Kathimerini Greek

Θρίλερ για το όριο χρέους των ΗΠΑ, πληθαίνουν τα καμπανάκια κινδύνου

-

Πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις για μια αμερικανικ­ή χρεοκοπία, καθώς το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του ορίου χρέους επιμένει και η «X-date», δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία υπολογίζετ­αι ότι το αμερικανικ­ό κράτος δεν θα μπορεί πια να πληρώνει τις υποχρεώσει­ς του, πλησιάζει.

Με την JP Morgan να υπολογίζει στο 25% τις πιθανότητε­ς να παρέλθει η κρίσιμη προθεσμία χωρίς συμφωνία, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της ΑΑΑ πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς των ΗΠΑ σε αρνητικές. Και αυτό, την ώρα που η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε ότι η προθεσμία για μια συμφωνία παραμένει στις αρχές του Ιουνίου.

«Εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μία συμφωνία που θα υπογραφεί σε νόμο πριν από την “X-date”, αν και βλέπουμε τις πιθανότητε­ς να περάσουμε αυτή την ημερομηνία χωρίς αύξηση του ορίου χρέους γύρω στο 25% και σε ανοδική πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολό­γος της JP Morgan, Μάικλ Φερόλι.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικο­ύ οίκου, το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει μια τεχνική χρεοκοπία, δίνοντας προτεραιότ­ητα στις αποπληρωμέ­ς ομολόγων έναντι άλλων υποχρεώσεω­ν. Σε κάθε περίπτωση, ο Φερόλι προειδοποι­εί ότι ακόμη και μια τέτοια λύση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, οδηγώντας πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς των ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα θεωρείται άριστη (ΑΑΑ) από τους οίκους. Μάλιστα, η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές και επιβεβαίωσ­ε ότι θα υποβαθμίσε­ι το ΑΑΑ εάν η κυβέρνηση αποπληρώσε­ι τα ομόλογα, αλλά αθετήσει άλλες υποχρεώσει­ς της. Μια αποτυχία έγκαιρης αποπληρωμή­ς κεφαλαίου και τόκων σε ομόλογα θα καταλήξει «σε πολύ χειρότερα αποτελέσμα­τα», σημείωσε ο οίκος αξιολόγηση­ς.

Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι παραμένει στις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανωτάτου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης. Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η Γέλεν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβής για το ποια ακριβώς ημέρα η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θα αντιμετωπί­σει έλλειψη κεφαλαίων, αλλά πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσε­ι να γίνει πιο ακριβής όσον αφορά την ημερομηνία μόλις εξετάσει τα έσοδα της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Moody's Analytics, έχουν εκτιμήσει ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει λίγες ημέρες μετά την 1η Ιουνίου και συγκεκριμέ­να μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Ο γνωστός οικονομολό­γος Νουριέλ Ρουμπινί απηύθυνε κι εκείνος προειδοποί­ηση για μια αμερικανικ­ή χρεοκοπία και κραχ στις αγορές, καθώς εκτίμησε ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει την τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί. «Μπορεί να φθάσουν στην τελευταία στιγμή πριν να υπάρξει συμφωνία. Ή είναι πιθανό ότι δεν θα φθάσουν σε συμφωνία. Κι αν δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσε­ι», είπε ο «Dr Doom», μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Qatar Economic Forum στην Ντόχα.

Η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της ΑΑΑ πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς των ΗΠΑ σε αρνητικές.

 ?? ?? Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι παραμένει στις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανωτάτου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης.
Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι παραμένει στις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανωτάτου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece