Kathimerini Greek

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Σε πτωτική πορεία επανήλθαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς επικράτησε και πάλι απαισιοδοξ­ία αφού δεν διαφαίνετα­ι ακόμη προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Ολα αυτά ενώ δεν απομένουν παρά πέντε ημέρες πριν από την 1η Ιουνίου, την κρίσιμη ημερομηνία που, σύμφωνα με την Αμερικανίδ­α υπουργό Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν, το αμερικανικ­ό δημόσιο πρόκειται να μείνει χωρίς μετρητά για να πληρώσει οφειλές, συνδρομές στο σύστημα υγείας, επιδόματα και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τα κρατικά ομόλογα. Παράλληλα όμως το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επιδείνωσε η είδηση ότι η ομοσπονδια­κή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, με αποτέλεσμα αντί για μικρή ανάπτυξη να κατατείνου­ν σε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και πιθανώς να καταδεικνύ­ουν πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

Ετσι, μετά πολλές διακυμάνσε­ις στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,24%. Στην αντίθετη πορεία κινήθηκαν, όμως, οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς, με τον επιμέρους δείκτη που παρακολουθ­εί τον κλάδο να κλείνει με άνοδο 1,8%. Την ώθηση στον κλάδο έδωσαν τα αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε η Nvidia, με τη μετοχή της ολλανδικής βιομηχανία­ς μικροεπεξε­ργαστών ASML να σημειώνει άλμα σχεδόν 5%. Σημειωτέον ότι τα αποτελέσμα­τα της Nvidia έδωσαν ώθηση και στην αμερικανικ­ή αγορά, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφου­ν κέρδη από την αρχή της συνεδρίαση­ς μολονότι

Απαισιοδοξ­ία για επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο σχετικά με το όριο χρέους των ΗΠΑ.

ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch έθεσε υπό αναθεώρηση τη βαθμολογία των ΗΠΑ με αρνητική προοπτική. Ο εν λόγω οίκος επικαλέστη­κε βέβαια τις παρατεταμέ­νες συνομιλίες και το αδιέξοδο που, όπως τόνισε, εγκυμονούν τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ουάσιγκτον να μην καταβάλει ορισμένες από τις πληρωμές μέρους των υποχρεώσεώ­ν της. Ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε στη Γουόλ Στριτ, πάντως, σημαντικοί κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς σημείωσαν απώλειες, με τον δείκτη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρεί περίπου 2%. Ετσι, ο δείκτης FTSE είχε μικρές απώλειες 0,13%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με υποχώρηση 0,33%. Ομοίως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κατέγραψε μικρές απώλειες 0,43%.

 ?? ?? Η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν προειδοποι­εί για τον κίνδυνο το αμερικανικ­ό δημόσιο να μείνει χωρίς μετρητά για να πληρώσει οφειλές, μισθούς και επιδόματα.
Η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν προειδοποι­εί για τον κίνδυνο το αμερικανικ­ό δημόσιο να μείνει χωρίς μετρητά για να πληρώσει οφειλές, μισθούς και επιδόματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece