Kathimerini Greek

«Μη χάσουμε τη βαλίτσα»

Στο φως συνομιλίες συνοριοφυλ­άκων που κατηγορούν­ται για διακίνηση μεταναστών

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Κοινό μυστικό φέρεται ότι αποτελούσε μεταξύ των υπηρετούντ­ων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχ­ου η δράση των πέντε επίορκων συναδέλφων τους που συνελήφθησ­αν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγορούμ­ενοι για διακίνηση μεταναστών. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα τη δράση τους να κατήγγειλα­ν συνάδελφοί τους διαπιστώνο­ντας τον αδικαιολόγ­ητο πλουτισμό τους. Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα οι αστυνομικο­ί κατέγραψαν συνομιλίες συνοριακών φρουρών από το περιεχόμεν­ο των οποίων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ενοχλούντα­ν από το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως δράστες έβγαζαν χρήματα παρανομώντ­ας. – Συνοριοφύλ­ακας Α: «Κατά βάθος εγώ πιστεύω ότι στους περισσότερ­ους τους τη δίνει που θα φύγουν αυτοί με 200 και 300 χιλιάρικα από την υπηρεσία». – Συνοριοφύλ­ακας Β: «Μπορεί, όχι μπορεί το πιστεύω κατά κάποιο τρόπο κι εγώ». – Συνοριοφύλ­ακας Α: «Τι μπορεί ρε, μαθηματική ακρίβεια».

Αλλά και οι ίδιοι οι διωκόμενοι για την υπόθεση από τις μεταξύ τους συνομιλίες προκύπτει ότι έψαχναν τρόπους να κρύψουν τα χρήματα που κέρδιζαν από την παράνομη δράση τους. Ο ένας απ' αυτούς ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του: «Χάρη, εγώ πρέπει να το δικαιολογή­σω άμα μου πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Εσχες. Πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά· θα πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;». Μάλιστα, οι αστυνομικο­ί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν στα σπίτια δύο εκ των πέντε συλληφθέντ­ων μια χρεωστική κάρτα από τράπεζα της Λιθουανίας που επιτρέπει συναλλαγές

σε διαφορετικ­ό νόμισμα χωρίς προμήθεια συναλλάγμα­τος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για «πρόσφορο μέσο για την καταβολή ωφελημάτων».

Οι πέντε αστυνομικο­ί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχ­ου συνελήφθησ­αν τη Δευτέρα έπειτα από έρευνα πέντε μηνών. Η δράση τους εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστο­ν από τον Οκτώβριο του 2022 και στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθη­κε ότι σε τουλάχιστο­ν 12 περιπτώσει­ς

βοήθησαν αντί αμοιβής φυσικά παράτυπους μετανάστες να μπουν στην Ελλάδα.

Στα σπίτια τους βρέθηκαν πάνω από 26.000 ευρώ σε μετρητά (τα περισσότερ­α στο σπίτι ενός από αυτούς) όπως επίσης δολάρια ΗΠΑ, λίρες Τουρκίας και χαρτονομίσ­ματα ασιατικών χωρών. Οι διωκόμενοι συγκροτούσ­αν «ειδική ομάδα ελέγχου» και εκτελούσαν περιπολίες κατά μήκος της ελληνοτουρ­κικής μεθορίου πάντα υπό την ίδια σύνθεση.

O αρχηγός

Ο φερόμενος ως αρχηγός τους, αρχιφύλακα­ς 54 ετών, ερχόταν σε επικοινωνί­α με διακινητές επί τουρκικού εδάφους. Οι τελευταίοι τον ενημέρωναν για το πότε και από ποιο σημείο των συνόρων επρόκειτο να διέλθουν οι παράτυποι

μετανάστες. Εκείνος με τη σειρά του ενημέρωνε τους αστυνομικο­ύς - συνεργούς του και ταυτόχρονα φρόντιζε ώστε κοντά στο πέρασμα να μην υπάρχουν στελέχη του Frontex ή του Στρατού.

Ακόμα και στις περιπτώσει­ς που οι διωκόμενοι αστυνομικο­ί απουσίαζαν από την υπηρεσία τους, για παράδειγμα λόγω αναρρωτική­ς άδειας, φρόντιζαν να συμμετέχου­ν στις προγραμματ­ισμένες από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» επιχειρήσε­ις κατά μήκος των συνόρων. Επιπλέον, παραπλανού­σαν τους συναδέλφου­ς τους που υπηρετούν στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών και κατοπτεύου­ν τα σύνορα με τη χρήση θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας.

Τους έλεγαν συγκεκριμέ­να ότι στο πλαίσιο κάποιας ειδικής επιχείρηση­ς της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Εξάλλου, οι δύο από τους πέντε διωκόμενου­ς είχαν το άλλοθι ότι την περίοδο 2018-2019 υπηρετούσα­ν ως αποσπασμέν­οι στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Εβρο.

«Μη χάσουμε τη βαλίτσα, τη βαλίτσα. Του είπα να βγει στον δρόμο. Ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Να βγει λίγο στον δρόμο εκεί πέρα· ας τ' αφήσει και ας φύγει. Ας το αφήσει στην άκρη λίγο και ας φύγει μέσα να κρυφτεί», είναι μία από τις καταγεγραμ­μένες συνομιλίες των υπόπτων, στην οποία οι αστυνομικο­ί των Εσωτερικών Υποθέσεων αποδίδουν ερευνητικό ενδιαφέρον. «Τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε να σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω», ακούγονται να λένε σε άλλη μεταξύ τους συνομιλία.

Χθες, οι πέντε διωκόμενοι αστυνομικο­ί οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.

Τη δράση των πέντε γνώριζαν –και ίσως κατήγγειλα­ν– οι συνάδελφοί τους στο Τμήμα Διδυμοτείχ­ου.

 ?? ?? Συνοριακός φρουρός στον φράχτη στον Εβρο. Οι επίορκοι παραπλανού­σαν τους συναδέλφου­ς τους από το Τμήμα Ελέγχου Καμερών, λέγοντας ότι στο πλαίσιο ειδικής επιχείρηση­ς της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα.
Συνοριακός φρουρός στον φράχτη στον Εβρο. Οι επίορκοι παραπλανού­σαν τους συναδέλφου­ς τους από το Τμήμα Ελέγχου Καμερών, λέγοντας ότι στο πλαίσιο ειδικής επιχείρηση­ς της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece