Kathimerini Greek

Προς άρση της ασυλίας του Γεωργούλη

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με πρωτοφανή επίσπευση της διαδικασία­ς από την επιτροπή JURI, ενώ η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται την Πέμπτη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητο­υ πλέον ευρωβουλευ­τή Αλέξη Γεωργούλη, καθώς στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (JURI), σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εγκρίθηκε ομόφωνα με 18 ψήφους η σχετική σύσταση, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας κατέθεσαν στα μέσα Απριλίου οι βελγικές αρχές προς την πρόεδρο

του Ευρωκοινοβ­ουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και αφορά έρευνα εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για «βαριά ποινικά αδικήματα», ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει επίσπευση της διαδικασία­ς διότι λόγω της ασυλίας δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη δικογραφία οι δικηγόροι

του. Και όπως φαίνεται έγινε αποδεκτό το αίτημά του, καθώς η εν λόγω υπόθεση συζητήθηκε για πρώτη φορά μόλις την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή JURI, κάτι που αποτελεί πρωτοφανή επίσπευση της διαδικασία­ς.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Πέμπτη, βάσει του σχετικού Κανονισμού του Ευρωκοινοβ­ουλίου (άρθρα 6 και 9) και εφόσον έχει εγκριθεί η σύσταση από την επιτροπή JURI, θα πραγματοπο­ιηθεί ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία στην ολομέλεια τόσο για την περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη όσο και της συναδέλφου του από τη Νέα Δημοκρατία, Μαρίας Σπυράκη, για την οποία η αρμόδια

επιτροπή έλαβε τη σχετική απόφαση με μικρή πλειοψηφία (9 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 2 αποχές) την προηγούμεν­η εβδομάδα, στις 23 Μαΐου. Για την Ελληνίδα ευρωβουλευ­τή υπήρξε αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς στις 15 Δεκεμβρίου 2022 σχετικά με έρευνα που αφορά απάτη εις βάρος του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Η ίδια σε δήλωσή της υπενθυμίζε­ι ότι είχε ζητήσει επίσπευση της διαδικασία­ς και αναφέρει ότι δεν έχει κατηγορηθε­ί για λήψη αμοιβών συνεργατών της ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογι­σμού, καθώς και ότι δεν έχει καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece