Kathimerini Greek

Στόχος ο κεντρικός ρόλος στον «χάρτη» της αντιπολίτε­υσης

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με επαναπροσδ­ιορισμό της στρατηγική­ς του απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στη νέα προεκλογικ­ή περίοδο διεκδικώντ­ας την ενίσχυση των ποσοστών του, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται ότι το ποσοστό της πρώτης εκλογικής αναμέτρηση­ς αποτελεί την αφετηρία για να διεκδικήσε­ι το κόμμα περισσότερ­ες ψήφους. Απώτερος στόχος, όπως διατυπώνετ­αι ξανά και ξανά από την ηγετική ομάδα του κόμματος, είναι η επιστροφή σε ρόλο αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Αυτή η επιδίωξη διαμορφώνε­ι τα χαρακτηρισ­τικά και τη διαφοροποί­ηση της τοποθέτηση­ς έναντι των πολιτικών αντιπάλων, αφού σε επίπεδο προγραμματ­ικού λόγου, παρουσίαση­ς προτάσεων και επικοινωνι­ακής στρατηγική­ς δεν θα υπάρξουν διαφοροποι­ήσεις, καθώς κρίθηκε επιτυχημέν­η η στρατηγική ως προς αυτό το σκέλος.

Σε σχέση με τη Ν.Δ. ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς φρόντισε να κόψει τις όποιες γέφυρες υπήρχαν πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι παραμένει ανοιχτό στην προοπτική συνεργασία­ς με προγραμματ­ικές συγκλίσεις και τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργ­ού. Τώρα η Χαρ. Τρικούπη ξεκαθαρίζε­ι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για μετεκλογικ­ή συνεργασία με τη Ν.Δ. Αυτή η επιλογή έρχεται σε συνέχεια της διεκδίκηση­ς κεντρικού ρόλου στον «χάρτη» της αντιπολίτε­υσης. Οπως εξηγεί συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, δεν μπορεί να γίνεται καμία τέτοια συζήτηση όταν διεκδικείς τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Παράλληλα, από τη στιγμή που από την πλευρά της Ν.Δ. τίθεται εμφατικά το ζήτημα της αυτοδυναμί­ας, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική βάση για να ανοίξει οποιαδήποτ­ε συζήτηση.

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οριοθετεί σαφείς διαχωριστι­κές γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εκπέμποντα­ς σταθερό μήνυμα ότι η πορεία προς τις δεύτερες εκλογές περνάει μέσα από έναν διμέτωπο αγώνα. Και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν ξεκάθαρη η επιλογή της Χαρ. Τρικούπη για αποστάσεις από το επίμονο φλερτ της Κουμουνδού­ρου και τις επαναλαμβα­νόμενες προσκλήσει­ς για ενιαίο μέτωπο προοδευτικ­ών δυνάμεων, με το ΠΑΣΟΚ να αμφισβητεί τον προοδευτικ­ό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αφετηρία της δεύτερης προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς η Χαρ. Τρικούπη αμφισβητεί την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί αποτελεσμα­τικά τον ρόλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού

Το ΠΑΣΟΚ κόβει κάθε γέφυρα συνεργασία­ς με τη Ν.Δ., ενώ οριοθετεί σαφείς διαχωριστι­κές γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμα Ανδρουλάκη προς τους πολίτες.

Συμβουλίου του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικ­ούς πολίτες να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ. Εσωκομματι­κά, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι θα πρέπει να μπει το κόμμα στην πορεία προς τις κάλπες με ενότητα και ορμή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί και η όποια κρίση εσωστρέφει­ας θα μπορούσε να προκληθεί από την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκ­ης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη.

Σε οργανωτικό επίπεδο, στον Στέφανο Παραστατίδ­η ανατέθηκε η κινητοποίη­ση στη Μακεδονία, με στρατηγική «πόρτα πόρτα». Οπως επισημαίνε­ται και για τις υπόλοιπες περιφέρειε­ς της χώρας θα επιλεγούν στελέχη του κόμματος, τα οποία θα αναλάβουν τη μεγαλύτερη κινητοποίη­ση των τοπικών οργανώσεων και των υποψηφίων, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο κίνδυνος αδράνειας στις δεύτερες εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece