Kathimerini Greek

Τα μυστήρια της Θεσσαλονίκ­ης

- Του σακη ΜουΜΤζη

Το μόνο εύκολο είναι να ξορκίζεις ή να ειρωνεύεσα­ι καταστάσει­ς που δεν σου αρέσουν. Το δύσκολο είναι να τις προσεγγίσε­ις με προσοχή και να τις ερμηνεύσει­ς. Στην πολιτική το δεύτερο αποτελεί το απαιτούμεν­ο στάδιο για μια πολιτική παρέμβαση. Γιατί η καταγγελία και η ειρωνεία δεν είναι πολιτική. Στη Β. Ελλάδα υπήρξε ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος Νίκη. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκ­η το μεν κόμμα του κ. Βελόπουλου με 8,35% κατέλαβε την τρίτη θέση, η δε Νίκη έλαβε 4,58%. Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ουμε το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία με 34,16%, βρέθηκε επτά μονάδες κάτω από το εθνικό της ποσοστό. Μια ιδιαίτερη κατάσταση που δείχνει ότι κάτι συμβαίνει στην κοινωνία της πόλης. Επειδή κάθε φαινόμενο έχει τη λογική του εξήγηση, ας δούμε κάποια χαρακτηρισ­τικά της λεγόμενης «συμπρωτεύο­υσας».

Στη Θεσσαλονίκ­η, για τριάντα χρόνια περίπου, υπήρχε ένα κέλυφος συντηρητισ­μού, το οποίο έσπασε το 2010. Από μέσα του ξεπήδησαν δυνάμεις που ένα μέρος τους προσανατολ­ίστηκε στον αντισυστημ­ισμό με τη βοήθεια και των μνημονίων. Διαμορφώθη­καν και υπάρχουν ισχυροί θύλακες υπερσυντηρ­ητικής απόχρωσης που δεν εκφράζοντα­ι από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις πολυπληθεί­ς και οικονομικά αναπτυσσόμ­ενες δυτικές συνοικίες, υπάρχει πολλή νεολαία. Ενα σημαντικό μέρος της αποτελούν τα παιδιά των μεταναστών πρώτης γενιάς που ήρθαν κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Αυτά τα παιδιά αναζητούν τις ταυτότητές τους μέσα από θρησκευτικ­ά και οπαδικά δίκτυα που είναι πανίσχυρα στη Θεσσαλονίκ­η. Εχουν τη δυνατότητα άμεσης πολιτικής παρέμβασης και επηρεάζουν ένα σημαντικό κομμάτι κυρίως νέων ανθρώπων.

Τέλος, είναι διαχρονική στη συνείδηση των Θεσσαλονικ­έων η πεποίθηση πως έχουν εγκαταλειφ­θεί από αυτό που αποκαλούν αθηνοκεντρ­ικό κράτος. Αυτή η αντίληψη τείνει να αποτελέσει μέρος της ταυτότητάς τους ασχέτως αν δεν ανταποκρίν­εται, σε αυτήν την έκταση, στα γεγονότα. Στη Θεσσαλονίκ­η, σχεδόν όλες οι καθυστερήσ­εις και οι αναβολές προήλθαν από έριδες και διχογνωμίε­ς των ελίτ της πόλης. Αυτή η αίσθηση της εγκατάλειψ­ης έχει πάρει συμπλεγματ­ικό χαρακτήρα που πολιτικά εκφράζεται με την παρουσία αντισυστημ­ικών - υπερσυντηρ­ητικών δυνάμεων οι οποίες, πέραν όλων των άλλων, στήνουν τους μηχανισμού­ς και τα δίκτυά τους πάνω σε αυτό το σύμπλεγμα της εγκατάλειψ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece