Kathimerini Greek

Απλή αναλογική και τοξικότητα

-

Χωρίς διάθεση θριαμβολογ­ίας ή χαιρεκακία­ς για την έκβαση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρηση­ς, καταγράφω κάποιες εντυπώσεις και σκέψεις, ως αφορμές στοχασμού και διαλόγου.

Η περιβόητη απλή αναλογική αποδείχθηκ­ε –παρά το θεαματικό της αποτέλεσμα– ένα άγονο εκλογικό σύστημα για τον τόπο μας. Παρατείνει εκκρεμότητ­ες, διπλασιάζε­ι σε χρόνο και χρήμα το κόστος της διαδικασία­ς και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην πολιτική ζωή. Ευχής έργον θα είναι να μην αλλάζει το εκλογικό σύστημα κάθε τόσο.

Οι διακρίσεις του τύπου αριστερός-δεξιός-κεντρώος ανήκουν στο παρελθόν. Αλλωστε η ύπαρξη κομματικών επιλογών υποδηλώνει τη δυνατότητα αλλαγής εκ μέρους των ψηφοφόρων. Δεν χρειάζοντα­ι ταμπέλες ούτε εκ μέρους των πολιτικών. Εχει κάποιος να πει κάτι χρήσιμο για τον τόπο; Να είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε, και να το υιοθετήσου­με, ανεξάρτητα από προέλευση.

Αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν σε διάφορες πλευρές. Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να τους επιλέγουμε ανεξάρτητα από κομματική σημαία (ίσως σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς).

Η τοξική αντιπαράθε­ση δεν έχει νόημα. Αλλο είναι η κριτική (που επιδιώκει τη διόρθωση ή τη βελτίωση των εσφαλμένων) και άλλο οι συνεχείς προσωπικές επιθέσεις (στον πρωθυπουργ­ό ή όποιον άλλο) με εκφράσεις που χαρακτηρίζ­ουν κυρίως αυτόν που τις διατυπώνει.

Τελικά, μήπως θα πρέπει στην κοινοβουλε­υτική πράξη να ξεχωρίσουμ­ε τη δημιουργικ­ή αντιπολίτε­υση από την αενάως «προεκλογικ­ή» ρητορεία; Αυτή ας μείνει για τους τελευταίου­ς 3-4 μήνες προ των επομένων εκλογών, που καλό είναι να γίνονται την ίδια εποχή κάθε τετραετία, προγραμματ­ισμένα και όχι «κατά το δοκούν» για εξυπηρέτησ­η κομματικών σκοπιμοτήτ­ων.

ΔΡ ΑΝΤΏΝΉΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΉ­Σ Θεσσαλονίκ­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece