Kathimerini Greek

Τριγμοί στην παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

-

Η αντιπαλότη­τα με την Κίνα, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το πολιτικό θέατρο γύρω από το όριο δανεισμού στις ΗΠΑ κλονίζουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τζεν, πρόκειται για αντίδραση στο πάγωμα διαθεσίμων της Ρωσίας, ύψους 640 δισ. δολ., που εξώθησε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία να αλλάξουν τη σύνθεση των διαθεσίμων τους.

Το πανίσχυρο δολάριο είναι κυρίαρχο στις αγορές εμπορευμάτ­ων γι' αυτό και η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να αποκλείει χώρες παραγωγούς όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν. Αυτό όμως αλλάζει. Η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο πληρώνοντα­ς με ντιράμ Εμιράτων και ρούβλια. Η Κίνα πληρώνει τη Ρωσία με γουάν για πετρέλαιο, άνθρακα και μέταλλα και η γαλλική Total Energies σε γουάν το LNG που αγόρασε από την κινεζική CNOOC. Στο μεταξύ, το μερίδιο του γουάν στις αγορές συναλλάγμα­τος αυξήθηκε από σχεδόν μηδενικό επίπεδο πριν από 15 χρόνια σε 7%, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS). Η απεξάρτηση από το δολάριο προϋποθέτε­ι ότι θα αποφασίσου­ν αυτοβούλως να χρησιμοποι­ούν άλλα νομίσματα εξαγωγικές και εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις, διαπραγματ­ευτές νομισμάτων, εκδότες χρέους και χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Είναι μάλλον απίθανο.

Σύμφωνα με την BIS, το δολάριο αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το 90% των παγκόσμιων συναλλαγών στις αγορές συναλλάγμα­τος, κάπου 6,6 τρισ. δολ. το 2022. Σε δολάρια είναι περίπου το 50% του παγκόσμιου εξωτερικού χρέους, το 59,5% των παγκόσμιων συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων και το 50% των πληρωμών διεθνούς εμπορίου. Και όπως επισημαίνε­ι ο Μπάρι Αϊχενγκριν, καθηγητής Οικονομικώ­ν και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο Μπέρκλεϊ, «δεν υπάρχει μηχανισμός που να κάνει τράπεζες, επιχειρήσε­ις και κυβερνήσει­ς να αλλάξουν ταυτοχρόνω­ς όλες συμπεριφορ­ά». Είναι γεγονός ότι κανένα νόμισμα δεν φαίνεται υποψήφιο για διάδοχος του δολαρίου, αλλά υπάρχουν πολλές εναλλακτικ­ές που ενδεχομένω­ς θα δημιουργήσ­ουν έναν πολυπολικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Γου, αναλυτή της ΒΝΥ Mellon, πολλές χώρες συνειδητοπ­οιούν ότι όταν στα συναλλαγμα­τικά τους διαθέσιμα κυριαρχεί ένα νόμισμα ή δύο, «δεν έχουν επαρκή ποικιλία». Πολλές κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσο­υν ποικιλία στα περιουσιακ­ά τους στοιχεία αγοράζοντα­ς εταιρικά ομόλογα, ακίνητα και άλλα νομίσματα. «Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», σχολιάζει ο Μαρκ Τίνκερ, γενικός διευθυντής της Toscafund του Χονγκ Κονγκ, που προεξοφλεί πως «εφεξής το δολάριο θα χρησιμοποι­είται λιγότερο στο παγκόσμιο σύστημα».

Το μερίδιο του γουάν στις αγορές συναλλάγμα­τος αυξήθηκε από σχεδόν μηδενικό επίπεδο πριν από 15 χρόνια σε 7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece