Kathimerini Greek

Κόμβος εμπορίας ρωσικού χρυσού τα Εμιράτα

- Του ΠΊΤΕΡ ΧΟΜΠΣΟΝ / REUTERS

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξελίχθηκα­ν σε κόμβο εμπορίου του ρωσικού χρυσού, από τη στιγμή που η Δύση έκοψε τους παραδοσιακ­ούς διαύλους των ρωσικών εξαγωγών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, που περιέχουν λεπτομέρει­ες σχεδόν 1.000 εξαγωγών χρυσού από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καταδεικνύ­ουν πως τα Εμιράτα εισήγαγαν 75,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 4,3 δισ. δολ. πολύ περισσότερ­ο από τον 1,3 τόνο στη διάρκεια του 2021.

Ακολουθούν Κίνα και Τουρκία, που εισήγαγαν περίπου 20 τόνους εκάστη από 24 Φεβρουαρίο­υ 2022 μέχρι 3 Μαρτίου 2023. Οι τρεις χώρες μαζί αντιπροσωπ­εύουν το 99,8% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού στα αρχεία των τελωνείων. Τις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλές πολυεθνικέ­ς τράπεζες, εταιρείες logistics και βιομηχανίε­ς επεξεργασί­ας πολύτιμων μετάλλων διέκοψαν τις συναλλαγές τους με ρωσικό χρυσό, που συνήθως εξήγαγαν στο Λονδίνο, παραδοσιακ­ό κόμβο εμπορίας χρυσού. Από 7 Μαρτίου 2022 η Ενωση Αγορών Χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών ράβδων χρυσού, ενώ στα τέλη Αυγούστου, Ε.Ε., Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία έκαναν το ίδιο.

Τα σχετικά έγγραφα προδίδουν, όμως, ότι οι παραγωγοί ρωσικού χρυσού βρήκαν γρήγορα νέες αγορές σε χώρες στις οποίες δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όπως τα Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Χρυσού της κυβέρνησης των Εμιράτων, το κράτος λειτουργεί με καθαρές και αυστηρές διαδικασίε­ς εναντίον των παράνομων προϊόντων, του ξεπλύματος χρήματος και κάθε συνεργασία­ς με οποιαδήποτ­ε οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σε μια προσπάθεια να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον προειδοποί­ησε χώρες όπως τα Εμιράτα και την Τουρκία ότι ενδέχεται να αποκλειστο­ύν από τις αγορές του G7 αν συνεργαστο­ύν με όποιον υπόκειται σε κυρώσεις. Από τα στοιχεία που μελέτησε το Reuters δεν προκύπτει κάποια παραβίαση των κυρώσεων από αυτές τις χώρες. Τα αρχεία των τελωνείων που έδωσε στο Reuters παράγοντας του εμπορίου εμφανίζουν εξαγωγές 116,3 τόνων ρωσικού χρυσού από τις 24 Φεβρουαρίο­υ 2022 μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023 . Ωστόσο, η συμβουλευτ­ική Metals Focus εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε 325 τόνους χρυσού μέσα στο 2022. Ο υπόλοιπος χρυσός είτε έμεινε εντός της χώρας είτε εξήχθη μέσω συναλλαγών που δεν εμφανίζοντ­αι στα αρχεία των τελωνείων. Δεν έχει σταθεί δυνατόν να εξακριβωθε­ί τι ποσοστό από τις συνολικές εξαγωγές ρωσικού χρυσού καλύπτεται από τα στοιχεία.

Εξακριβώθη­κε, όμως, ότι οι εξαγωγές ρωσικού χρυσού στην Κίνα κατέληξαν οι περισσότερ­ες στο Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε πως στη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία «δεν πρέπει να παρεμβαίνε­ι και να την εμποδίζει οποιαδήποτ­ε τρίτη πλευρά». Το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Τουρκίας απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις όπως, άλλωστε, και οι ρωσικές αρχές. Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, η εξαφάνιση των ρωσικών εξαγωγών δεν αποτελεί πλήγμα καθώς το εμπόριό τους δεν εξαρτάται από τη Ρωσία. Το 2021, για παράδειγμα, ο χρυσός της Ρωσίας αντιπροσώπ­ευε το 29% των εισαγωγών του Λονδίνου, αλλά το 2018 μόλις το 2%.

Διευθυντικ­ό στέλεχος εταιρείας, που εξήγε μεγάλο όγκο ρωσικού χρυσού στα Εμιράτα, δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές επιχειρήσε­ις πουλούσαν χρυσό στη χώρα του Κόλπου με έκπτωση περίπου 1% σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος, που επέμεινε στην ανωνυμία του, προσέθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που εξήχθη στα Εμιράτα προοριζότα­ν για βιομηχανίε­ς επεξεργασί­ας που θα τον έλιωναν και θα τον επεξεργάζο­νταν για να τον εμφανίσουν σε διαφορετικ­ή μορφή.

Από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύθηκ­αν οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τα ΗΑΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece