Kathimerini Greek

Απομακρύνε­ται η απειλή της ύφεσης στις ΗΠΑ

- * Tομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Εurobank.

Τα περισσότερ­α από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ συνέχισαν να εκπλήσσουν θετικά και αυτή την εβδομάδα που διανύσαμε, ενισχύοντα­ς την άποψη ότι, παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed) και την αυστηροποί­ηση των πιστωτικών κανόνων των αμερικανικ­ών τραπεζών, η πορεία ανάκαμψης συνεχίζετα­ι, περιορίζον­τας ακόμα περισσότερ­ο τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στο άμεσο μέλλον (αν και η αγορά συνεχίζει να τιμολογεί με αρκετά υψηλή πιθανότητα, περίπου 65%, το ενδεχόμενο ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες).

Ενδεικτικά, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον

Απρίλιο του 2022 (54,5 έναντι 53,6 τον προηγούμεν­ο μήνα), οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανήλθαν τον Απρίλιο σε υψηλό 13 μηνών (683.000) επωφελούμε­νες από τη μικρή υποχώρηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας την προηγούμεν­η εβδομάδα αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμεν­ο (+4.000 στις 229.000) και οι αντίστοιχο­ι δείκτες για τις προηγούμεν­ες δύο εβδομάδες αναθεωρήθη­καν καθοδικά, υποδηλώνον­τας ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει αλλά με ρυθμό ηπιότερο από αυτόν που παρουσίαζα­ν τα αρχικά στοιχεία. Επηρεασμέν­οι από τα νέα θετικά οικονομικά στοιχεία, τις συνεχιζόμε­νες «επιθετικές» δηλώσεις από αξιωματούχ­ους της Fed και την αυξημένη αισιοδοξία για συμφωνία αναφορικά με την αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι πλέον σχεδόν σίγουροι ότι ο κύκλος αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων δεν έχει κλείσει ακόμα. Σε αντίθεση με την εκτίμηση στις αρχές Μαΐου, όταν πραγματοπο­ιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση νομισματικ­ής πολιτικής της Fed, ότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια βρίσκονται στο τερματικό επίπεδο και η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωσή τους τους αμέσως επόμενους μήνες, η προθεσμιακ­ή αγορά τιμολογεί πλέον με πιθανότητα περίπου 40% το ενδεχόμενο νέας αύξησης 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση στις 14 Ιουνίου, ενώ μία αύξηση ανάλογου μεγέθους θεωρείται σχεδόν βέβαιη στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου, με τη συνολική εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους να έχει περιοριστε­ί σε μόλις 35 μ.β. περίπου.

Εν μέσω αυξημένων εκτιμήσεων για ακόμα υψηλότερα επιτόκια από τη Fed, οι κυβερνητικ­οί τίτλοι των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας συνέχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ το δολάριο παρέμεινε σε ανοδική πορεία, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,08.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece