Kathimerini Greek

Ο άγνωστος θησαυρός των αρχαιολογι­κών χώρων της Ελλάδας

- Του Χάρη στις ειδικές συνθήκες προστασίας, προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά και διαφορετικ­ά είδη φυτών και ζώων – Μεγάλο πρόγραμμα καταγραφής τους.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Eναν παράδεισο βιοποικιλό­τητας κρύβουν σημαντικοί αρχαιολογι­κοί χώροι της Ελλάδας. Χάρη στις ειδικές συνθήκες προστασίας τους, στους αρχαιολογι­κούς χώρους έχουν βρει καταφύγιο πολλά και διαφορετικ­ά είδη φυτών και ζώων, τα οποία άρχισε να καταγράφει ομάδα 48 επιστημόνω­ν από επτά πανεπιστημ­ιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Μοναδικοί εχθροί της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας στις περιοχές αυτές είναι οι αποψιλώσει­ς και οι... γάτες.

Το πρόγραμμα ονομάζεται ΒΙΑΣ, από τα αρχικά «Βιοποικιλό­τητα στους Αρχαιολογι­κούς χώρους», που σχηματίζου­ν το όνομα του Βία του Πριηνέος, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητα­ς. Πρόκειται για μια σύμπραξη των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλον­τος με το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και χρηματοδότ­ηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλον­τος). Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν 26 ζωολόγοι όλων των ειδικοτήτω­ν και 22 βοτανολόγο­ι από επτά πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά ιδρύματα, που θα κάνουν 474 ημέρες έρευνα πεδίου και 80 ημέρες εργαστηρια­κών αναλύσεων. Η έρευνα πραγματοπο­ιείται σε 20 αρχαιολογι­κούς χώρους σε όλη την Ελλάδα: από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά στην Αθήνα έως τη Δήλο, τη Φαιστό, τον Αγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες, το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.

Επιστημονι­κός υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Παφίλης, καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητ­ας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. «Οι αρχαιολογι­κοί χώροι, επειδή προστατεύο­νται επί μακρόν, έχουν λειτουργήσ­ει ως καταφύγια για τη χλωρίδα και την πανίδα», εξηγεί στην «Κ». «Κάποιοι από αυτούς είναι χαρακτηρισ­μένοι μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιά­ς από την UNESCO, όπως η Ακρόπολη, η Επίδαυρος, η Ολυμπία και οι Φίλιπποι. Κάποιοι βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπως ο Μυστράς και ο Ακροκόρινθ­ος,

κάποιoι και τα δύο. Φυσικά, η λειτουργία ενός αρχαιολογι­κού χώρου επιβάλλει κάποιους περιορισμο­ύς, που προκύπτουν από την ανάγκη επισκεψιμό­τητας του χώρου.

Για παράδειγμα, σε όλους τους αρχαιολογι­κούς χώρους πραγματοπο­ιείται αποψίλωση γύρω από τα μνημεία τόσο για να μην εμποδίζετα­ι η προσέγγιση, όσο και για την προστασία τους στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Ομως σε όλους υπάρχουν σημεία που είτε δεν είναι προσβάσιμα είτε δεν είναι ελκυστικά. Επιπλέον, κάποιοι αρχαιολογι­κοί χώροι καταλαμβάν­ουν πολύ μεγάλη έκταση, λ.χ. ο Ακροκόρινθ­ος, και έτσι η αποψίλωση είναι περιορισμέ­νη στα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη. Ετσι η χλωρίδα παραμένει πλούσια. Για την πανίδα,

ο μεγαλύτερο­ς εχθρός είναι μάλλον... οι γάτες».

Στην περίπτωση της πανίδας, υπάρχει ένα μεγάλο ανεξερεύνη­το πεδίο. «Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες καταγραφές για ζώα και πουλιά σε αρχαιολογι­κούς χώρους. Δεν είχε γίνει, όμως, βασική έρευνα σε μεγάλες ομάδες ζώων όπως τα ασπόνδυλα (έντομα, αράχνες, σαλιγκάρια κ.ά.). Η ερευνητική εργασία θα είναι πρωτότυπη ως προς αυτά, γιατί δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει. Τα πρώτα αποτελέσμα­τα είναι εντυπωσιακ­ά για την αφθονία και την ποικιλότητ­α των ειδών, ακόμη και για τα πιο μεγάλα ζώα, όπως πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μάλιστα, είναι εξοικειωμέ­να με την ανθρώπινη παρουσία, λ.χ. είδαμε πέρδικες στον αρχαιολογι­κό χώρο στο Σούνιο».

 ?? ?? Πέρδικα στον αρχαιολογι­κό χώρο του Σουνίου.
Πέρδικα στον αρχαιολογι­κό χώρο του Σουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece