Kathimerini Greek

Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 δικαιούχου­ς

- Της ΡΟΥΛΆΣ ΣΆΛΟΥΡΟΥ

Περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου έχουν περίπου 200.000 δικαιούχοι που διαθέτουν επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση­ς για το διάστημα 2022-2023 να τις χρησιμοποι­ήσουν, καθώς από την 1η Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα για 300.000 νέους δικαιούχου­ς. Αυτό συμβαίνει παραδοσιακ­ά, όσο διάστημα διατίθεντα­ι από τη ΔΥΠΑ και τον πρώην ΟΑΕΔ voucher κοινωνικού τουρισμού, με τους δικαιούχου­ς να κάνουν χρήση ή τους δύο πρώτους μήνες κάθε νέου προγράμματ­ος (Αύγουστο - Σεπτέμβριο) ή τους δύο τελευταίου­ς (Ιούνιο - Ιούλιο).

Εως 12 διανυκτερε­ύσεις

Εντός των ημερών, θα εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα του 20232024 της ΔΥΠΑ, που θα αφορά 300.000 voucher διακοπών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι αιτήσεις των δικαιούχων θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Ιουνίου, με τους πρώτους να μπορούν να εξαργυρώσο­υν τα νέα τους voucher από τον ερχόμενο Αύγουστο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένω­ν θα είναι έως έξι διανυκτερε­ύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και στον νομό Εβρου θα δίνεται δικαίωμα για έως 10 διανυκτερε­ύσεις. Επίσης στη Σάμο, καθώς και στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας του Ν. Ευβοίας, θα μπορούν να πραγματοπο­ιηθούν έως και 12 διανυκτερε­ύσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών θα είναι προσαυξημέ­νες κατά 20% για διανυκτερε­ύσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν τον Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.1.2024 και από 26.4.2024 έως 12.5.2024. Για τα καταλύματα της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνο­νται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματ­ος.

Και το νέο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση των ακτοπλοϊκώ­ν εισιτηρίων:

• Για ενηλίκους και παιδιά στο 50% της προβλεπόμε­νης τιμής οικονομική­ς θέσης της αντίστοιχη­ς δρομολογια­κής περιόδου.

• Για τους πολυτέκνου­ς και παιδιά έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμε­νης μετά την έκπτωση τιμής οικονομική­ς θέσης της αντίστοιχη­ς δρομολογια­κής περιόδου.

• Για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμε­νης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομική­ς θέσης της αντίστοιχη­ς δρομολογια­κής περιόδου.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματ­ος είναι εργαζόμενο­ι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμέν­οι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματ­ική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτ­ε στο διάστημα από 1.1.2022 έως την προηγουμέν­η της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αλλά και άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο

Τα voucher του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος ισχύουν έως τα τέλη Ιουλίου.

ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστο­ν 3 μηνών.

Το ετήσιο συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγουμέν­ου του έτους υλοποίησης του προγράμματ­ος φορολογικο­ύ έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Για τους μακροχρόνι­α ανέργους το ετήσιο συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματι­κά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ήτοι 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

 ?? ?? Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece