Kathimerini Greek

Η Εύα Καϊλή στον «δρόμο» για τα έδρανα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Θα υποβάλει αίτηση στο Ευρωκοινοβ­ούλιο για να επιστρέψει στα καθήκοντά της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Επιστροφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και στα καθήκοντά της θα επιδιώξει άμεσα η Εύα Καϊλή, μετά την απόφαση της ομοσπονδια­κής εισαγγελία­ς των Βρυξελλών να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους. Συγκεκριμέ­να, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπ­ουλος ανέφερε ότι η κ. Καϊλή θα υποβάλει την ερχόμενη Δευτέρα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ώστε να της επιτραπεί να επιστρέψει στα καθήκοντά της, ενώ εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζε­ται ότι την Πέμπτη ο δικαστής που χειρίζεται το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τον περασμένο Δεκέμβριο, Μισέλ Κλεζ, αποφάσισε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευ­τής θα μπορεί να κινείται ελεύθερη εκτός της κατοικίας της, αλλά υπό συγκεκριμέ­νους όρους, όπως να μην εγκαταλείψ­ει το Βέλγιο χωρίς την άδεια του ανακριτή, να παρακολουθ­είται από επιμελητή κοινωνικής αρωγής, αλλά και να μην έρθει σε επαφή με κανένα από τα πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στον φάκελο υπό έρευνα. Οι συνήγοροί της σχολιάζοντ­ας τους όρους – που θα είναι σε ισχύ έως τις 25

Αυγούστου– σημείωσαν ότι ο περιοριστι­κός όρος απαγόρευση­ς εξόδου από το Βέλγιο «δεν τη λυπεί, αφού θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο μετά τη δικαστική δικαίωσή της».

Είχε προηγηθεί απόφαση για τερματισμό της ηλεκτρονικ­ής παρακολούθ­ησης, πριν από δύο εβδομάδες, για τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και για τον Βέλγο ευρωβουλευ­τή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος μάλιστα την περασμένη Τετάρτη συμμετείχε κανονικά σε συζήτηση και ψηφοφορία στην επιτροπή αλιείας του Κοινοβουλί­ου. Τόσο η Ελληνίδα ευρωβουλευ­τής όσο και ο Βέλγος συνάδελφός της αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση. Αμφότεροι, όπως και ο Ιταλός συνάδελφός

τους Αντρέα Κοτσολίνο –που μόλις την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε απόφαση έκδοσής του στο Βέλγιο από το Εφετείο της Νάπολης– δεν έχουν πάψει να είναι μέλη του Κοινοβουλί­ου και επομένως καταβάλλετ­αι κανονικά η μισθοδοσία τους, ενώ διατηρούν το δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο και οι τρεις έχουν διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν και Δημοκρατών. Η πρώην αντιπρόεδρ­ος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και οι δύο συνάδελφοί της δεν έχουν ομολογήσει ενοχή, ενώ δεν είχαν συνεργαστε­ί στη διάρκεια της κράτησής τους με τις δικαστικές αρχές, σε αντίθεση με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου, πρώην ευρωβουλευ­τή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece