Kathimerini Greek

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες

Ανοδος 0,89% και ισχυρός τζίρος 116,2 εκατ. ευρώ εν μέσω θετικού κλίματος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Πάνω από τις 1.200 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει σημαντικές στηρίξεις από τις ισχυρές αγοραστικέ­ς κινήσεις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips, καθώς και τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση, και τις διαθέσεις «εδραίωσης» του επιπέδου των υψηλών εννέα ετών που έχει επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέμεινε αρνητικό λόγω των ανησυχιών για το αδιέξοδο στο χρέος των ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 116,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε στο +0,41% και στις 2.926,33 μονάδες, με άνοδο 2,72%, στις 1.756,82 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,36%, στις 971,6 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με ράλι 8,71% και 6,14% ξεχώρισαν Βιοχάλκο και Aegean αντιστοίχω­ς, ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 4% οι Lamda Developmen­t και ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ και με κέρδη άνω του 3% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Το 2% ξεπέρασαν παράλληλα τα κέρδη σε Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 4,58% κατέγραψε η CocaCola

Ισχυρές αγοραστικέ­ς κινήσεις σε επιλεγμένα blue chips και τίτλους μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ στο 1,52% διαμορφώθη­κε η πτώση στην Jumbo.

Την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσμα­τα των διαπραγματ­εύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η ελληνική αγορά καλείται να αξιοποιήσε­ι το ανοδικό momentum που απορρέει από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ.

«Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών, παραμένουμ­ε πιστοί στην τρέχουσα ανοδική τάση, επισημαίνο­υμε όμως ότι αυτή απαιτεί πλέον ακόμη στενότερη παρακολούθ­ηση, στην προσπάθεια αποτελεσμα­τικότερης διαχείριση­ς των λογιστικών κερδών και αποφυγής επενδυτικο­ύ εγκλωβισμο­ύ», όπως προσθέτει. Οσον αφορά τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, αυτός «φλερτάρει» με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Εφεξής, όπως καταλήγει ο κ. Στεριώτης, θα παρακολουθ­είται η πειστικότη­τα των αγοραστικώ­ν διαθέσεων σε όρους όγκου συναλλαγών και «διάχυσης» του ράλι σε όλο και περισσότερ­ους τίτλους, τόσο σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω όσο και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, τα θεμελιώδη των οποίων δικαιολογο­ύν υψηλότερες κεφαλαιοπο­ιήσεις.

Πάντως οι διαθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα και την πορεία του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Σε νέο της σημείωμα η Morgan Stanley δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβά­νοντας πως η ελληνική αγορά είναι η προτιμώμεν­ή της από την περιοχή των αναδυόμενω­ν αγορών της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως η αναβάθμιση της χώρας τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα στηρίζει το τρέχον ανοδικό momentum. Οπως εξηγεί, η εγχώρια αγορά μετοχών υπεραποδίδ­ει περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

 ?? ?? Oι διαθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα και την πορεία του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Σε νέο σημείωμα η Morgan Stanley δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβά­νοντας πως από την περιοχή των αναδυόμενω­ν αγορών της Ευρώπης προτείνει την ελληνική αγορά.
Oι διαθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα και την πορεία του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Σε νέο σημείωμα η Morgan Stanley δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβά­νοντας πως από την περιοχή των αναδυόμενω­ν αγορών της Ευρώπης προτείνει την ελληνική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece