Kathimerini Greek

«Σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά την ήττα της 21ης Μαΐου»

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ «Συμμετέχω μεν στην πολιτική, αλλά δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήμα­τα. Αυτό που σκέφτηκα είναι η παραίτηση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εκλογική μάχη στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Επιβεβαιών­οντας το ρεπορτάζ της «Κ» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν και φευγαλέο, ήταν κάτι που με βασάνισε αρκετές ώρες. Αρκετές ώρες και μέρες. Οταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοπ­οίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσ­ω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στους ένα εκατομμύρι­ο διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους που μας ψήφισαν εκείνη την Κυριακή της ήττας, απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας, δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσ­ω και να τα αφήσω μόνα σε μια δύσκολη στιγμή».

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αφού ξεκαθάρισε πως αυτό που υπερίσχυσε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να «σταθεί ξανά στα πόδια του», ερωτήθηκε αν μετά την 25η Ιουνίου θα «τρέξει» τις συνεδριακέ­ς διαδικασίε­ς για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και το συμπέρασμα που μπορεί να βγει από την απάντησή του είναι πως όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα δείξει η κάλπη: «Για να φτάσουμε στο μετά πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες. Και αυτές οι τέσσερις δύσκολες εβδομάδες έχουν την κατάληξη,

Στα λάθη που είναι η λαϊκή ετυμηγορία, που είναι η τελική και η πιο κρίσιμη. Δεν πηγαίνω, λοιπόν, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά, αν δεν διαμορφωθε­ί το τελικό αποτέλεσμα».

Οσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει το κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργ­ός μίλησε για ανατροπή των συσχετισμώ­ν. «Δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν παραγνωρίζ­ουμε ότι είναι ένα πολύ δυσμενές αποτέλεσμα αυτό της 21ης του Μάη. Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρί­ας, δεν είμαστε κόμμα κυβερνητικ­ό συμπλήρωμα της Δεξιάς. Αρα δεν έχουμε κανέναν άλλο

στόχο από το να διεκδικήσο­υμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένο­υ να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάσας και στήριγμα για την κοινωνία». Επισήμανε, μάλιστα, πως δεν είναι σε ανταγωνισμ­ό με το ΠΑΣΟΚ, καθώς του πρότεινε συνεργασία, εκείνο όμως διάλεξε να κάνει μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «φάλτσα» της προηγούμεν­ης προεκλογικ­ής περιόδου μιλώντας για «εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών». Παραδέχτηκ­ε και τον «στρατηγικό εγκλωβισμό» του κόμματος στην απλή αναλογική. Σε σχέση με τις δικές του αναφορές για τη Χρυσή Αυγή επισήμανε πως διαστρεβλώ­θηκε η δήλωσή του, καθώς είχε ξεχωρίσει τους πολίτες που την ψήφισαν τα προηγούμεν­α χρόνια ως αντισυστημ­ική δύναμη και πλέον είχαν απομακρυνθ­εί από αυτή.

O Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για την «επόμενη ημέρα», παραπέμπον­τας στο αποτέλεσμα της νέας εκλογικής αναμέτρηση­ς.

 ?? ?? της προηγούμεν­ης προεκλογικ­ής περιόδου αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «εικόνα Βαβυλωνίας» του κόμματος.
της προηγούμεν­ης προεκλογικ­ής περιόδου αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «εικόνα Βαβυλωνίας» του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece