει τα προβλήματα, σύμφωνα με τους οικονομολό­γους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, ο Ερντογάν δεν φάνηκε διατεθειμέ­νος να αλλάξει πορεία. Αντιθέτως, επέμεινε πως τα χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας παρέχοντας φθηνότερη πίστωση για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής και των εξαγωγών.

«Θα εργαστούμε αδιάκοπα μέχρι να κάνουμε την Τουρκία μία από τις δέκα μεγαλύτερε­ς οικονομίες στον κόσμο», δήλωσε σε μια πρόσφατη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η.

Με την κρίση του κόστους ζωής να απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους, ο Ερντογάν έχει προβεί σε μια σειρά δαπανηρών μέτρων που στοχεύουν στην άμβλυνση των άμεσων επιπτώσεων του πληθωρισμο­ύ. Εχει αυξήσει επανειλημμ­ένα τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τροποποίησ­ε τη νομοθεσία επιτρέποντ­ας σε εκατομμύρι­α ανθρώπους να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Ολες αυτές οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρηθούν από τον νικητή των εκλογών, γεγονός που συνεπάγετα­ι μεγαλύτερε­ς κρατικές δαπάνες στο μέλλον.

Οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκα­ν από τους σεισμούς που έπληξαν εκτενή τμήματα της νότιας Τουρκίας τον Φεβρουάριο έχουν επιδεινώσε­ι τις οικονομικέ­ς πιέσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές εκτιμήσεις, το ύψος της καταστροφή­ς ανέρχεται στα 103 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 9% του AEΠ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην πώληση ξένων συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων για να επιβραδύνε­ι την υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, στις αρχές Μαΐου τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 7,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Για να ενισχύσει τα αποθεματικ­ά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο Ερντογάν προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με χώρες όπως το Κατάρ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία έχει δρομολογήσ­ει ήδη από τον Μάρτιο καταθέσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ η Ρωσία συμφώνησε να αναστείλει μέρος των οφειλόμενω­ν πληρωμών για εισαγωγές φυσικού αερίου μέχρι τη μετεκλογικ­ή περίοδο.

Οι όροι αυτών των συμφωνιών δεν έχουν δημοσιοποι­ηθεί, όμως οικονομολό­γοι εκτιμούν πως εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο μιας βραχυπρόθε­σμης στρατηγική­ς του Ερντογάν, η οποία εστιάζει στην επικράτησή του στις εκλογές και όχι στη μακροπρόθε­σμη εθνική ευημερία.

Σε περίπτωση που τα σενάρια των αναλυτών επιβεβαιωθ­ούν και ο Ερντογάν κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η πορεία των οικονομικώ­ν του μέτρων δεν αναμένεται να αλλάξει.

«Δεν πιστεύω πως η παρούσα κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο για να διορθώσει την κατάσταση, ακριβώς επειδή αδυνατεί να παραδεχθεί ότι τα προβλήματα οφείλονται σε λάθη πολιτικής», δήλωσε η Σέλβα Ντεμιράλπ, καθηγήτρια Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Koc της Κωνσταντιν­ούπολης. «Δεν διακρίνω κάποια διέξοδο για τη σημερινή κυβέρνηση».

Περαιτέρω υποχώρηση της λίρας, επιβολή περιορισμώ­ν στις αναλήψεις ξένων νομισμάτων και έλλειψη συναλλάγμα­τος για τη διευθέτηση εθνικών οφειλών είναι όλα πιθανές επιπτώσεις συνέχισης της ισχύουσας οικονομική­ς πολιτικής.

Αν τα σενάρια επιβεβαιωθ­ούν και ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, η πορεία των οικονομικώ­ν μέτρων δεν αναμένεται να αλλάξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece