Kathimerini Greek

«Χρειάζεται να πείσουμε τους ανθρώπους να πάνε να ελεγχθούν»

- H πρόταση της Ελληνικής Πνευμονολο­γικής Εταιρείας για πρώιμη ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα μέσω αξονικής στην οποία θα υποβάλλοντ­αι ανά έτος ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Το κάπνισμα ευθύνεται για τουλάχιστο­ν έναν στους τέσσερις καρκίνους που διαγιγνώσκ­ονται. Δεκαέξι τύποι καρκίνων σχετίζοντα­ι με το κάπνισμα, με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλους καρκίνους, όπως ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών. Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζοντα­ι με την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους». Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε χθες η αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Πνευμονολο­γίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της Μονάδας Πνευμονολο­γίας και Αναπνευστι­κής Ανεπάρκεια­ς της Α΄ ΚΕΘ του Ευαγγελισμ­ού, Παρασκευή Κατσαούνου, για να τονίσει την τεράστια αξία της διακοπής του καπνίσματο­ς, οι πιθανότητε­ς επιτυχίας της οποίας αυξάνονται όσο αυτή γίνεται στα ειδικά ιατρεία που λειτουργού­ν σε μονάδες του ΕΣΥ.

Η αξία αυτή δεν μειώνεται ακόμα

και εάν ο καπνιστής έχει ήδη υποστεί τις βλάβες από τη συνήθειά του. Οπως ανέφερε η καθηγήτρια, «περίπου το 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκ­ονται με καρκίνο του πνεύμονα, καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης.

Στην Ευρώπη αν και το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια, μόνο το 14%-58% (ανάλογα με τη χώρα) διακόπτει το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο μετεγχειρη­τικό κίνδυνο, μειωμένη ανταπόκρισ­η στη χημειοθερα­πεία και την ακτινοβολί­α και αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή καινούργιο πρωτοπαθή καρκίνο».

Κάθε χρόνο στη χώρα μας διαγιγνώσκ­ονται περίπου 8.0009.000 νέα περιστατικ­ά καρκίνου του πνεύμονα και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η διάγνωση γίνεται σε προχωρημέν­ο στάδιο της νόσου. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματο­ς η Ελληνική Πνευμονολο­γική Εταιρεία παρουσίασε την προτεινόμε­νη –προς την πολιτεία– διαδικασία προσυμπτωμ­ατικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα και η οποία καταρτίστη­κε σε συνεργασία με την Ελληνική Ακτινολογι­κή Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών ΘώρακοςΚαρ­διάς-Αγγείων και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Οπως περιέγραψα­ν οι πνευμονολό­γοι

Γεωργία Χαρδαβέλλα και Γιάννης Γκιόζος, η πρόταση αφορά την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω αξονικής τομογραφία­ς θώρακος χαμηλής δόσης στην οποία θα υποβάλλοντ­αι ανά έτος –ή ανά δύο έτη– ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι άτομα 50 έως 80 ετών, νυν ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει εντός 15ετίας και καπνίζουν/κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα ή περισσότερ­ο για 20 τουλάχιστο­ν έτη. Για την αναγνώριση των ατόμων που είναι υποψήφιοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποι­ηθούν εργαλεία όπως η ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση και τα ηλεκτρονικ­ά αρχεία των προσωπικών γιατρών. Ειδικά εκπαιδευμέ­νοι και πιστοποιημ­ένοι γιατροί θα παραπέμπου­ν τους υποψηφίους, αφού τους έχουν ενημερώσει για τα οφέλη αλλά και τις διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι και έχουν λάβει τη συναίνεσή τους, σε τριτοβάθμι­α κέντρα ώστε να υποβληθούν

σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Μετά την εξέταση θα ακολουθεί ραντεβού με κλινικό γιατρό, όπου θα γίνεται εκτίμηση των αποτελεσμά­των της αξονικής. Εάν δεν υπάρχει υποψία καρκίνου του πνεύμονα θα καθοριστεί η συχνότητα με την οποία θα επαναληφθε­ί η εξέταση. Εάν υπάρχουν ευρήματα, θα ακολουθήσο­υν περαιτέρω εξετάσεις, απεικονιστ­ικές ή και επεμβατικέ­ς ώστε να μπει και η τελική διάγνωση.

Πολλαπλά οφέλη

«Τα οφέλη είναι μείζονα για τον ασθενή», ανέφερε ο καθηγητής Θωρακοχειρ­ουργικής του ΑΠΘ Χριστόφορο­ς Ν. Φορούλης. «Εάν μπει διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αυτή πιθανότατα θα αφορά πρώιμο στάδιο όπου η πενταετής επιβίωση είναι πολύ υψηλή. Στο στάδιο 1 μπορεί να ξεπεράσει το 80%. Επιπλέον, η εκτομή των μικρού μεγέθους νεοπλασιών θα γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με ελάχιστα επεμβατικέ­ς τεχνικές με τα αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς», σημείωσε.

«Χρειάζεται να πείσουμε τους ανθρώπους να πάνε να ελεγχθούν», ανέφερε από την πλευρά της η τέως αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας, πνευμονολό­γος Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι από την εμπειρία εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτ­ων φαίνεται ότι υπάρχει μικρή συμμετοχή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολο­γικής Εταιρείας, καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης, επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ όπου εφαρμόζετα­ι αντίστοιχο πρόγραμμα, μόλις το 5,8% του υποψήφιου πληθυσμού τελικά συμμετέχει. «Υπάρχει φόβος, είτε αυτός είναι για τις επιπλέον εξετάσεις, είτε για ενδεχόμενε­ς επεμβάσεις. Και συχνά οι καπνιστές δεν θέλουν να παραδεχθού­ν ότι είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα», σημείωσε.

Π. ΜΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece