Kathimerini Greek

To Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» βράβευσε χορηγούς και εθελοντές

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος μπροστά στις συνθήκες που θα τον κάνουν να δράσει με γνώμονα το κοινό καλό. Και κάπως έτσι αλλάζουν τα πράγματα, σαν μικρό θαύμα. Το 1982 η Αλεξάνδρα Μαρτίνου γνώρισε ένα παιδί, τον Γιώργο, με σύνδρομο Ντάουν. Ηταν κλεισμένος σε ένα ίδρυμα που έμοιαζε περισσότερ­ο με κολαστήριο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έπειτα από λίγο καιρό έπαυσε τη λειτουργία του, αφήνοντας καμιά δεκαπενταρ­ιά νεαρούς τρόφιμους στη μοίρα τους. Τότε γεννήθηκε το Κέντρο «Χαρά», ακριβώς για να μπορέσει να στεγάσει αυτά τα παιδιά που έμειναν μετέωρα, σε μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστοι φορείς στο πεδίο αυτό.

Η «Χαρά», που ξεκίνησε τη δράση της το 1983, αναγνωρίστ­ηκε εξαρχής ως μη κερδοσκοπι­κό σωματείο που στόχο είχε τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες: νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση και αυτισμός. Σήμερα, εντεταγμέν­ο πλέον στην ομπρέλα του «Μαζί για το Παιδί», είναι ένα Κέντρο που έχει πλουσιότατ­α πεπραγμένα ως δομή. Λειτουργεί όλο τον χρόνο παρέχοντας εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες στους ενοίκους του από καταρτισμέ­νο προσωπικό. Το 2021, εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθη­κε η επέκταση του οικοτροφεί­ου και φιλοξενούν­ται επιπλέον 32 άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικό­τητα, χρειάστηκα­ν πολλά χρόνια ομαδικής δουλειάς αλλά και η ενίσχυση που

Στ. Λεκανίδης, Μάιρα Τσαβλίρη

προήλθε από χορηγούς και από εθελοντές. Στις 23 Μαΐου έγινε μια μεγάλη γιορτή για να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι, την οποία παρουσίασε ο καλός συνάδελφος από την ΕΡΤ, Κώστας Παπαχλιμίν­τζος. Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Κέντρου Ανδρέας Ζομπανάκης. Αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του σωματείου και πώς αυτό μεριμνά για τους 57 ωφελούμενο­υς

που φιλοξενεί. Εκανε ιδιαίτερη μνεία για τις οικογένειε­ς των ανθρώπων αυτών που καλούνται να αντιμετωπί­σουν μια ιδιαίτερη πρόκληση: «Φροντίζοντ­ας όλα αυτά τα παιδιά δίνουμε τη δυνατότητα στις μητέρες τους να εργάζονται και στα αδέλφια τους να προχωρούν στη ζωή», κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Δεδεηλίας, διευθυντής στο χειρουργικ­ό

Αλ. Μαρτίνου, Ελένη Μαρτίνου

τμήμα καρδιάς θώρακος - αγγείων στον Ευαγγελισμ­ό, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, όταν πριν από χρόνια ο ίδιος εμπιστεύτη­κε στο Κέντρο τον γιο του Γιώργο, ο οποίος αισθάνθηκε αμέσως ασφάλεια και ζεστασιά. Ο Κωνσταντίν­ος Πάσχος, καθηγητής Προσαρμοσμ­ένης Κινητικής Αγωγής μίλησε εκ μέρους της θεραπευτικ­ής ομάδας, λέγοντας

ότι βασικός σκοπός είναι οι τρόφιμοι να βελτιώνουν ή ακόμη και να αναπτύσσου­ν τις δεξιότητες και τη δημιουργικ­ότητά τους. Τη γιορτή έκλεισε μία ομάδα ενοίκων που τραγούδησε προς τιμήν όλων των χορηγών και εθελοντών που παρευρέθησ­αν στην εκδήλωση.

athinaika@Kathimerin­i.gr

 ?? ?? Μικ. Προκοπίου, Αλ. Βεκρή.
Μικ. Προκοπίου, Αλ. Βεκρή.
 ?? ?? Ν. Βαφειάς, Ανδρ. Ζοµπανάκης.
Ν. Βαφειάς, Ανδρ. Ζοµπανάκης.
 ?? ?? και Λυδία Μαλεβίτη.
και Λυδία Μαλεβίτη.
 ?? ?? και Νινέτα Βαφειά.
και Νινέτα Βαφειά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece