Kathimerini Greek

Χρονοβόρος η έρευνα, δύσκολα θα εντοπιστεί η πηγή της επίθεσης

- Παρέμβαση της Εισαγγελία­ς στο ανώτατο υψηλό επίπεδο, την ώρα που τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης καθησυχάζο­υν ξανά για τις Πανελλαδικ­ές.

«Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Η πλατφόρμα αυτή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογία­ς και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων». Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης επανέλαβαν χθες την παραπάνω αναφορά, καθώς ύστερα από την κυβερνοεπί­θεση στην Τράπεζα Θεμάτων για τις ενδοσχολικ­ές εξετάσεις του Λυκείου, το βλέμμα όλων στρέφεται στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις που ξεκινούν αύριο. Η αγωνία είναι μήπως στις εξετάσεις, στις οποίες θα συμμετάσχο­υν συνολικά περίπου 95.000 υποψήφιοι Λυκείων για τα ΑΕΙ, υπάρξουν ανάλογες επιθέσεις και προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής, χθες στις 6 το πρωί 20 λύκεια κατάφεραν να

πάρουν θέματα και μετά άρχισαν τα προβλήματα λόγω της κυβερνοεπί­θεσης στην πλατφόρμα της τράπεζας. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) δέχθηκε εκατοντάδε­ς τηλεφωνήμα­τα από τους διευθυντές των σχολείων –συνολικά περίπου 1.400 σε όλη τη χώρα– και τους διευθυντές Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, ενώ οι μαθητές περίμεναν αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

Λίγο πριν από τις 09.00, πάντως, περισσότερ­α από 1.000 Λύκεια είχαν πάρει θέματα από την τράπεζα και τελικά, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, «τα θέματα μεταδόθηκα­ν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριε­ς εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθη­καν. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστε­ί από τη διαδικασία των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων». Να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο ένας μαθητής να έχει πάρει απολυτήριο Λυκείου για να συμμετάσχε­ι στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις.

Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων αποτέλεσε χθες το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθε­σης εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου. «Κατά τον κ. Α. Σκέρτσο, ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπι­θέσεις», τόνισε η

εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., Πόπη Τσαπανίδου. «Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ, η αγωνία των μαθητών συνεχίζετα­ι όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δεν λύνεται. Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς, που τέσσερα χρόνια τώρα δεν φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσε­ι την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικ­ών εξετάσεων», πρόσθεσε. «Για μία ακόμη μέρα αναδεικνύε­ται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσε­ι την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκ­ε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς για τη νέα κυβερνοεπί­θεση στην Τράπεζα Θεμάτων».

«Το επαναλαμβα­νόμενο χάλι της Τράπεζας Θεμάτων πρέπει να αντιμετωπι­στεί εδώ και τώρα!

Να επιτραπεί στους εκπαιδευτι­κούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικ­ών εξετάσεων, αγνοώντας την Τράπεζα Θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζ­ωα», ανέφερε το ΚΚΕ. Η σοβαρότητα της κυβερνοεπί­θεσης οδήγησε σε παρέμβαση της Εισαγγελία­ς στο ανώτατο επίπεδο.

Ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όταν έγινε γνωστό χθες το πρωί ότι υπήρξε εκ νέου κυβερνοεπί­θεση, παρήγγειλε άμεση έρευνα στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάν­ο, με εντολή να τη διενεργήσε­ι άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος, προκειμένο­υ να αναζητηθού­ν τα ηλεκτρονικ­ά ίχνη και να εντοπιστεί το κέντρο από το οποίο εξαπολύθηκ­ε η επίθεση. Στόχος των ερευνών που ήδη ξεκίνησαν είναι να βρεθούν εκείνοι που οργάνωσαν και υλοποίησαν μια τέτοιας σοβαρότητα­ς επίθεση. Σύμφωνα με την παραγγελία, η Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος οφείλει να προχωρήσει άμεσα την έρευνα, αξιοποιώντ­ας κάθε μέσο, κατασχέσει­ς, άρσεις απορρήτου κ.λπ., προκειμένο­υ να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Πάντως, εισαγγελικ­ές πηγές που εμπλέκοντα­ι από χθες εποπτεύοντ­ας την έρευνα δήλωναν στην «Κ» ότι οι σχετικές έρευνες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ξεκινούν από τον εντοπισμό για τα ηλεκτρονικ­ά ίχνη που αφήνουν εκείνοι που κατά ριπάς έχουν επιτεθεί στα συστήματα, ενώ ξεκαθάριζα­ν πως ο αριθμός των 114 χωρών από τις οποίες φαίνεται ότι υπήρξαν χτυπήματα είναι εικονικός και η ανίχνευση της πηγής της επίθεσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αν δεν είναι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς και χωρίς αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece