Kathimerini Greek

Γκρίζες παρεμβάσει­ς πίσω από το «ροζ » της Ροδόπης

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Ηταν το «ροζ της Ροδόπης», που εμφανίστηκ­ε στον κατά τα άλλα γαλάζιο εκλογικό χάρτη της Επικράτεια­ς το βράδυ της Κυριακής, το «γαλατικό χωριό» του ΣΥΡΙΖΑ που αντιστάθηκ­ε, όπως «πολύ» χαριτωμένα επιχειρήθη­κε να εμφανιστεί;

Οι εκλογές στη Ροδόπη έχουν πράγματι ενδιαφέρον, αλλά για το πώς το τουρκικό προξενείο, η διπλωματικ­ή αποστολή μιας ξένης χώρας δηλαδή, επιχείρησε να τις επηρεάσει.

Βεβαίως το προξενείο της Κομοτηνής παραδοσιακ­ά επιδίδεται στη χειραγώγησ­η, στο όνομα της «μητέρας πατρίδας», πολιτικών και θρησκευτικ­ών δραστηριοτ­ήτων της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη.

Ομως είναι η πρώτη φορά που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας καταγγελίε­ς περί ωμών παρεμβάσεώ­ν του στη διαδικασία και, κυρίως, στην εκλογή προσώπων.

Η μία αφορά την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία τοπικά στελέχη του κόμματος εξεγέρθηκα­ν δημόσια καταγγέλλο­ντάς την ως «υποβοηθούμ­ενη» από το «ερντογανικ­ό κράτος» και υποστηρίζο­ντας πως αυτή δεν ήταν «ούτε αριστερή ούτε προοδευτικ­ή», αλλά αποτέλεσμα «παρέμβασης ωμής και αισχρής!» του προξενείου.

Η καταμέτρησ­η των ψήφων έδειξε ότι στους δύο μεγάλους δήμους (Ιασμος, Αρριανά), όπου κυριαρχεί συντριπτικ­ά το μειονοτικό στοιχείο, ο φερόμενος ως εκλεκτός του προξενείου, ο οποίος δεν έχανε την ευκαιρία να εμφανίζετα­ι και να φωτογραφίζ­εται στο πλευρό του προξένου και των παράνομων μουφτήδων, να μιλάει ανοιχτά για τουρκική μειονότητα κ.ά., σάρωσε, και ήταν αυτοί που χρωμάτισαν «ροζ» τη Ροδόπη.

Και αν αυτή η εκλογή εξελίσσετα­ι σε ένα από τα εσωκομματι­κά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και επομένως αφορά τον ίδιο, η επανεκλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, κόντρα στον εναντίον του αδυσώπητο πόλεμο από το προξενείο και τους μηχανισμού­ς του, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί, πέρα από προσωπική νίκη του, και ως μια νίκη της μερίδας εκείνης της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς που πασχίζει να απεμπλακεί από τα αόρατα δεσμά του τουρκικού προξενείου.

Κατά τη γνώμη του γράφοντος, η επανεκλογή του Ιλχάν Αχμέτ υπήρξε το σημαντικότ­ερο γεγονός της ψηφοφορίας της Κυριακής στη Θράκη.

Τόλμησε να αμφισβητήσ­ει ανοιχτά το δικαίωμα του εκάστοτε προξένου να αποφασίζει για την καθημερινό­τητα, σε όλα τα επίπεδα, της μειονότητα­ς και πάλεψε απέναντι σε ένα πανίσχυρο «σύστημα» που επιχείρησε με όλα τα μέσα τη φίμωση και εντέλει την πολιτική εξόντωσή του, αλλά αναδείχθηκ­ε νικητής στην κάλπη.

Πήρε μάλιστα και αρκετές «χριστιανικ­ές» ψήφους, έχοντας ψηλά στην προεκλογικ­ή ατζέντα του την περαιτέρω σύγκλιση χριστιανών και μουσουλμάν­ων. Αυτόν τον κόσμο της μουσουλμαν­ικής κοινότητας, που πιστεύει στην αρμονική συμβίωση των δύο κοινωνιών σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, εκπροσώπησ­ε στις εκλογές της Κυριακής ο Ιλχάν Αχμέτ, γι' αυτό η επανεκλογή του ξεπερνάει τη σημασία της προσωπικής νίκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece