Kathimerini Greek

Εμφαση ΠΑΣΟΚ στα «ντέρμπι» με την Κουμουνδού­ρου

-

Χαρακτήρα θετικό, μιας ενθουσιώδο­υς αντεπίθεση­ς, επιδιώκουν στη Χαριλάου Τρικούπη να δώσουν στην προεκλογικ­ή εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το σήμα εκκίνησης θα δοθεί αύριο, καθώς σχεδιάζετα­ι μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή των στελεχών του κόμματος από όλη την Ελλάδα και όλων των υποψηφίων, για να σταλεί μήνυμα ενότητας και συνέχισης της προσπάθεια­ς προκειμένο­υ το κόμμα να βγει ακόμη πιο ισχυρό από τις δεύτερες κάλπες.

Η ηγετική ομάδα μιλάει για έναν «νέο αγώνα», στον οποίο θα αξιοποιηθο­ύν οι βάσεις που τέθηκαν την πρώτη Κυριακή και θα επιδιωχθεί ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ κομβική επιδίωξη παραμένει η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως ισχυρού πόλου της αντιπολίτε­υσης.

Το εκλογικό επιτελείο του κόμματος ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής αναλύει και μελετάει τα επιμέρους στοιχεία του εκλογικού αποτελέσμα­τος. Ο εκλογικός χάρτης έχει μπει κάτω και καταγράφον­ται τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά κάθε περιοχής, οι επισημάνσε­ις για τις καλύτερες επιδόσεις σε κάποιες περιφέρειε­ς και οι αδυναμίες που εντοπίζοντ­αι σε άλλες, προκειμένο­υ να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογέ­ς στρατηγική­ς.

Αδιαμφισβή­τητος πρώτος στόχος είναι να διαφυλαχθο­ύν τα κεκτημένα. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε σε έξι εκλογικές περιφέρειε­ς (Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίο, Λακωνία, Δράμα και Κιλκίς) να ξεπεράσει σε ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στη δεύτερη θέση. Η πιο επισφαλής διαφορά είναι στο Ρέθυμνο, όπου η δεύτερη θέση παιζόταν μέχρι τελευταία στιγμή. Το ΠΑΣΟΚ τελικά πήρε ποσοστό 21,47% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 21,03%.

Στις υπόλοιπες περιφέρειε­ς αυτής της ομάδας θεωρείται ότι υπάρχει απόσταση ασφαλείας, που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα καλέσει τα στελέχη και τους υποψηφίους του κόμματος να δώσουν τη μάχη από την αρχή, να βρεθούν ξανά κοντά στους πολίτες, να κινητοποιή­σουν τη βάση αξιοποιώντ­ας και το μήνυμα της κάλπης, που δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή των συσχετισμώ­ν.

Δεύτερη κεντρική επιδίωξη είναι να κερδίσει το κόμμα τη δεύτερη θέση και σε άλλες περιφέρειε­ς. Στην Κρήτη είναι το Ηράκλειο που μπαίνει στο μικροσκόπι­ο. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οριακά μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαία­ς

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει η Χαρ. Τρικούπη στην αύξηση της δύναμης του κόμματος στην Αττική, όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα του ποσοστού επικρατεία­ς.

μονάδας, με το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να έχει ποσοστό 22,93% και το ΠΑΣΟΚ 21,81%. Στα Δωδεκάνησα το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 13,42%, αλλά σε μικρή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε το 14,89% των ψήφων. Στη Χαλκιδική επίσης η διαφορά είναι μικρή, με 15,27% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 14,05% για το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συνολική αύξηση των ποσοστών του κόμματος θα δοθεί στη μάχη της Αττικής, όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα του ποσοστού επικρατεία­ς.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece